Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

«Σε οκτώ λεπτά η διασπορά σε σπίτι με 20 καλεσμένους» – Οδηγίες Μαγιορκίνη για ασφαλείς γιορτές (video)

Μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία - Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποφυγή των συγχρωτισμού κατά τη διάρκεια των γιορτών συνέστησε η η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα από το υπουργείο Υγείας.

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι η διασπορά του κορονοϊού μπορεί να γίνει από ασυμπτωματικό φορέα μέσα σε 8 λεπτά σε κλειστό χώρο ενός διαμερίσματος 150 τ.μ. όπου βρίσκονται 20 άτομα όταν αυτοί δεν φορούν μάσκες.

«Η αύξηση των κρουσμάτων στις γιορτές θα κατέστρεφε ό,τι έχουμε πετύχει», τόνισε η καθηγήτρια.

Σχολιάζοντας την ημερήσια ανακοίνωση κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, είπε πως υπάρχει η αίσθηση σε όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας ότι μειώνεται ο αριθμός κρουσμάτων, ενώ εμφανής είναι η μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ίσως υπάρχουν και πρώτα σημάδια σταθεροποίησης των διασωληνωμένων, υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Για εμβόλιο

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ασφάλεια του εμβολίου της Pfizer, σημειώνοντας ότι στη χώρα μας θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί από τις αρχές του νέου έτους. Όπως είπε, οι έγκυες όπως και τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν θα εμβολιαστούν, καθώς δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε αυτές τις κατηγορίες ατόμων. Παράλληλα είπε πως δεν θα εμβολιαστούν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, όσοι έχουν νοσήσει. Προτεραιότητα θα δοθεί στο υγειονομικό προσωπικό, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες.

Η κ. Παπαευαγγέλου επέλεξε να εστιάσει «στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, οι οποίες και θα έχουν προτεραιότητα» και συγκεκριμένα «για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ειδικούς πληθυσμούς των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας αλλά και των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα», οι οποίοι «το χρειάζονται περισσότερο από όλους και επειγόντως».

«Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας, του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερες από 18.500 άτομα» ενώ άλλοι τόσα άτομα έλαβαν το εικονικό εμβόλιο, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν πάνω από 55 ετών με ένα έτος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς είχαν υποκείμενο νόσημα.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%, πολύ υψηλότερα από τους στόχους που μας είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Έχουν ακουστεί πολλά για τις παρενέργειες» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ότι «η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος» στο σημείο της ένεσης στο χέρι. Άλλα συμπτώματα περιελάμβαναν το αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο και σπανιότερα πυρετό».

«Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή οι χρονίως πάσχοντες δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Οδηγίες για τις γιορτές

Τα σημεία πίεσης του ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Στην Αττική παρατηρήθηκαν ίδια επίπεδα νέων κρουσμάτων αυτό το Σαββατοκύριακο σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μείωση 20%.

Ο επίκουρος καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες δύο εβδομάδες δίνοντας οδηγίες για το πώς θα μπορούσαμε να περάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στις γιορτές. Όπως είπε η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, αλλά επειδή αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, να διατηρήσουμε μικρό αριθμό συναντήσεων, να βλέπουμε τα ίδια άτομα κατά τη διάρκεια των γιορτών, να μην μοιραζόμαστε τα ίδια σκεύη, να αερίζουμε καλά τους εσωτερικούς χώρους και αν ο καιρός το επιτρέπει να επιλέξουμε να συναντηθούμε σε ανοιχτό χώρο.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά. Όπως αναφέρθηκε έχει υποστεί μικρή επιβάρυνση στις φωνητικές του χορδές, η οποία επιβάλλει φαρμακευτική αγωγή και αφωνία μέχρι την Τετάρτη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ