Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Σε επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το υπουργείο Υγείας (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιτάσσονται από σήμερα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους στη Θεσσαλονίκη και τίθενται στη διάθεση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ως αποτέλεσμα της άρνησης των κλινικαρχών να ανταποκριθούν από μόνοι τους στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για συνεργασία. Οι δύο κλινικές είναι η Γενική Κλινική «Λυσίμαχος» και το «Euromedica».

Το σχέδιο του υπουργείου είναι να εξασφαλιστούν σε πρώτη φάση 200 κλίνες για τις αυξημένες ανάγκες της πόλης που δίνει πολύ δύσκολη μάχη με τον κορονοϊό. Το Σαββατοκύριακο η διακομιδή των ασθενών από τις κλινικές, δεν θα γίνεται μεταφορά από Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Θεσσαλονίκη κορονοϊός ιδιωτική κλινική επίταξη υπουργείο Υγείας 1

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στον νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων, όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και, παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Για 15 ημέρες η επίταξη – Τι θα γίνει με τις δαπάνες

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Προς τον σκοπό αυτό, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ανωτέρω δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών παρέχουν πρόσβαση στον χώρο των κλινικών τους στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτριο Τσαλικάκη, παραδίδουν προς αυτόν αμελλητί αναλυτική κατάσταση του προσωπικού που απασχολούν και το οποίο εφεξής θα παρέχει αναγκαστικά τις υπηρεσίες του για σκοπό δημόσιας υγείας, καθώς και κατάσταση των πάσης φύσεως κλινών που διαθέτει κάθε μία εκ των αναγκαστικά δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών (ελεύθερων, δεσμευμένων κ.λπ.) και του παρέχουν κάθε συναφή προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, πληροφορία και συνδρομή για την εύρυθμη λειτουργία της.

Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, η διοίκηση των επιχειρήσεων στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου ως προς τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της αναγκαστικής δέσμευσης.

Η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευόμενων επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό, από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν- θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF %CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF

Το Σαββατοκύριακο η διακομιδή των ασθενών από τις κλινικές

Επί τόπου σπεύδει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συντονίσουν την διακομιδή των ασθενών. Η διακομιδή θα γίνει με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τα οποία έχουν επιφορτισθεί με δεκάδες διακομιδές το τελευταίο διάστημα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας που «βράζει» από περιστατικά κορονοϊού.

Θεσσαλονίκη κορονοϊός ιδιωτική κλινική επίταξη υπουργείο Υγείας 2

«Πιθανό να επιτάξουμε κι άλλες κλινικές»

Στο μεταξύ απομακρύνεται το ενδεχόμενο διακομιδής των ασθενών με covid από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, αφού πλέον η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε ιδιωτική κλινική στην πόλη εάν χρειασθεί. Όπως δηλώνει στο «ethnos.gr» ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος: «Είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό και σε περίπτωση που χρειασθεί θα επιταχθούν κι άλλες ιδιωτικές κλινικές».

Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Αθήνα, υπάρχουν, άλλωστε, αρκετές ιδιωτικές κλινικές οι οποίες διαθέτουν και άδεια κρεβάτια. Άγνωστο, βέβαια, παραμένει εάν θα επιταχθούν και τα ιδιωτικά ασθενοφόρα για τη διακομιδή των ασθενών, δεδομένου ότι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ασφυκτιούν από τις διακομιδές ασθενών covid από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ενώ έχουν επιφορτισθεί και με τη διακομιδή των αποθεραπευμένων ασθενών με κορονοϊο στα σπίτια τους.

«Είχαμε εφησυχάσει κι εμείς και η πολιτεία, δεν υπήρξε σχεδιασμός»

Ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών, του οποίου η κλινική «Λυσίμαχος» είναι η μία από τις δύο που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για την νοσηλεία ασθενών κορονοϊού, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γεμίσει, επανέλαβε ότι δεν μπορούν τα νοσηλευτικά τους ιδρύματα να υποδεχθούν τους ασθενείς. «Είχαμε συνεννοηθεί να νοσηλεύουμε περιστατικά non covid για να μην υπάρχει μπέρδεμα και να μην μολυνθούν οι υπόλοιποι ασθενείς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προετοιμασία. Δεν είναι Covid-19 οι κλινικές μας δεν μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς. Πρέπει να πάμε στην 4η ΥΠΕ για εκπαίδευση. Θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση στο προσωπικό μας. Είναι πρωτόγνωρη η διαδικασία και η προετοιμασία που πρέπει να γίνει», είπε αρχικά.

Θεσσαλονίκη κορονοϊός ιδιωτική κλινική επίταξη υπουργείο Υγείας 3

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι θα πρέπει να εκκενωθούν οι κλινικές Λυσίμαχος και Euromedica και να διακομισθούν οι ασθενείς τους σε άλλα νοσοκομεία, ο κ. Σαραφιανός τόνισε ότι «έχουμε 100 κλίνες στην κλινική οι 40 ήρθαν από τα νοσοκομεία τα δημόσια και τώρα τους πηγαίνουμε πάλι πίσω. Υπάρχουν 300 κλίνες συνολικά στις δύο ιδιωτικές κλινικές».

Για το γεγονός ότι τώρα τρέχουν για να προλάβουν τα χειρότερα ο κ. Σαραφιανός παραδέχτηκε ότι «είχαμε εφησυχάσει κι εμείς και η πολιτεία…». Πρόσθεσε δε πως «υπήρξε συμφωνία με δύο κέντρα αποκατάστασης περιφερειακά της πόλης με 124 και 200 κρεβάτια, αντίστοιχα. Δεν προχώρησε η συμφωνία για οικονομικούς λόγους. Οι ασθενείς Covid θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Βέροια, στο Κιλκίς στην Κατερίνη. Δεν περίμενε κανείς τέτοια εξέλιξη».

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ