Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Καθολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες για 14 ημέρες – Με SMS οι μετακινήσεις

Ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία στις δυο συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες - «Κοκκινίζει» και η Μαγνησία στον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες μπαίνουν τελικά σε καθολικό lockdown από το πρωί της Τρίτης (03/11) και για 14 ημέρες όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι της Δευτέρας (02/11)… Ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία. «Κοκκινίζει» και η Μαγνησία στον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά αλλά επανέρχεται η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών σε αυτές τις περιοχές. Επίσης, από τις 9 το βράδυ έως και τις 5 το πρωί, επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Από την Τρίτη (03/11) αναστέλλονται ακόμα οι εσωτερικές και μη πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονίας. Επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας περνάει στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες ισχύουν τα εξής:

 • Ανοικτά παραμένουν τα σχολεία
 • Επανέρχονται τα sms για τις μετακινήσεις πολιτών
 • Από 21:00 – 05:00 μετακίνηση μόνο για εργασία και λόγους υγείας
 • Εσωτερικές, διεθνείς πτήσεις υπό προϋποθέσεις

Από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου ισχύουν τρεις ζώνες σε όλη την Ελλάδα

*Οι δυο πρώτες ζώνες έχουν ισχύ με βάση τον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, δείτε εδώ όλα τα μέτρα γι’ αυτές

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη ισχύει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις ΜΕΘ… Η «νύφη του Θερμαϊκού» παρέμενε στο «κόκκινο» και στον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, (νωρίτερα είχε επιβληθεί μίνι lockdown), αλλά τώρα τα μέτρα είναι πιο αυστηρά. Σημειώνεται ότι το Σάββατο (31/10) καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη 839 κρούσματα, ενώ την Κυριακή (01/11) 449.

κορονοϊός Θεσσαλονίκη lockdown

Τι είναι η γκρι ζώνη που αφορούν Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Στη γκρι ζώνη εντάσσονται, λοιπόν, από την Τρίτη (03/11) και για 14 ημέρες η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Σε αυτή την περίπτωση, όπως εξήγησε, το τοπικό lockdown έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown της περασμένης Άνοιξης: τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά, με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους.

Επανέρχεται η ανάγκη αποστολής SMS για τις προβλεπόμενες έξι ενότητες μετακινήσεων.

Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Πώς θα δηλώσετε με sms στο 13033 τις μετακινήσεις σας

Με sms θα γίνονται οι μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες μετά το lockdown που ανακοινώθηκε λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους από την Τρίτη (03/11) και για 14 ημέρες στέλνοντας μήνυμα μέσω του κινητού τηλεφώνου τους στο 13033.

Ο πολίτης στο μήνυμα θα πρέπει να αναγράφει: το ονοματεπώνυμό του, τη διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που χρειάζεται να μετακινηθεί. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Μετά την επιτυχή αποστολή ενός SMS στο 13033 ακολουθεί η απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας». Σε περίπτωση ελέγχου στο δρόμο από τις κρατικές Αρχές επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Υπενθυμίζεται ότι, από το πρωί της Τρίτης (03/11), και για έναν μήνα, τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού.

Πέτσας ενημέρωση κορονοϊός μάσκα

Αναλυτικά όσα είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχετικά με τα νέα μέτρα:

«Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την πόλη για την οποία είχε τεθεί ήδη σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας», είπε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας. 

Και επεσήμανε: «Ο πρωθυπουργός μετά από επικοινωνία του με τον υπουργό Υγείας αποφάσισε την εφαρμογή τοπικού lockdown στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών από τις 06.00 το πρωί αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 για τις επόμενες 14 ημέρες».

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, αντίθετα με το lockdown του περασμένου Μαρτίου, τα σχολεία τώρα θα παραμείνουν ανοικτά, ενώ επανέρχεται το μέτρο του SMS για τις μετακινήσεις και τους έξι λόγους που ίσχυαν τότε. Επίσης πλέον από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Πέτσα απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και θα γίνονται μόνο για έκτακτους λόγους.

Η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες στην ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου (κόκκινη) και στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο γκρι που θα είναι η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.

Επίσης, η Μαγνησία περνάει από αύριο στο κόκκινο.

«Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο «κόκκινο». Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που
καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες», είπε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα κλείσουν και οι εκκλησίες ο κ. Πέτσας είπε ότι φυσικά θα κλείσουν όπως προβλέπεται στα καθολικά lockdown.

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι με βάση αυτό, πλέον «η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες:

– Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»

– Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον

– Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».

Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο «κόκκινο». Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση – όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα – λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες. Και στα μέτρα αυτά – όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – περιλαμβάνεται η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε επίσης ότι «Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού). Όπως κανονικά γίνονται και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ υπενθυμίζεται ότι:

– Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έχουν φτάσει τις 7.000.

– Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τις 557 το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.

– Τα τεστ φτάνουν καθημερινά τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια.

– Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.

– Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία».

Υπογράμμισε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Και όλα αυτά τα σημειώνω όχι για να αναδείξω τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Τα τονίζω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνοντας στο κατώτατο στάδιο του λαϊκισμού – την κορονοκαπηλεία – επιμένει στην μικροπολιτική αντιπαράθεση για την πανδημία. Επαναλαμβάνω λοιπόν, δεν είναι η πανδημία του κορονοϊού πεδίο για μικροπολιτική αντιπαράθεση. Και όσοι, απελπισμένοι στην απομόνωση και στην ανυποληψία, χαιρέκακα περιμένουν στη γωνία μετρώντας κρούσματα και θύματα, ας αναλογιστούν ότι οι Έλληνες έχουν δώσει την απάντηση στο ερώτημα «τι θα γινόταν αν …».

κορονοϊός Λαδάδικα lockdown Θεσσαλονίκη μέτρα

Τζιτζικώστας: Η εξέλιξη του lockdown μας πονά όλους αλλά κρίθηκε αναγκαία

Εξέλιξη που «μας πονά όλους, αλλά κρίθηκε αναγκαία από τους επιδημιολόγους για τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας» χαρακτήρισε το lockdown που ανακοινώθηκε για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Χρειάζεται άμεσα ένα Έκτακτο Σχέδιο Διάσωσης της οικονομίας μας για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση. Αποδείξαμε στο παρελθόν ότι ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουμε ξανά», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Διαβεβαίωσε, δε, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει σταθερά να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις, όπως ακριβώς έκανε όλη την προηγούμενη περίοδο.

Τι προηγήθηκε με Κικίλια και Ζέρβα… 

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, προαναγγέλθηκαν από τον Βασίλη Κικίλια κατά τις επισκέψεις του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». «Θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό τη λήψη και άλλων μέτρων», είπε ο υπουργός Υγείας. Δραματικές εκκλήσεις από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα: «Είμαστε σε πόλεμο, ζήτησα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00»…

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται, ενώ ασφυκτιά το ΕΣΥ και ασθενείς με Covid μετακινούνται από νομό σε νομό για να βρουν κρεβάτι, μετά και τα τελευταία νούμερα στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως το σαββατοκύριακο, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης πολλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης μετέβησαν στη Χαλκιδική.

«Δυστυχώς κάποιοι λίγοι διακινδυνεύουν τη ζωή και την υγεία όλων και η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη»

Ξεκάθαρος ήταν, λοιπόν, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από τη Θεσσαλονίκη όπου μετά από σύσκεψη περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην πόλη όσον αφορά στα κρούσματα κορονοϊού.

«Είχαμε μια δύσκολη σύσκεψη και θα στηρίξουμε όσο μπορούμε το σύστημα υγείας μας», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Δυστυχώς κάποιοι λίγοι διακινδυνεύουν τη ζωή και την υγεία όλων και η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη». Ο κ. Κικίλιας είπε ακόμα: «Κάποιοι δεν άκουσαν παρά τα καμπανάκια και έτσι θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την λήψη περαιτέρω μέτρων».

«Θα στηρίξω και θα στηρίξουμε τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας και το ΕΣΥ. Δυστυχώς κάποιοι λίγοι διακινδύνευσαν και διακινδυνεύουν άμεσα τη ζωή και την υγεία όλων. Η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμού στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνω την κούραση, το άγχος, την αγωνία και τα προβλήματα του κόσμου, όμως, η δημόσια υγεία είναι πάνω απ΄ όλα.

Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια νωρίς. Κάποιοι όμως δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και τη δημόσια υγεία. Γι αυτό και θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη τη λήψη περαιτέρω μέτρων έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορονοϊός στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε, ακόμα, ο υπουργός Υγείας, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους γιατρούς στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».

Κικίλιας Θεσσαλονίκη κορονοϊός νοσοκομεία 1

Το ιδιαιτέρως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της πόλης επιβεβαιώνεται διαρκώς στη λίστα των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά τα τελευταία 24ωρα χτυπά καμπανάκι κινδύνου η πληρότητα του συστήματος υγείας, η οποία σε νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ φτάνει το απόλυτο (100%).

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τίθεται σε ισχύ σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είχε ενεργοποιηθεί και στο πρώτο κύμα της πανδημίας και προβλέπει την ενίσχυση των κρεβατιών ΜΕΘ για κορονοϊό στα νοσοκομεία της πόλης ή ακόμη και τις διακομιδές ασθενών σε άλλους νομούς.

Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έξω από εφημερεύοντα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη

Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) βρίσκονται από τη Δευτέρα (02/11) έξω από τα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» και «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης που εφημερεύουν για να υποστηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες τους όπως αναφέρει σε tweet του ο Βασίλης Κικίλιας.

Δραματικές εκκλήσεις από τον Ζέρβα: Ζήτησα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00

Με τη φράση «είμαστε σε πόλεμο», ο Κωνσταντίνος Ζέρβας περιέγραψε με δραματικό τρόπο την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Εκτίμησε ότι η πόλη δεν θα γλιτώσει το lockdown και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει αυστηρότερα μέτρα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε εκτιμήσει ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα γλιτώσει το καθολικό lockdown. «Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 20:00 – 21:00 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικό lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας – κάτι που δεν έγινε -, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Κικίλιας Θεσσαλονίκη κορονοϊός νοσοκομεία 2

«Η Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφαλείας που είχαμε θέσει»

Η κατάσταση ξεφεύγει στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, και καταβάλλονται προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επέλαση του κορονοϊού, καθώς έχουν αυξηθεί δραματικά τα κρούσματα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη είναι τα όσα ανέφερε ο γγ υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος στην TV 100. «Η Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφαλείας που είχαμε θέσει» είπε, προσθέτοντας ότι ότι ήδη η πληρότητα στις ΜΕΘ με ασθενείς covid-19 έχει φθάσει το 75%.

Μετά το ΑΧΕΠΑ και το «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης με 12 κρούσματα στο προσωπικό – Έκτακτα μέτρα 

Όσο μεγαλώνει η διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, τόσο αποδεκατίζονται από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τα νοσοκομεία της πόλης. Μετά τη μεγάλη διασπορά κρουσμάτων στο ΑΧΕΠΑ, σειρά έχει τώρα και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, «Γ. Γεννηματάς». Συγκεκριμένα, θετικοί στον κορονοϊό εντοπίστηκαν 12 άτομα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, του συγκεκριμένου νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν και έκτακτα μέτρα. Πρόκειται για εννιά εργαζόμενους από το Μικροβιολογικό Τμήμα και ακόμη τρία που εργάζονται στο τμήμα της Αιμοδοσίας και Λοιμώξεων.

Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη

Όπως αναφέρθηκε η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική, με τον υπουργό Υγείας να επισκέπτεται τη Δευτέρα (02/11) το νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» και «Γ. Γεννηματάς». Τα νοσοκομεία δέχονται τεράστια πίεση καθώς οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα ανέρχονται πλέον σε 140, με τη Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίζει το σοβαρότατο πρόβλημα.

Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας έθεσε από τη Κυριακή (01/11) σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εξασφάλιση 43 νέων κλινών ΜΕΘ για κορονοϊό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στην Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Παράλληλα, μετά την επίσκεψή του στα δύο νοσοκομεία, ο κ. Κικίλιας αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα, καθώς εξετάζεται το σενάριο για γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών από την Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Το σύστημα Υγείας στην πόλη πιέζεται ασφυκτικά, ενώ γίνεται και προσπάθεια από το υπουργείο να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας να δοθεί ως κίνητρο στους γιατρούς, εντατικολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, μισθός της τάξεως των 3.000 ευρώ για το διάστημα που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ Covid-19. Αφού κάνει τις ανακοινώσεις ο κ. Κικίλιας, θα έχει επικοινωνία με τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 5 το απόγευμα, όπου θα τους ενημερώσει για την κατάσταση.

Κικίλιας Θεσσαλονίκη κορονοϊός νοσοκομεία

Γώγος: Τα πράγματα είναι άσχημα στη Θεσσαλονίκη

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Χ. Γώγου για την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, αλλά και το σύστημα Υγείας. «Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε», είπε στον «ΣΚΑΪ».

«H αναπαραγωγή ιού είναι τέτοια που σε 15 μέρες με 1 μήνα μπορούμε να αποκλείσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του… αν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα δούμε τα αποτελέσματα. Σε 15 μέρες με 1 μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον  μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης» ανέφερε επίσης ο καθηγητής.

Στο 11% ανέβηκε ο δείκτης θετικότητας

Η εξάπλωση της πανδημίας βρίσκεται εκτός ελέγχου και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον δείκτη θετικότητας του κορονοϊού, που καταδεικνύει τη διασπορά στον πληθυσμό και ανήλθε περίπου στο 11%.

Σύμφωνα με τον «ΣΚΑΪ», τα στοιχεία αυτά βασίζονται στα 1.678 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή (01/11) ο ΕΟΔΥ και στον αριθμό των 16.000 τεστ που διενεργήθηκαν την ίδια ημέρα.

Το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Στους 140 οι διασωληνωμένοι, πάνω από 20.000 κρούσματα τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος αποδείχθηκε εφιαλτικός για την χώρα όσον αφορά την πανδημία. Με το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπερνά πλέον τις 40.000 (40.909 για την ακρίβεια), το 50% και πλέον εντοπίστηκαν μέσα στον Οκτώβριο (20.776). Ο Οκτώβριος έφερε πολλά αρνητικά ρεκόρ σε ημερήσια νούμερα, ενώ οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 635, αυξημένοι κατά 242 τον τελευταίο μήνα. Ραγδαία είναι ωστόσο και η αύξηση στους διασωληνωμένους τον μήνα που πέρασε, καθώς έχουν φτάσει πλέον τους 140, αριθμός άνευ προηγουμένου.

Μεγαλύτερη διάρκεια στο lockdown ζητούν οι ειδικοί

Με την έξαρση των κρουσμάτων να ξεπερνά κάθε προηγούμενο το τελευταίο διάστημα, οι επιδημιολόγοι ολοένα και επιμένουν σε αυστηρότερα μέτρα. Την Κυριακή (01/11) ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνιζε, μάλιστα, στον «ΣΚΑΪ» πως έπρεπε να έχει προχωρήσει ένα μήνα πριν στα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο (31/10) ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε χρόνο, ελπίζω ότι το lockdown θα κρατήσει παραπάνω. Τα προηγούμενα ήταν λίγο πιο βάρια, θα αφήσουν κάποιο αποτύπωμα, και έχουμε τα καινούργια, με οριζόντια χαρακτηριστικά, που τα δούμε σε 2 με 3 εβδομάδες» σχολίασε αρχικά και πρόσθεσε: «Αν παίρναμε αυτά τα μέτρα (του Σαββάτου) ένα μήνα πριν θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

ΕΟΔΥ: 850 έλεγχοι, 14 θετικά δείγματα κορονοϊού στο Μαρούσι

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Ευτέρπης, στο Μαρούσι.

Πραγματοποιήθηκαν 850 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν δεκατέσσερα (14) θετικά δείγματα (1,65%). Πρόκειται για εννέα (9) γυναίκες και πέντε (5) άνδρες, όλοι Έλληνες, με διάμεση ηλικία τα 38 έτη.

Στο «κόκκινο» Δράμα, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Έβρος, Μαγνησία

Το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που έχει ξεσπάσει στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως στους Νομούς που είναι στο «κόκκινο» έχει επηρεάσει και τις γύρω περιοχές τους. Είναι ενδεικτικό πως Νομοί κοντά στην Θεσσαλονίκη εμφανίζουν μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, με την Πέλλα χθες να παρουσιάζει 31 κρούσματα, 26 το Κιλκίς, 40 η Πιερία, 54 οι Σέρρες και 22 η Χαλκιδική.

Η κατάσταση είναι δραματική και στην Θράκη, καθώς η Ροδόπη κατέγραψε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (112), ενώ 48 κατέγραψε ο Έβρος και 30 η Ξάνθη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που έχει συσσωρευθεί στην πόλη επηρεάζει αρνητικά και τις άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδας. Μετά τις Σέρρες που κατέγραψαν δεκάδες κρούσματα τις τελευταίες ημέρες τώρα η διάδοση του ιού βρήκε έδαφος και στη Δράμα η οποία κατέγραψε μέσα σε ένα 24ωρο 90 κρούσματα.

Σοβαρή έξαρση κρουσμάτων εμφανίζουν και οι Νομοί Δράμας (90), Αχαϊας (32), Μαγνησίας (42) και Τρικάλων (22).

Φυσικά και στην Αττική τα κρούσματα συνεχίζουν να προβληματίζουν τους ειδικούς. Άλλα 300 εντοπίστηκαν την Κυριακή (01/11), ενώ συναγερμός έχει σημάνει σε ένα ακόμη γηροκομείο, αυτή τη φορά στον Πειραιά, όπου εντοπίστηκαν 20 θετικά κρούσματα. Θετικοί βρέθηκαν δύο υπάλληλοι και 18 τρόφιμοι, με την διαδικασία ιχνηλάτησης να έχει αρχίσει από τον ΕΟΔΥ.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα σε όλη τη χώρα

Την Κυριακή (01/11) δηλώθηκαν 1.678 επιπλέον κρούσματα. Από τα 1.653 εγχώρια κρούσματα, τα 91 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

 • 25 εισαγόμενα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 • 300 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 449 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
 • 32 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
 • 90 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
 • 48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
 • 59 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
 • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
 • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
 • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
 • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
 • 59 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
 • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
 • 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης,εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
 • 31 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
 • 40 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
 • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
 • 112 κρούσματα στη Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
 • 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 30 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
 • 27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
 • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
 • 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 58 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1678 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40929, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.

4137 (10.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

140 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 635 θανάτους συνολικά στη χώρα. 241 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Περισσότερα σε λίγο…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ