Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Κορονοϊός: Έτσι λειτουργεί ο «Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας» – Στο επίπεδο «3» η Αττική (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά την ανακοίνωση 391 νέων κρουσμάτων στη χώρα, την τακτική ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας κάνουν ο Νίκος Χαρδαλιάς κι ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ συμμετείχε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς παρουσίασε το πώς θα μπορούμε να ξέρουμε πού… βρίσκεται ο κορονοϊός για να τον αποφύγουμε. Με την Αττική να βρίσκεται, όπως ανακοινώθηκε, στο «Επίπεδο τρία», που σημαίνει «αυξημένη επιτήρηση».

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσιάζει τον «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας», τον οποίο προανήγγειλε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων την Τρίτη (06/10). Με αυτό τον χάρτη, θα μπορεί κάθε πολίτης βάζοντας απλά τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής του στο κινητό του να βλέπει τα μέτρα κατά του κορονοϊού που ισχύουν στην περιοχή του.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ξεκίνησε ενημερώνοντας για τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζοντας πως από τα 391 νέα κρούσματα, τα 161 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Αυτός είναι ο «Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας»

Ακολούθως, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκίνησε να παρουσιάζει τον «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας», ο οποίος είναι πια διαθέσιμος στο «covid19.gov.gr» και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

– Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.

– Επίπεδο δύο, επιτήρησης.

– Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.

– Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας χώρα χρώματα

Πώς θα ενημερώνεστε για τα μέτρα ανά περιοχή

Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Έτσι λειτουργεί ο «Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας» – Τι είπε Κυριάκος Πιερρακάκης

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και εξήγησε το θα λειτουργεί ο «Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας». Τόνισε, χαρακτηριστικά: «Σήμερα ανακοινώνουμε αυτό που είχε εξαγγείλει πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κύριος Πέτσας. Από σήμερα οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο: έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορoνοϊό.

Ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr. Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.

Γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης: γιατί διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη.

Όπως σας ανέφερε ήδη ο κύριος Χαρδαλιάς, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 – επίπεδο ετοιμότητας, 2 – επίπεδο επιτήρησης, 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών.

Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα.

Αυτά τα τέσσερα επίπεδα τα εντάσσουμε στον χάρτη της Ελλάδας και δίνουμε στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη.

Αμέσως μετά, πατώντας “δείξε μου τα μέτρα” θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή».

Μαγιορκίνης: Η αύξηση των διασωληνωμένων πιέζει το σύστημα υγείας

Ήπιες αλλά αυξητικές τάσεις σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, παρουσιάζει το 2ο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας με την Αττική να είναι στα υψηλότερα επίπεδα, ενώ η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ αρχίζει να πιέζει το σύστημα υγείας.

Η πανδημία όπως είπε, μπορεί να δείξει μια πιο επιθετική τάση όπως γίνεται αυτή τη στιγμή και σε άλλες χώρες, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται τα μέτρα από όλο τον πληθυσμό και τόνισε την ανάγκη για αποστάσεις, χρήση μάσκας και υγιεινή των χεριών.

Από τα 391 νέα κρούσματα τα 161 αφορούσαν την Αττική και τα 25 στη Θεσσαλονίκη. Διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης, έστω και υψηλά στην Αττική, όμως είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και θα περιμένουμε μια ακόμα βδομάδα, τόνισε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι λέγοντας ότι πολλές χώρες της Ευρώπης είναι σε αυξητική τροχιά σε αυτό το 2ο κύμα της πανδημίας με κάποιες μάλιστα να έχουν προφίλ επιτάχυνσης όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πολωνία και ίσως η Αυστρία. Και όπως είπε, στις περισσότερες λαμβάνονται ήδη αρκετά μέτρα για την ανάσχεση της εκθετικής αύξησης που παρατηρείται. Έφερε ως παράδειγμα το θέμα της Ιρλανδίας που από τα 10 κρούσματα την ημέρα, έφτασε να έχει 100 ημερησίως το τελευταίο διάστημα. «Αυτό» – όπως είπε –  «δείχνει την ικανότητα επαναφοράς του ιού ακόμη και σε χώρες που είναι εξαιρετικά απομονωμένες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς κοινότητας για την πανδημία, οι διαγνώσεις ξεπερνούν τα 37 εκατομμύρια παγκοσμίως και 70.000 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση παλεύοντας έναν άνισο αγώνα για τη ζωή τους. Και σύμφωνα με τον καθηγητής περίπου το 8% από αυτούς, δηλαδή 5 – 6.000 ασθενείς θα καταλήξουν μέσα στις επόμενες 24 ώρες».

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο των μονοκλωνικών αντισωμάτων, μία θεραπεία που όπως ανακοίνωσε και ο Λευκός Οίκος την πήρε και ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι δείχνει να έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Σημείωσε, ωστόσο, πως δε θα είναι άμεσα διαθέσιμη στο κοινό, αλλά συμπλήρωσε «ότι αποτελεί ένα θετικό δείγμα στον μακρύ δρόμο που έχουμε ακόμη μπροστά μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ