Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Άνοιξε το επίσημο τέμενος στην Αθήνα – Λειτουργεί με μέτρα για τον κορονοϊό (video)

Ποιος είναι ο πρώτος ιμάμης - Το τζαμί στον Βοτανικό δεν έχει μιναρέ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την Τρίτη (03/11) λειτουργεί για 2η ημέρα το επίσημο τεμένος της Αθήνας, που βρίσκεται στον Βοτανικό, το οποίο άνοιξε τη Δευτέρα (02/11) τις πύλες του, 16 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττας Γιαννάκου. Σημειώνεται ότι λόγω κορονοϊού ισχύουν και σε αυτό τον χώρο τα περιοριστικά μέτρα. Δείτε ποιος είναι ο πρώτος ιμάμης. Το τζαμί δεν έχει μιναρέ.

Στο πέρας της πρωινής προσευχής της Τρίτης (03/11) ο ιμάμης ευχαρίστησε τους Έλληνες και τους ευχήθηκε χρόνια πολλά για την 28η Οκτωβρίου καθώς και υγεία. Την πρώτη μέρα λειτουργίας του τεμένους πραγματοποιήθηκαν πέντε προσευχές για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα, ενώ στον χώρο εισήλθαν 18 μουσουλμάνοι λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Την Τρίτη (03/11), με βάση τα νέα δεδομένα, θα εισέρχονται σε κάθε προσευχή εννιά άνδρες και σε διπλανό χώρο τέσσερις γυναίκες. Στην είσοδο του κτηρίου υπάρχει αντισηπτικό ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και τα ποδονάρια. Τα εγκαίνια του τεμένους θα γίνουν σε συνάρτηση με τις εξελίξεις για την καταπολέμηση της πανδημίας.

τέμενος Βοτανικός Αθήνα μουσουλμάνοι ιμάμης 1

Ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας

Ο 49χρονος σουνίτης διερμηνέας Μοχάμεντ Ζακί, που ήρθε πριν από περίπου 25 χρόνια από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης, είναι ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας. Μιλά άπταιστα αραβικά και γαλλικά. Ο Μοχάμεντ Ζακί είναι έλληνας πολίτης. Είναι έγγαμος, και έχει πτυχίο Φυσικής και Μαθηματικών και ειδικές σπουδές Μουσουλμανικής Θεολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτης Ιμάμης της Αθήνας φαίνεται οτι χαίρει της αποδοχής μεγάλης μερίδας Αράβων. Το ΔΣ του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, σύμφωνα με τον νόμο, προκήρυξε τη θέση του ιμάμη, αξιολόγησε τις υποψηφιότητες και κατέληξε ότι ο καταλληλότερος είναι ο Μοχάμεντ Ζακί.

τέμενος Βοτανικός Αθήνα μουσουλμάνοι ιμάμης 2

Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό χώρο, η «μιχράμπ» (ιερή κόγχη προς τη Μέκκα) κατασκευάστηκε από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη που έχει ειδικές γνώσεις και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ το χαλί προσευχής, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που πρέπει να έχει, κατασκευάστηκε στο Ιράν. Το τζαμί δεν έχει μιναρέ.

τέμενος Βοτανικός Αθήνα μουσουλμάνοι ιμάμης 3

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «εμείς δεν συμμετέχουμε στην προσβολή καμίας θρησκείας», ενώ το τέμενος κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές «σεβόμαστε και στηρίζουμε την κάθε θρησκεία με τους όρους μας» καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν δέχθηκε καμία ανάμιξη άλλων φορέων στην κατασκευή του τεμένους. Το γεγονός της λειτουργίας του τεμένους δεν συσχετίζεται με την απόφαση της Τουρκίας για αλλαγή στο καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δείχνουν πως ακριβώς αντιλαμβάνονται οι δύο χώρες στα θέματα σεβασμού θρησκειών.

τέμενος Βοτανικός Αθήνα μουσουλμάνοι ιμάμης 4

Κήρυγμα μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα Αγγλικά

Τo κήρυγμα θα επιτρέπεται να γίνεται μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά ενώ η προσευχή θα γίνεται πάντα στα αραβικά. Με το επίσημο άνοιγμα του τεμένους στον Βοτανικό επιχειρείται να μπει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία των παράνομων χώρων προσευχής που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και κανόνες ασφαλείας.

Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2019, όταν και έγιναν τα πρώτα εγκαίνια, ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι αυτό θα γινόταν το 2017. Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή είχε γίνει το 2016. Είχε προηγηθεί το «πράσινο» φως από το ΣτΕ, που απέρριψε προσφυγή κατοίκων. Το ΣτΕ «μπλόκαρε» λειτουργία χριστιανικού ναού δίπλα στο τζαμί στον Βοτανικό.τέμενος Βοτανικός Αθήνα μουσουλμάνοι ιμάμης 5

τέμενος Βοτανικός Αθήνα μουσουλμάνοι ιμάμης 6

τέμενος Βοτανικός Αθήνα μουσουλμάνοι ιμάμης 7

τέμενος Βοτανικός Αθήνα μουσουλμάνοι ιμάμης 8

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ