Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο: Πέταξαν πέτρες, μπουκάλια, σίδερα, συνελήφθη ένας μαθητής

Τι αναφέρει η αστυνομία για όσα συνέβησαν έξω από το υπουργείο Παιδείας και στο Mall

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακοίνωση για τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή (09/10), κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου, εξέδωσε η ΕΛΑΣ, θέλοντας να εξηγήσει τι συνέβη. «Πέταξαν πέτρες, μπουκάλια, σίδερα, συνελήφθη ένας μαθητής», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τα επεισόδια προκάλεσαν έντονη αντίδραση από μαθητές και δασκάλους, οι οποίοι προσπάθησαν να απομακρύνουν τους ταραξίες τονίζοντας ότι «πρέπει να ακούσει τα αιτήματά μας η Νίκη Κεραμέως».

«Κατά τον χρόνο διαβούλευσης, προκειμένου πενταμελής αντιπροσωπεία μαθητών να εισέλθει στο υπουργείο Παιδείας, περίπου 200 άτομα, από οποία 50-70 είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους, άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, μπουκάλια, σίδερα, καπνογόνα, βαρελότα και ξύλα προς τον προαύλιο χώρο», τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή της σχετικά με την ένταση που επικράτησε στο μαθητικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας. Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι συνελήφθη μαθητής γιατί πετούσε πέτρες κατά των αστυνομικών από τον προαύλιο χώρο του πολυκαταστήματος.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Κατά τη διάρκεια σημερινής συνάθροισης έξω από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο Μαρούσι, όπου συγκεντρώθηκαν περί τα 800 άτομα, εξελίχθηκαν τα ακόλουθα περιστατικά:

Κατά τον χρόνο διαβούλευσης, προκειμένου πενταμελής αντιπροσωπεία μαθητών να εισέλθει στο υπουργείο, 200 περίπου άτομα, από τα οποία 50-70 είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους, άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, μπουκάλια, σίδερα, καπνογόνα, βαρελότα και ξύλα προς τον προαύλιο χώρο του υπουργείου.

Στη συνέχεια, τα άτομα αυτά διασπάστηκαν σε τρεις ομάδες, από τις οποίες η μία έσπασε πόρτα παρακείμενης παιδικής χαράς και άρχισε από εκεί να εκτοξεύει αντικείμενα στον χώρο του υπουργείου, η δεύτερη κινήθηκε προς την είσοδο vip του υπουργείου και η τρίτη επιτέθηκε σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε απόσταση 100 περίπου μέτρων, στην συμβολή των οδών Α. Παπανδρέου και Αιγαίου.

Οι αστυνομικοί, για να αποκρούσουν τις επιθέσεις, προχώρησαν στην αναγκαία χρήση δακρυγόνων και τα άτομα αποχώρησαν προς παρακείμενο πολυκατάστημα, όπου ανασυντάχθηκαν, επανήλθαν στο υπουργείο και επιτέθηκαν άλλες 2 φορές στις αστυνομικές δυνάμεις. Ενώ η πλειονότητα των συγκεντρωμένων είχε αποχωρήσει, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του πολυκαταστήματος και αφού άρχισαν να σπάνε μάρμαρα, επιτέθηκαν και πάλι στις αστυνομικές δυνάμεις.

Στη συνέχεια περί τα 50 άτομα παρέμειναν στη γέφυρα του πολυκαταστήματος και επιτίθεντο επανειλημμένα στις αστυνομικές δυνάμεις μέχρι τις 14:00, οπότε και αποχώρησαν. Από τις αστυνομικές δυνάμεις συνελήφθη ημεδαπός μαθητής, γιατί πετούσε πέτρες κατά των αστυνομικών από τον προαύλιο χώρο του πολυκαταστήματος. Προκλήθηκαν φθορές σε αστυνομικά κράνη και ασπίδες, ενώ στο πολυκατάστημα προκλήθηκαν φθορές σε κολωνάκια, στο πλακόστρωτο και σε σχάρες φρεατίων. Επιπλέον, από φωτοβολίδες προκλήθηκε πυρκαγιά σε ξερά χόρτα στον προαύλιο χώρο του υπουργείου, η οποία σβήστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε επίθεση στην κυβέρνηση μέσω του, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Σπίρτζη, αναφέροντας: «Δόγμα “τρόμος και πάταξη” της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης για τα χημικά σε μαθητές. «Δε θα αφήσουμε κανέναν κουκουλοφόρο να κρατήσει την Ελλάδα πίσω», απάντησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στα επεισόδια και στην εισβολή στο γραφείο του πρύτανη του ΕΜΠ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ