Η «παγωμάρα» που επικράτησε την Τρίτη όταν για πρώτη φορά περάσαμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα στα 1.259, μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε σοκ.
Ένα 24ωρο αργότερα, ο αριθμός ανέβηκε κατά σχεδόν 300 και το χθεσινό «1.547 κρούσματα» που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε πολίτες, επιστήμονες και κυβέρνηση. Το χειρότερο; Η τάση είναι αυξητική και με ρυθμό που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, αν αναλογιστεί κανείς ότι παράλληλα με τα κρούσματα αυξάνονται και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία καθώς και οι διασωληνώσεις.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κυβέρνηση και επιτροπή Ειδικών δεν περίμεναν καν να ξημερώσει η Πέμπτη, αλλά χθες, μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων, πραγματοποίησαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα. Και με δεδομένο ότι πρέπει να ανακοπεί – στο μέτρο του δυνατού – όσο το δυνατόν συντομότερα η διασπορά του ιού χωρίς όμως να πάμε σε γενικό lockdown (κάτι που από την πρώτη στιγμή δεν επιθυμούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης), είναι δεδομένο ότι το πολύ μέχρι αύριο Παρασκευή, θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων.
Οι πληροφορίες που διέρρευσαν χθες θέλουν την κυβέρνηση να καταλήγει:
Σε απαγόρευση κυκλοφορίας είτε από τις 21:00 είτε από τις 22:00 και θα εξαρτηθεί από την ώρα που θα αποφασιστεί να κλείσουν τα καταστήματα εστίασης.
Σε απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί ενώ ήδη δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές που είναι σε lockdown.
Σε lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα, όπου τα κρούσματα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αύξηση. Μέχρι πριν λίγες μέρες μιλούσαμε για το πώς η Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τον κορονοϊό και ξαφνικά βρεθήκαμε στο σημείο χθες να ανακοινώνονται 384 κρούσματα.
Εξετάζεται, επίσης, η επέκταση της τηλεργασίας καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αποφορτιστούν και τα Μέσα μεταφοράς, όπου η εικόνα είναι τουλάχιστον προβληματική και εκεί οι μόνοι που δεν φέρουν ευθύνη είναι οι πολίτες.
Επιπλέον, υπάρχει πρόταση από τους λοιμωξιολόγους για καθολική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει σε κάθε περιοχή, καθώς και πρόταση που είναι υπό εξέταση αλλά δε συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές στην κυβέρνηση για ειδικά μέτρα που θα αφορούν σε ευπαθείς ομάδες όπως τον περιορισμό της κυκλοφορίας.
«Δύο χιλιάδες κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο»
«Θα ακούσουμε νέα μέτρα, αυτό είναι σίγουρο», τόνισε μεταξύ άλλων το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Συνεδριάζαμε χθες και θα συνεχίζουμε και σήμερα. Γι’ αυτό δεν θέλω να πω και περισσότερα. Υπάρχει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και παρασύρει τους θανάτους, τις διασωληνώσεις και την πίεση στο ΕΣΥ», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κ. Βατόπουλος.
«Οι περιοχές αλλάζουν χρώμα μέσα σε λίγες ημέρες», πρόσθεσε. «Υπάρχει ενδεχόμενο για χρήση μάσκας παντού. Οι μετακινήσεις του κόσμου δημιουργούν πρόβλημα, έρχονται από περιοχές με πολλά κρούσματα, σε περιοχές με λίγα», τόνισε.
«Εξετάζονται μέτρα που δεν θα επηρεάσουν τον πυρήνα της οικονομίας. Δεν είμαι σε θέση να πω ποιο μείγμα μέτρων θα αποφασιστεί», υπογράμμισε.
«Θα ακούσουμε νέα μέτρα, αυτό είναι σίγουρο. Το αν είναι σήμερα ή αύριο το πρωί δεν το ξέρω», ανέφερε ο καθηγητής.
Γώγος: Θα έχουμε 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο
Παράλληλα, ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, έκανε λόγο για 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο.
Σημείωσε επίσης ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και να τηρεί τα μέτρα προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη.
«Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μάς δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμα περισσότερα, γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά», είπε στη συνέχεια, μιλώντας στο Mega.
Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως και 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο.