Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταστήματα – Με «2» στο 13033 η μετάβαση (video)

Δείτε το τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν από τη Δευτέρα (07/12) τα καταστήματα με εποχικά είδη, ποιους ΚΑΔ αφορά - Τα δυο μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς, τι ειπώθηκε για την πορεία της πανδημίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με έξι περιοχές της χώρας να είναι στο «κόκκινο» λόγω των κρουσμάτων και την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη να παραμένει δύσκολη, έγινε η ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή (04/12), και το «παρών» στο Υπουργείο Υγείας έδωσε ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης ο οποίος ενημέρωσε για τα εποχικά καταστήματα και το πώς θα ανοίξουν«Ανοικτά από τις 7 το πρωί έως τις 20:30 το βράδυ τα εποχικά καταστήματα. Με sms “2” στο 13033 η μετάβαση», υπογράμμισε… Ποιους ΚΑΔ αφορά.

Δυο νέα μέτρα, για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκανε γνωστό τι αλλάζει στα χερσαία σύνορα της χώρας από την Δευτέρα (07/12).

Η καθηγήτρια παιδιατρικής κ. Βάνα Παπαευαγγέλου και ο  επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανακοίνωσαν στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, σε σχέση με τη μείωση των κρουσμάτων συνολικά, τα μέτρα και τη μεταδοτικότητα. Πάνω από 16.000 τα ενεργά κρούσματα…

Σταμπουλίδης Παπαευαγγέλου Χαρδαλιάς Μαγιορκίνης ενημέρωση κορονοϊός υπουργείο Υγείας

Οι ανακοινώσεις για τα εποχικά καταστήματα

Ο γ.γ. Εμπορίου κ. Σταμπουλίδης έκανε, λοιπόν, ανακοινώσεις για τα εποχικά καταστήματα. Δείτε ποιους ΚΑΔ αφορά. Συγκεκριμένα έκανε γνωστό ότι:

-Τα εποχικά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως και τις 8.30 το βράδυ.

-Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

-Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

-Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

-Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

-Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

-Συνίσταται η μη χρήση ασανσέρ. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

-Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση ασανσέρ παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Όπως είπε ο κ. Σταμπουλίδης, η κυβέρνηση αποφάσισε την περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη, ως προς τη διάρκεια και τα είδη των αγαθών πώλησης διαδικασία λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16.
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02.
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06.
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07.

Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).

Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου του 2021.

Επίσης τόνισε ότι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα αλλά και δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.

Παπαευαγγέλου Χαρδαλιάς ενημέρωση κορονοϊός υπουργείο Υγείας

«Δε θα μπαίνουν στη χώρα όσοι ανιχνεύονται θετικοί στα σύνορα»

Όπως αναφέρθηκε, δυο νέα μέτρα στην προσπάθεια για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως τόνισε η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημία.

Αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα ενεργά κρούσματα είναι στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ακόμα ότι πάνω από το 60% είναι στην βόρεια Ελλάδα.

«Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δε θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους» εξήγησε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο. Όσον αφορά στα ενεργά κρούσματα, αυτά δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση είναι 16.617.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες επτά ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

«Τα μέτρα είναι ίδια για όλες τις περιοχές», είπε και τόνισε πως «η μόνη διαφορά είναι το πως τα εφαρμόζουμε. Περιοχές που μας προβληματίζουν είναι η Ξάνθη, η Πέλλα, η Φλώρινα, η Δράμα, η Πιερία και η Ημαθία. Εκεί το φορτίο δεν υποχωρεί και βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις των περιοχών που μας απασχολούν. Σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των κρουσμάτων από τις πόλεις στα χωριά και πως τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά».

«Μειώνεται η συνολική καμπύλη των κρουσμάτων – Η κινητικότητα του πληθυσμού δε έπεσε όσο στο πρώτο lockdown»

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα αντίστοιχα. Η Θεσσαλονίκη προηγείται με 367 κρούσματα και ακολουθεί η Αττική με 316.

Είπε ακόμα ότι την Παρασκευή (04/12) στη χώρα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες. Η καθηγήτρια παιδιατρικής είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και η κινητικότητα του πληθυσμού δε μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown. Υπάρχει είπε ένα συνεχές… πινγκ πονγκ από τους εργασιακούς χώρους στο σπίτι. Η κα Παπαευαγγέλου είπε ακόμα ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα.

Αναλυτικά:

«Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Την Τρίτη εβδομάδα του lovkdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν καλύτερη. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 18.000. Τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα αντίστοιχα», σημείωσε η κυριά Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι σήμερα στην χώρα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες.

«Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει. Αναφορικά με τις εισαγωγές έχουμε μια μικρή μείωση. Έχουμε περίπου 360 εισαγωγές κάθε μέρα. Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μετάδοσης. Ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς», πρόσθεσε και συνέχισε: «Διανύουμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πολλές ανηφόρες. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό τον αγώνα. Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια χρειαζόμαστε πολλούς μήνες για να πετύχουμε αυτό το τείχος ανοσίας. Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι μόλις κάνουμε την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούμε να κάνουμε ένα πάρτι».

«Ο ενεργός ρυθμός παραγωγής εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το 1» – Η προειδοποίηση Μαγιορκίνη

Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, αλλά αυτή την εβδομάδα δείχνει να είναι μικρότερη η μείωση, δήλωσε, από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης, και πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά.

«Ο ενεργός ρυθμός παραγωγής εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το 1. Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά στο ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1. Δεν έχω αναφέρει ποτέ για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων. Υπάρχει ένα και μόνο μητρώο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Είπε, ωστόσο, ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το «παρών» στην ενημέρωση έδωσε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορονοϊού έδειξαν μια μικρή αποκλιμάκωση, όχι όμως και ο αριθμός των νεκρών που ήταν μια ανάσα από τους 100 και σήμερα (98) και το ίδιο και οι διασωληνωμένοι που είναι 612. Επίσης, πάει «πίσω» το άνοιγμα των σχολείων.

Μυτιλήνη: Το νοσοκομείο απέκτησε ακόμη 2 κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Εν τω μεταξύ, δύο επιπλέον κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αναπτύχθηκαν την Παρασκευή (04/12) στο νοσοκομείο στη Μυτιλήνη, με την αξιοποίηση υπάρχοντος εξοπλισμού από το Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και τη Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Η ΜΕΘ διαθέτει πλέον επτά κλίνες. Και επίκειται η ανάπτυξη μιας επιπλέον κλίνης ΜΕΘ από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, οπότε και η ΜΕΘ του νοσοκομείου θα διαθέτει πλέον οκτώ συνολικά κρεβάτια νοσηλείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του νοσοκομείου στη Μυτιλήνη, Γιώργος Καμπούρης.

Την Παρασκευή (04/12) στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύονται έξι ασθενείς από τους οποίους πέντε με επιπλοκές από τη νόσο του κορονοιού.

Στη Μονάδα λοιμωδών και στις κενωθείσες από συνήθη περιστατικά Α’ και Β’ παθολογικές κλινικές του νοσηλευτικού ιδρύματος, συνολικής δυναμικότητας 38 κλινών, νοσηλεύονται 17 ασθενείς. Πάντως, την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευομένων με covid- 19 έφτασε κάποια στιγμή στους 31.

Συνολικά, από την 1η Νοεμβρίου, οπότε και θεωρείται ότι ξεκίνησε το τρίτο κύμα της πανδημίας στη Λέσβο (το δεύτερο και μάλιστα με έντονα χαρακτηριστικά εκδηλώθηκε το δεύτερο 15θήμερο του Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο), έχουν διαπιστωθεί 746 κρούσματα. Περισσότερα από 60 από αυτά τα κρούσματα νοσηλεύτηκαν, ενώ τέσσερα κατέληξαν.

Συνολικά στη Λέσβο, από την αρχή της πανδημίας, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών από τη νόσο του κορονοϊού 19 άτομα.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ