Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά τις ποινές, ξεκινά η μάχη για τις αναστολές (video)

Θα ακολουθήσει εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών, οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και η εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης πριν τις τελικές αποφάσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μεγάλη «μάχη» των αναστολών θα δοθεί αύριο Πέμπτη (15/10), πιθανόν και την Παρασκευή, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με τους καταδικασθέντες να εντείνουν την προσπάθεια, διά των συνηγόρων και των μαρτύρων υπεράσπισης, να μην μπουν στη φυλακή.

Μετά την ανακοίνωση των αρχικών ποινών, το δικαστήριο – μετά και τις συγχωνεύσεις – ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (14/10) τις τελικές ποινές και στη συνέχεια διέκοψε για αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα του ανασταλτικού αποτελέσματος στις εφέσεις.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η υπεράσπιση έχει δικαίωμα στην αυριανή διαδικασία να εξετάσει μάρτυρες, προς ενίσχυση των αιτημάτων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις. Αυτό είναι και το τελευταίο στάδιο στη δίκη. 

Ήδη σήμερα κατέθεσε μάρτυρας του καταδικασθέντα Ιωάννη Άγγου.

Για όσους από τους καταδικασθέντες δεν δοθεί αναστολή, θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή, όπου ήδη έχουν διαμορφωθεί χώροι για την κράτησή τους.

Έτοιμη να προβεί σε άμεσες συλλήψεις δηλώνει η ΕΛΑΣ

Έτοιμες να προβούν σε άμεσες συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, δηλώνουν οι αστυνομικές δυνάμεις, μετά τις ανακοινώσεις των ποινών από το δικαστήριο, και την καταδίκη του ναζιστικού κόμματος ως «εγκληματική οργάνωση».

Η ΕΛΑΣ θα θέσει, μάλιστα, σε εφαρμογή άμεσα το σχέδιο, για να προσέλθουν στις φυλακές οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών. Έχει γίνει, μάλιστα, ο διαχωρισμός τους σε τρεις κατηγορίες αναφορικά με το κέντρο στο οποίο θα οδηγηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λιγότερο από μια ώρα, οι αστυνομικοί που αποτελούν την ειδική ομάδα δράσης της ΕΛΑΣ, θα ενεργοποιηθούν, θα εντοπίσουν και θα οδηγήσουν στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών όσα από τα μέλη της Χρυσής Αυγής πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές της χώρας για να εκτίσουν την ποινή τους.

Για τον λόγο αυτό, 100 αστυνομικοί από την Ασφάλεια, την Αντιτρομοκρατική και την ΕΚΑΜ, θα κινηθούν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία προκειμένου να περάσουν χειροπέδες στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως έγινε και στις συλλήψεις τους το 2013.

Εκτιμάται ότι θα πρέπει σε μια ώρα να έχουν συλλάβει περισσότερα από 30 άτομα ανάμεσα στους οποίους εκτιμάται ότι θα είναι οι έξι του ηγετικού πυρήνα (σ.σ ο Γιάννης Λαγός έχει φύγει στις Βρυξέλλες, οπότε είναι διαφορετική η διαδικασία), περίπου δέκα άτομα από την ομάδα των πρώην βουλευτών αλλά και στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης, κάποιοι από τους 11 που έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και των Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα και φυσικά κάποιοι από τους κατηγορούμενους που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν η ποινή τους θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αστυνομία, όλη την περασμένη εβδομάδα είχε σε στενό αλλά διακριτικό κλοιό, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στόχος είναι όταν τους ζητηθεί να καταφέρουν μέσα σε λίγα λεπτά να τους περάσουν χειροπέδες και να τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών ο οποίος θα αποφασίσει σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα πάνε.

Σημειώστε ότι στο πολυεπίπεδο σχέδιο της ΕΛΑΣ περιλαμβάνονται και οι μεταγωγές που θα γίνουν με αυξημένα μέτρα και ισχυρή παρουσία αστυνομικών χωρίς να αποκλείεται αν κριθεί απαραίτητο σε κάποιες περιπτώσεις να κλείσουν και δρόμοι.

Ειδικότερα, η ΕΛΑΣ έχει καταρτίσει σχέδιο το οποίο αφορά στις συλλήψεις των καταδικασθέντων καθώς και στην ασφαλή μεταφορά τους, όπως μετέδωσε και ο «ΣΚΑΪ»:

  • Θα γίνουν μεταγωγές – «αστακός» προς τις φυλακές
  • Οι καταδικασθέντες θα μεταφερθούν σε διαφορετικές φυλακές, πτέρυγες και κελιά για να
    αποφευχθούν οι επιθέσεις εναντίον τους, ή και οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.

Σημειώνεται, τέλος, πως η αστυνομία έχει προσδιορίσει την πιθανότητα συλλήψεων από την Πέμπτη και μετά, κατά την ίδια πηγή.

Επίσης, από τη Δευτέρα (12/10):

  • Έχουν στηθεί σκοπιές στα σπίτια καταδικασμένων
  • Γίνονται περιπολίες αποτροπής ακτιβιστικών-τρομοκρατικών ενεργειών
  • Υπάρχει ένα πλέγμα ασφαλείας για ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου σε «ακραίους» χώρους
  • Υπάρχουν προπομποί ανίχνευσης κινήσεων και οπισθοφυλακή κατά τη μεταφορά των καταδικασθέντων.

Από εκεί και πέρα, ως κρατούμενοι ειδικής κατηγορίας αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσα μέλη της Χρυσής Αυγής καταδικαστούν σε ποινή μη ανασταλτικού χαρακτήρα και οδηγηθούν στις φυλακές. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει σε εξέλιξη μια επιχείρηση τόσο της ΕΛΑΣ όσο και των σωφρονιστικών καταστημάτων για το που θα οδηγηθεί ο καθένας αν και τις πρώτες 14 ημέρες υποχρεωτικά θα τεθούν σε καραντίνα κορονοϊού, πριν καταλήξουν στα ατομικά κελιά τους.

Το τελικό πρόσταγμα για τις τοποθετήσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα το έχει ο εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών. Λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών, υπάρχει μια προεργασία σε εξέλιξη για το τι θα συμβεί με αυτούς της εγκληματικής οργάνωσης που θα περάσουν, τελικά, το κατώφλι των φυλακών, μετά και την τελική απόφαση του δικαστηρίου, σχετικά με τον ανασταλτικό χαρακτήρα των εφέσεων.

Έτσι, αυτές τις ημέρες καταρτίζεται και ειδικό σχέδιο για όσους τελικά οδηγηθούν σε φυλακές. Για το ποιες θα είναι αυτές οι φυλακές, είτε στην Αττική, είτε στη υπόλοιπη Ελλάδα, ανάλογα με το ποιος είναι ο καθένας και τι ρόλο είχε στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, αλλά και με το τι διαθέτει κάθε σωφρονιστικό ίδρυμα. Για παράδειγμα υπάρχουν φυλακές που διαθέτουν μόνο κελιά και όχι θαλάμους. Και το αναφέρουμε αυτό, διότι κάθε κρατούμενος της Χρυσής Αυγής θα είναι μόνος στο κελί προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις με άλλους κρατουμένους

Με βάση τα παραπάνω, έχει γίνει ο διαχωρισμός τους σε τρεις κατηγορίες αναφορικά με το κέντρο στο οποίο θα οδηγηθούν.

Τι λέει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου για τη διαδικασία των συλλήψεων

Τη διαδικασία βήμα βήμα από εδώ και στο εξής, μέχρι να καταλήξουν οι καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή στις φυλακές, διευκρινίζει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, με ανάρτησή της στο Facebook, προκειμένου να απαντηθούν τυχόν ερωτήματα, για το πότε θα συλληφθούν και τι θα γίνει με τα συγκεκριμένα άτομα.

«Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει φροντίσει ώστε όλες οι φυλακές να διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για κάθε κρατούμενο», τονίζει η κ. Νικολάου, η οποία στην ανάρτησή της αναφέρει:

«Η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής θα τελειώσει όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία επί της αναστολής ή όχι των ποινών. Εφόσον το δικαστήριο απορρίψει τα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναστολή εκτέλεσης των ποινών που τους επιβλήθηκαν και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, αρμόδιος για την επιλογή του Καταστήματος Κράτησης είναι ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

Η διαδικασία προβλέπει την εμφάνιση των καταδικασθέντων στην Εισαγγελία, είτε μετρά από σύλληψη είτε αυθορμήτως. Τότε και μόνο τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας θα εκδώσει παραγγελία φυλάκισης στα οριζόμενα από τον ίδιο Καταστήματα Κράτησης.

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει φροντίσει ώστε όλες οι ελληνικές φυλακές να διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, καθώς και το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλείας, για κάθε κρατούμενο».

https://www.facebook.com/sofia.nikolaou.1023/posts/1756658824485784

Σημειώνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα όλοι όσοι καταλήξουν στη φυλακή, θα οδηγηθούν σύμφωνα με πληροφορίες, σε καταστήματα ασφαλείας εκτός Αττικής, ενώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση-καραντίνα για 14 ημέρες, λόγω κορονοϊού Covid-19.

Αναλυτικά οι ποινές

Οι τελικές ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Ν. Μιχαλολιάκος: 13 έτη και 6 μήνες
Ιωαν. Λαγός: 13 έτη και 8 μήνες
Ηλ. Κασιδιάρης: 13 έτη και 6 μήνες
Γ. Γερμενής: 13 έτη και 6 μήνες
Χ. Παππάς: 13 έτη και 3 μήνες
Ηλ. Παναγιώταρος: 13 έτη
Αρ. Ματθαιόπουλος: 10 έτη

Οι τελικές ποινές για πρώην Βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό

Π. Ηλιόπουλος: 7 έτη
Ν. Κούζηλος: 7 έτη
Ελ. Ζαρούλια: 6 έτη
Π. Ζησιμόπουλος: 6 έτη
Αν. Γρέγος: 6 έτη
Δ. Κουκούτσης: 6 έτη
Κ. Μπαρμπαρούσης: 6 έτη

Οι τελικές ποινές για πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό

Χ. Αλεξόπουλος: 5 έτη
Μ. Αρβανίτης: 5 έτη
Ευσ. Μπούκουρας: 5 έτη και 6 μήνες
Ν. Μίχος: 6 έτη

Οι τελικές ποινές για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα

Γ. Ρουπακιάς: Ισόβια και 14 έτη
Ιωάν. Άγγος: 9 έτη και 2 μήνες
Αν. Αναδιώτης: 7 έτη
Γ. Δήμου: 7 έτη
Ιωαν. Καζαντζόγλου: 10 έτη και 2 μήνες
Ελ. Ελπιδοφόρος: 9 έτη
Ιωαν. Κομιανός: 9 έτη
Κ. Κορκοβίλης: 9 έτη
Αν. Μιχάλαρος: 9 έτη και 2 μήνες
Γ. Πατέλης: 10 έτη και 2 μήνες
Στ. Σαντοριναίος: 2  έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή 2000 ευρώ αναστολή επί τριετία
Γ. Σκάλκος: 7 έτη
Γ. Σταμπέλος: 9 έτη
Γ. Τσακανίκας: 6 έτη
Λ. Τσαλίκης: 9 έτη
Αθ. Τσόρβας: 9 έτη
Νικ. Τσόρβας: 9 έτη
Αρ. Χρυσαφίτης: 7 έτη

Οι τελικές ποινές για την υπόθεση με τους αιγύπτιους αλιεργάτες 

Δ. Αγριογιάννης: 7 έτη
Μ. Ευγενικός: 7 έτη
Θ. Μαρίας: 7 έτη
Κ. Παπαδόπουλος: 7 έτη
Α. Πανταζής: 10 έτη και 24 μήνες

Οι τελικές ποινές για την υπόθεση του ΠΑΜΕ

Κ. Αντωνακόπουλος: 3 έτη και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως
Ιωαν. Καστρινός: 3 έτη και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως
Αν. Χατζηδάκης: 6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως

Οι τελικές ποινές μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Ν. Αποστόλου: 7 έτη
Αρ. Δασκαλάκης: 5 χρόνια
Δ. Λιακοπουλος: 6 έτη
Θ. Μπαρέκας: 6 έτη και 2 μήνες
Ν. Παπαβασιλείου: 6 έτη
Β. Πόπορη: 7 έτη και 4 μήνες
Β.. Σιατούνης: 6 έτη
Χ. Στεργιοπουλος: 6 έτη
Αθ. Στράτος: 6 έτη
Γ. Τσακανίκας: 6 έτη
Μ. Μικελάτου: 2 έτη φυλάκισης με τριετή αναστολή
Θ. Στέφας: 17 μήνες με τριετή αναστολή
Θ. Σκαρπελη: 1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή
Αν. Χιλιος: 2 έτη φυλάκισης και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως

Καταδικασθέντες μόνο για πλημμελήματα

Μαργαρίτα Μικελάτου: 2 έτη με τριετή αναστολή
Θεόδωρος Στέφας: 17 μήνες με τριετή αναστολή
Θεώνη Σκαρπέλη: 1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή
Αναστάσιος Χιλιός: 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ