Την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά στη βόρεια Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, λόγω των πολλών διασωληνωμένων με κορονοϊό (ανακοινώθηκαν 600 τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου), το δίλημμα ανοικτά ή κλειστά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία μέχρι και τη διακοπή των μαθημάτων για τις γιορτές των Χριστουγέννων, συνεχίζει να ταλανίζει τους ειδικούς που δεν έχουν πάρει την τελική τους απόφαση για την άρση του lockdown λόγω κορονοϊού.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι διχασμένη κι έτσι θα παραμείνει κατά τα φαινόμενα, οπότε η εισήγηση που θα δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα παρθεί κατά πλειοψηφία κι ως εκ τούτου η τελική απόφαση βαραίνει τον πρωθυπουργό, για το αν τελικά θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, ενδεχόμενο το οποίο απομακρύνεται μέρα με τη μέρα ή αν θα πάνε για του… χρόνου μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 1.044 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, εντοπίστηκαν σε σύνολο 11.372 τεστ (7.203 μοριακά και 4.169 rapid), σε αντίθεση με τα περίπου 25.000 που γίνονταν ημερησίως το προηγούμενο διάστημα. Το θετικό είναι πως υπάρχει πτώση κάτω από «1» του δείκτη RT, αλλά 18 περιοχές της χώρας έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, με την Πιερία να είναι στο «κόκκινο».
Όπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», υπάρχει διχογνωμία στην επιτροπή κι έτσι αναμένεται να πάει μέχρι και την Παρασκευή (04/12) που θα ανακοινωθεί τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση. Εκφράζοντας την πεποίθησή του, ο καθηγητής τόνισε ότι «το μόνο που μένει να φανεί είναι αν θα πάμε για τις 14 Δεκεμβρίου στα Δημοτικά, αλλά το πιο πιθανό είναι να ανοίξουν μετά τις γιορτές και τα Δημοτικά, μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».
Στο «OPEN TV» και στην εκπομπή στην «Ώρα Ελλάδος» ειπώθηκε ότι ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί και θα παρθεί κυριολεκτικά στο παρά… ένα, όταν και θα λάβει την τελική εισήγηση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην οποία θα έχει διαβιβαστεί το «πόρισμα» των ειδικών.
Έτσι λοιπόν, στο νέο μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μάλλον την προσεχή Παρασκευή, αναφορικά με την άρση των μέτρων, το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τα σχολεία.
Με τα έως τώρα δεδομένα στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει με αυστηρούς περιορισμούς το λιανεμπόριο για τις μικρές επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό αυστηρό καθεστώς και με ελάχιστο κόσμο μέσα. Γύρω στις 21 του μήνα αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους τα μεγάλα μαγαζιά και δη τα πολυκαταστήματα, αλλά κι αυτά με αυστηρά μέτρα.
Δεδομένα, παραμένει κλειστή η εστίαση και η διασκέδαση με ό,τι συνεπάγεται από κινηματογράφους μέχρι μπαρ και πίστες.
Τι θα γίνει για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό
Άλλο ένα δεδομένο είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Μένει δε να αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει η μετακίνηση στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ύστερα κι από τη σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο (28/11) για «μία συν μία οικογένεια το πολύ».
Συνεχίζουν να στενάζουν οι ΜΕΘ, ανησυχία για τις διασωληνώσεις
Την ίδια ώρα, η μάχη που δίνεται στην πρώτη γραμμή, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τις δραματικές στιγμές που εξακολουθούν να ζουν στη Θεσσαλονίκη παρά την, κατά πώς φαίνεται, σχετική οριζοντοποίηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, περιέγραψε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ακόμα και το βράδυ, γίνεται μεγάλος αγώνας να βρεθεί μία κλίνη εντατικής. Δεν λέει να κοπάσει αυτό το κύμα».
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και το «OPEN TV», ο κ. Καπραβέλος δήλωσε πως «η κρυφή διασπορά στην κοινωνία είναι μεγάλη, καθένας που μπαίνει στην εντατική έχει πίσω του βουβά κρούσματα» και πως «ο μεγάλος όγκος των ασθενών σε βαριά κατάσταση». Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, γιατροί και νοσηλευτές, που βιώνουν δια ζώσης τη δύσκολη κατάσταση, είναι «επιφυλακτικοί για την άρση των μέτρων». «Είναι θολή ακόμη η μέρα για να γίνει άρση περιορισμών… Ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει να διευκολύνουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να δούμε τους σκληρούς αριθμούς να υποχωρούν πριν από την άρση», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε πως πρέπει να υποχωρήσει ο αριθμός των διασωληνωμένων και συμπλήρωσε: «Όλοι οι δείκτες πρέπει να μειωθούν για να ανοίξει η χώρα… Πρέπει να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ αλλά και οι απλές κλίνες».
Γώγος: Πιθανόν να ανοίξουν μετά τις γιορτές δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια
Άνοιγμα των σχολείων, ακόμη και των δημοτικών μετά τις γιορτές «βλέπει» ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως τόνισε, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά.
«Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα απόψεις και αρνητικές και θετικές και πως αυτό που προβληματίζει είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων που θα επιβαρύνει το σύστημα.
Ανέφερε το λιανεμπόριο στους τομείς που ίσως ανοίξουν με μεγάλη προσοχή και με συνεχή περιοριστικά μέτρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο με αντίστοιχους όρους να λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα.
Για την εστίαση είπε ότι είναι μάλλον ο τελευταίος κλάδος που θα συζητηθεί και φαίνεται πως το άνοιγμά του πάει προς τα πίσω.
«Όλοι είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ακόμη υπάρχει η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας που μας έχει ταλανίσει και έχω δει πολλές εκπλήξεις με τον συγκεκριμένο ιό», «οι υπολογισμοί πολλές φορές πέφτουν έξω», προειδοποίησε ο κ. Γώγος.
Εξαδάκτυλος: Σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα γίνει άρση του lockdown πριν από τις 14 Δεκεμβρίου
Ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών εξέφρασε, επίσης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Θα πρέπει οι 600 άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι να κατεβούν σε διψήφιο αριθμό. Γιατί το 600 ως αριθμός είναι τεράστιος, είναι περισσότερος από τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που διέθετε η χώρα πριν από ένα ή δύο χρόνια στο σύνολο της επικράτειας», τόνισε μιλώντας στον «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Πρόσθεσε επίσης πως και ο αριθμός των νοσηλευομένων πρέπει επίσης να κατέβει.
Σχετικά με την παράταση του lockdown ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι δεδομένο ωστόσο η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμη σε ημερομηνία, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το lockdown και μετά τις 14 Δεκεμβρίου. Όπως σημείωσε, «δεν γίνεται με 600 διασωληνωμένους να έχουμε άρση του lockdown».
Βατόπουλος: Πολύ δύσκολο να έχουμε άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου
Την άποψη ότι το lockdown είναι δύσκολο να αρθεί στις 7 Δεκεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ σημείωσε ότι «έχουμε ακόμα καιρό για να αρθούν τα μέτρα, καθώς παρά την πτώση, τα κρούσματα παραμένουν ψηλά».
«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία.
Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά. Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα. «Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου», επισήμανε.
Εφόσον πάντως αρχίσει η άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους – κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου», ενώ για την εστίαση τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.
Σχετικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε ότι «πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς κι εφόσον δοθούν οι άδειες, μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός. Άπαξ και αρχίσει ο εμβολιασμός και αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας, θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά τον χειμώνα θα τον “φάμε”» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο από το καλοκαίρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».
Για το «διαβατήριο εμβολιασμού», σημείωσε ότι υπάρχει ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ορισμένα κράτη και πρέπει κάποιος που ταξιδεύει να το έχει μαζί, για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα κλπ.
«Ως ιδέα υπάρχει, αλλά δεν ξέρω αν θα εφαρμοστεί σε Ευρώπη και Αμερική, γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μαζικά. Μπορεί όμως ένα κράτος που δεν έχει κρούσματα να αποφασίσει ότι για να δεχθεί επισκέπτες από άλλες χώρες, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού».
Σε ό,τι αφορά στον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει» συμπληρώνοντας ότι η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους, είναι στην ΗΔΙΚΑ, είναι ηλεκτρονική και τροφοδοτείται από όλους όσοι παράγουν δεδομένα.
«Αν ο ΕΟΔΥ θέλει να μαζέψει κάποια δεδομένα, έχει το δικαίωμα. Κάθε μέρα δημοσιοποιούνται τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ. Προφανώς και θα θέλαμε καλύτερα δεδομένα, λίγο πιο λεπτομερή, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ κρύβει δεδομένα επίτηδες», κατέληξε.