Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Ποιοι δεν θα εμβολιαστούν σε πρώτη φάση (video)

Τι είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για τον κορονοϊό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό που αναμένεται να εγκριθεί τέλη Δεκεμβρίου από την ΕΕ, στην ασφάλειά του, αλλά και στα άτομα που θα εμβολιαστούν πρώτα, αναφέρθηκε εκτενώς η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας (14/12) για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα από το υπουργείο Υγείας.

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι στη χώρα μας θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί του νοσηλευτικού προσωπικού από τις αρχές του νέου έτους, ενώ είπε ότι προτεραιότητα θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες.

Όπως εξήγησε, οι έγκυες όπως και τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν θα εμβολιαστούν, καθώς δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε αυτές τις κατηγορίες ατόμων. Παράλληλα είπε πως δεν θα εμβολιαστούν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, όσοι έχουν νοσήσει.

«Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας, του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερες από 18.500 άτομα» ενώ άλλοι τόσα άτομα έλαβαν το εικονικό εμβόλιο, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν πάνω από 55 ετών με ένα έτος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς είχαν υποκείμενο νόσημα.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%, πολύ υψηλότερα από τους στόχους που μας είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Έχουν ακουστεί πολλά για τις παρενέργειες» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ότι «η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος» στο σημείο της ένεσης στο χέρι. Άλλα συμπτώματα περιελάμβαναν το αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο και σπανιότερα πυρετό».

«Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή οι χρονίως πάσχοντες δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ