Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Κορονοϊός: Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα – Τι λένε οι λοιμωξιόλογοι, οι κρίσιμες ημερομηνίες (video)

Όλα δείχνουν ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα τα περάσουμε σε... κλειστό κύκλο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει τη χώρα, ιδιαιτέρως δε τη Βόρεια Ελλάδα. Παρά το πανεθνικό lockdown, τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν υψηλά, αν και δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης.

Μια ακόμα ημέρα με αρνητικά ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων ήταν η Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του κορονοϊού. Οι 72 θάνατοι και η αύξηση στους διασωληνωμένους που έφτασαν τους 519, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που έχει βάλει η κυβέρνηση. Οι λοιμωξιολόγοι κάνουν έκκληση στους πολίτες να τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα κατά του κορονοϊού, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη κάνουν σαφές πως το να μιλά κανείς για άρση του lockdown στην αρχική ημερομηνία της 1ης Δεκεμβρίου είναι πλέον πολύ δύσκολο.

Αυτό υποστήριξαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε πρόσφατες δηλώσεις τους. Το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στην «Καθημερινή» η πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως και οι νέοι κινδυνεύουν από τον κορονοϊό.

«Τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα από τις προηγούμενες ημέρες. Έρχονται συνεχώς ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Υπάρχουν και οι υπόλοιποι ασθενείς. Το «Σωτηρία» θα λειτουργεί και πάλι σαν αποκλειστικό νοσοκομείο για Covid-19 από την επόμενη εβδομάδα, με εξαίρεση μια πνευμονολογική κλινική, μια παθολογική κλινική και τα βασικά χειρουργεία». Παράλληλα, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», χτύπησε «καμπάνακι» και για τις ηλικίες των ασθενών.

«Συνεχώς έρχονται ασθενείς, μεταξύ αυτών και νέοι. Καταλαβαίνω πως όλος ο κόσμος έχει κουραστεί, το λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όμως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κι οι δηλώσεις της Σοφίας Πουρίκη, που είναι Πνευμονολόγος κι Εντατικολόγος στο ίδιο νοσοκομείο. «Οι μονάδες είναι στα όρια τους, αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Το μόνο όπλο είναι η τήρηση των μέτρων. Οι ηλικίες που εισάγονται και χρειάζονται διασωλήνωση δεν είναι αυτές που βλέπαμε στην αρχή. Πλέον βλέπουμε 42, 46, 47 ετών», σχολίασε.

Άπιαστο όνειρο η άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου

Όλα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, οι σκέψεις για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά και πλέον η κυβέρνηση παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα προσανατολίζεται για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Μάλιστα ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το λοκντάουν 1η Δεκεμβρίου, πολύ δύσκολο, λίγο αργότερα μπορεί να γίνει κάποια άρση περιορισμών… Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά».

Αποκάλυψε δε ότι υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση».

«Να δούμε πόσο αυτό θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μέτρων που λαμβάνονται… Θα δούμε και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πριν δούμε που θα πρέπει να κατευθυνθούμε για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας» σημείωσε. Είναι γεγονός, πρόσθεσε πάντως, ότι εδώ υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας όπως καταγράφεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θα δούμε αν η επιβράδυνση θα συνεχιστεί., Καταγράφεται πτώση του ενεργού ρυθμού αναπαραγωγής θα περιμένουμε μερικές μέρες για να κάνουμε κάποιες συστάσεις. Θα είναι μικρή και σταδιακή η πτώση (των κρουσμάτων) αν το καταφέρουμε και αν δεν μας δημιουργήσουν νέα δεδομένα οι καιρικές συνθήκες» εκτίμησε.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ 19 με 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή παραμονές Χριστουγέννων.

«Τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα από τις προηγούμενες ημέρες»

«Τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα από τις προηγούμενες ημέρες. Έρχονται συνεχώς ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Υπάρχουν και οι υπόλοιποι ασθενείς. Το «Σωτηρία» θα λειτουργεί και πάλι σαν αποκλειστικό νοσοκομείο για Covid-19 από την επόμενη εβδομάδα, με εξαίρεση μια πνευμονολογική κλινική, μια παθολογική κλινική και τα βασικά χειρουργεία» υποστήριξε η κα. Σοφία Πουρίκη, Πνευμονολόγος κι Εντατικολόγος του νοκομείου «Σωτηρία».

«Συνεχώς έρχονται ασθενείς, μεταξύ αυτών και νέοι. Καταλαβαίνω πως όλος ο κόσμος έχει κουραστεί, το λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όμως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι μονάδες είναι στα όρια τους, αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Το μόνο όπλο είναι η τήρηση των μέτρων. Οι ηλικίες που εισάγονται και χρειάζονται διασωλήνωση δεν είναι αυτές που βλέπαμε στην αρχή. Πλέον βλέπουμε 42, 46, 47 ετών», σχολίασε.

Κοντά στα Χριστούγεννα και σε τρία βήματα πιθανή άρση

Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο πως θα μπούμε για τα καλά στον Δεκέμβριο πριν παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση και δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή για μερική χαλάρωση των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ήδη σχέδιο μερικής επιστροφής στην κανονικότητα κι αν η κρίσιμη εβδομάδα που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, δώσει ενθαρρυντικά μηνύματα, τότε θα αρχίσει αυτό να δημοσιοποιείται.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα υπάρξουν τρία στάδια επιστροφής στην κανονικότητα. Κάθε ένα από αυτά τα στάδια και το πώς θα πορευτεί μετά την άρση μέρους των μέτρων, θα αποτελεί και κριτήριο για να προχωρήσουμε στο επόμενο. Τα στάδια αναλυτικά:

  • Η επανεκκίνηση των σχολείων
  • Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων
  • Η επιστροφή της εστίασης με αυστηρές προδιαγραφές (μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική)

Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ακόμα κι αν αρθεί το ολικό Lockdown τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πρωτόγνωρα για όλους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ