Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Δίκη Χρυσής Αυγής: Την Τετάρτη ανακοινώνονται οι ποινές – Ποιες οι προτάσεις της εισαγγελέως (video)

13 χρόνια στην ηγετική ομάδα και ισόβια στον Ρουπακιά είναι η πρόταση της εισαγγελέως - Ακραίες εκφράσεις ακούστηκαν και πάλι από τους συνηγόρους των καταδικασθέντων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αύριο Τετάρτη (14/10) στις 12, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, καθώς το δικαστήριο διέκοψε μετά τις αγορεύσεις επί των ποινών των συνηγόρων των καταδικασθέντων που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης.

Κατά τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, μετά την πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών, δεν έλειψαν ακραίες εκφράσεις. Ενδεικτικά, εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου είπε προς το δικαστήριο: «Με την απόφαση επί των ποινών να πείτε ένα ηχηρό “σκάστε” σε όσους βγάζουν πριν από εσάς απόφαση».

Επίσης, ο εκ των συνηγόρων του Γιάννη Λαγού υποστήριξε στην αγόρευσή του ότι «έχει αγιοποιηθεί ο Παύλος Φύσσας» και συνέχισε λέγοντας πως «η Εκκλησία πρέπει να κάνει Θυρανοίξια και να γιορτάζει τη γιορτή του οσίου Παύλου».

Πρόταση για ποινή 13 ετών στην ηγετική ομάδα – Ισόβια για Ρουπακιά

Η πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντία Οικονόμου είναι ισόβια στον Ρουπακιά και φυλάκιση 13 ετών στη διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Παππάς, Ματθαιόπουλος, Λαγός, Γερμενής).

Επιπλέον, η εισήγησή της είναι να επιβληθεί ποινή κάθειρξης επτά ετών σε όσους δεν έλαβαν ελαφρυντικά (ανάμεσά τους Μπαρμπαρούσης, Ζαρούλια, Ηλιόπουλος, Πατέλης, Πανταζής) και πέντε ετών σε όσους έλαβαν ελαφρυντικά (ανάμεσά τους Μίχος, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της εισαγγελέως είναι ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές για το δικαστήριο που θα κληθεί να πάρει τη δική του απόφαση.

Αναλυτικά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι προτεινόμενες ποινές:

 • Ρουπακιάς Γεώργιος (κανένα ελαφρυντικό) – Ανθρωποκτονία: ισόβια
 • Αγγος Ιωάννης (κανένα ελαφρυντικό) – Συνέργεια σε ανθρωποκτονία: 8 έτη
 • Δήμου Γεώργιος (ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς) – Συνέργεια σε ανθρωποκτονία: 6 έτη
 • Καζαντζόγλου Ιωάννης (κανένα ελαφρυντικό) – Συνέργεια σε ανθρωποκτονία: 8 έτη
 • Καλαρίτης Ελπιδοφόρος (κανένα ελαφρυντικό) – Συνέργεια σε ανθρωποκτονία: 8 έτη
 • Κομιανός Ιωάννης (κανένα ελαφρυντικό) – Συνέργεια σε ανθρωποκτονία: 8 έτη
 • Κορκοβίλης Κωνσταντίνος (κανένα ελαφρυντικό) – Συνέργεια σε ανθρωποκτονία: 8 έτη
 • Μιχάλαρος Αναστάσιος (κανένα ελαφρυντικό) – Συνέργεια σε ανθρωποκτονία: 8 έτη
 • Πατέλης Γεώργιος (κανένα ελαφρυντικό) – Συνέργεια σε ανθρωποκτονία: 8 έτη
 • Σκάλκος Γεώργιος (ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς) – Συνέργεια σε ανθρωποκτονία: 6 ετη
 • Σταμπέλος Γεώργιος (κανένα ελαφρυντικό) – Συνέργεια σε ανθρωποκτονία: 8 έτη
 • Τσορβάς Αθανάσιος (κανένα ελαφρυντικό) – Συνέργεια σε ανθρωποκτονία: 8 έτη
 • Τσορβάς Νικόλαος (κανένα ελαφρυντικό) – Συνέργεια σε ανθρωποκτονία: 8 έτη
 • Χρυσαφίτης Αριστοτέλης (ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας) – Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 6 έτη

Οι προτάσεις για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

 • Αντωνακόπουλος Κυριάκος (δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό) – Επικίνδυνη σωματική βλάβη στο ΠΑΜΕ (πλημμέλημα): 10 μήνες για καθένα από τα τρία θύματα
 • Καστρινός Ιωάννης (δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό) – Επικίνδυνη σωματική βλάβη στο ΠΑΜΕ (πλημμέλημα): 10 μήνες για καθένα από τα τρία θύματα
 • Πανταζής Αναστάσιος (δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό) – Επικίνδυνη σωματική βλάβη στο ΠΑΜΕ (πλημμέλημα): 10 μήνες για καθένα από τα τρία θύματα
 • Χατζηδάκης Χρήστος Αντώνιος (του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας) – Επικίνδυνη σωματική βλάβη στο ΠΑΜΕ (πλημμέλημα): 6 μήνες για καθένα από τα τρία θύματα

Πρόταση για απόπειρα ανθρωποκτονία στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

 • Αγριογιάννης Δημήτρης (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας)
  Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών: 7 έτη
 • Ευγενικός Μάρκος (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας) – Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών: 7 έτη
 • Μαρίας Θωμάς (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας) – Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών: 7 έτη
 • Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας) – Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών: 7 έτη
 • Πανταζής Αναστάσιος: 10 έτηΗ σκυτάλη στους συνήγορους υπεράσπισηςΜετά την εισαγγελική λειτουργό ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση. Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο, αφού διασκεφθεί, θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου.Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης ώστε αύριο αφού ανακοινωθούν οι ποινές το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του καταδικασθέντα.
  Καμπαγιάννης: Ποινές μικρότερες των ανώτατων προβλεπομένων

Δεν φάνηκε να μένει και ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τις προτάσεις της εισαγγελέως ο νομικός εκπρόσωπος των αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης, αν κρίνει κανείς από όσα έγραψε στο Facebook.

«Όπως αναμενόταν, η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών είναι ποινές μικρότερες των ανώτατων προβλεπομένων.

13 έτη κάθειρξη για τους 7 διευθυντές (με ανωτατη ποινή 15 έτη κάθειρξης), 7 έτη κάθειρξης για τους ενταχθέντες (με ανώτατη ποινή 10 έτη κάθειρξης), 5 έτη κάθειρξης για τους ενταχθέντες με ελαφρυντικά (με ανώτατη ποινή 6 έτη κάθειρξης).
Στην δολοφονία Φύσσα, εκτός του Ρουπακιά που προτείνονται ισόβια, στους συνεργούς χωρίς ελαφρυντικά 8 έτη κάθειρξης και στους συνεργούς χωρίς ελαφρυντικά 6 έτη κάθειρξης.
Στην απόπειρα δολοφονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, 10 έτη κάθειρξης στον Πανταζή και 7 έτη κάθειρξης στους υπόλοιπους δράστες που έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά.
Στην υπόθεση του ΠΑΜΕ, αστείες ποινές 10 και 6 μηνών φυλάκισης.
Για τις συνέργειες και τις απόπειρες στις ανθρωποκτονίες, οι ποινές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 15 έτη (την αναγνωρίζει αυτή τη δυνατότητα η εισαγγελέας προτείνοντας 10 έτη κάθειρξης στον Πανταζή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, δηλαδή άνω των 8 ετών, κατ’ άρθρο 83 περ. α’ ΠΚ).
Συνειδητά λοιπόν χαμηλότερες ποινές, ιδίως για τα επιμέρους κακουργήματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι εισαγγελική πρόταση, δεν ειναι η απόφαση του δικαστηρίου», τονίζει χαρακτηριστικά

https://www.facebook.com/thanasis.kampagiannis/posts/10221622497604508

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ