Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Δήμαρχος Κοζάνης: Επιστρέψαμε σε ρυθμούς περασμένης άνοιξης – Στα όριά του το «Μαμάτσειο» (video)

Ασθενείς φεύγουν από το Μαμάτσειο και πηγαίνουν σε νοσοκομεία άλλων περιοχών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από τη μια στιγμή στην άλλη, μια πόλη αλλάζει εντελώς εικόνα και η έντονη καθημερινότητα δίνει τη σκυτάλη στην απομόνωση και την ανησυχία.

Η Κοζάνη έγινε η πρώτη πόλη στην οποία επιβάλλεται lockdown στη δεύτερη φάση του κορονοϊού, καθώς έφτασε το επίπεδο συναγερμού 4 και κρίθηκε σκόπιμο να παρθούν αυστηρότερα μέτρα για τις επόμενες 14 ημέρες.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, περιέγραψε το πώς ξημέρωσε η μέρα στην πόλη της Μακεδονίας λέγοντας ότι «επιστρέψαμε σε ρυθμούς περασμένης άνοιξης όταν είχαμε lockdown σε όλη τη χώρα».

Ο κ. Μαλούτας τόνισε ότι δεν γνωρίζει τι έφταιξε και φτάσαμε στο σημείο τα κρούσματα να αυξηθούν σε ανησυχητικό βαθμό. Παραδέχθηκε, όμως, ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα νούμερα ήταν τσιμπημένα και τα κρούσματα από μονοψήφια έγιναν διψήφια. Επισήμανε, δε, πως ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων αφορούσε σε νεαρές ηλικίες δηλαδή πολίτες κάτω των 35 ετών.

Ο κ. Μαλούτας πρόσθεσε πως από την αρχή της βδομάδας στον δήμο είχαν εντείνει την επικοινωνιακή τους καμπάνια για την χρήση των μέτρων προστασίας, ενώ την Τρίτη υπήρξε και σύσκεψη με τους φορείς αλλά μάλλον ήταν αργά όπως σημείωσε.

Μάλιστα υπογράμμισε πως προσπάθησαν να προσεγγίσουν και να ενημερώσουν τους νέους με πρόσωπα και πράγματα που είναι οικεία σε αυτούς όπως γνωστούς YouTubers.

Αυτό που ανησυχεί, όμως, περισσότερο τόσο τον δήμαρχο όσο και τους κατοίκους της Κοζάνης είναι ότι το νοσοκομείο της πόλης, το Μαμάτσειο βρίσκεται πλέον στα όριά του.

«Νοσηλεύονται πλέον πάρα πολλοί ασθενείς με κορονοϊό και άλλοι αναγκάζονται και φεύγουν για νοσοκομεία άλλων περιοχών», εξήγησε ο κ. Μαλούτας καταγγέλλοντας ότι το Μαμάτσειο έχει χρόνια προβλήματα, έχει εγκαταλειφθεί επί σειρά ετών στην τύχη του και δεν υποστηρίζεται όπως θα έπρεπε. «Χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση και όλα αυτά συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο με συνέπεια να έχουμε αυτή την εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν στην Κοζάνη

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και σε συνέχεια της σχετικής ομόφωνης εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τίθεται από αύριο, 16-10-2020 ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020, στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης (https://covid19.gov.gr/).

Σημειώνεται ότι στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

· Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

· Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

· Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

· Κινηματογραφικές προβολές

· Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

· Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

· Μουσικές σκηνές

· Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

· Παιδότοποι

· Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

· Γυμναστήρια

· Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

· Λιανεμπόριο

· Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

· Συνέδρια / Εκθέσεις

· Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Ισχυρή σύσταση στους κατοίκους να τηρούν αυστηρά τα μέτρα

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ