Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Οι ναζί στη φυλακή – Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή (video)

Λύτρωση για μια ταλαιπωρημένη μάνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά από μια διαδικασία σχεδόν 5,5 ετών, η δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκε με μια ιστορική απόφαση που προκαλεί ελπίδα για το αύριο του δημοκρατικού κόσμου. Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.

Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.

5162323

Το δικαστήριο έκρινε ένοχα τα 17 πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση και οι επτά εξ αυτών, μάλιστα, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι:

  • Νίκος Μιχαλολιάκος
  • Χρήστος Παππάς
  • Αρτέμης Ματθαιόπουλος
  • Ηλίας Παναγιώταρος
  • Ηλίας Κασιδιάρης
  • Γιάννης Λαγός
  • Γιώργος Γερμενής

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

δίκη Χρυσή Αυγή κάγκελα φυλακή

Τι ποινές αντιμετωπίζουν

Οι ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης έως 15 έτη, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα.

Συγκεκριμένα, το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προβλέπει από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστεί ελαφρυντικό τότε το πλαίσιο ποινής κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.

Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταδικάστηκαν ο Νίκος Μιχάλολιάκος και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.

Ρουπακιάς

Ένοχος ο Ρουπακιάς

Το δικαστήριο νωρίτερα έκρινε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ για την ίδια υπόθεση κρίθηκαν ένοχοι 15 από τους 17 κατηγορουμένους, δηλαδή όλοι εκτός από τον Σαντοριναίο και τον Τσακανίκα.

Η επίθεση στον χώρο «Αντίπνοια» το 2008 αφετηρία για συγκροτημένη δράση της εγκληματικής οργάνωση

Οργανωμένη και συστηματική δράση εγκληματικής οργάνωσης από το 2008, με την επίθεση στον χώρο «Αντίπνοια», δέχτηκε το δικαστήριο με την απόφαση του επί της ενοχής των μελών της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με το δικαστήριο, είναι ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση δύο από τους ήδη καταδικασθέντες αμετάκλητα για την επίθεση στον συγκεκριμένο κοινωνικό χώρο στις 30/06/2008 με θύματα τους Γεώργιο Μηλιαράκη και Ruben Sanz Rodriguez.

Καταδικάστηκαν αμετάκλητα οι χρυσαυγίτες Βασίλειος Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος. Σύμφωνα με την απόφαση, η επίθεση ήταν «προμελετημένη», «οργανωμένη» και με «ανθρωποκτόνο πρόθεση», από μηχανοκίνητο τάγμα της Χρυσής Αυγής, που εκείνο το διάστημα «είχε αναβαθμίσει τις επιθέσεις σε πολιτικά στέκια μεταναστών, στη Βίλα Αμαλίας κ.λπ.» Υπενθυμίζεται ότι ο Σιατούνης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής.

Υπόθεση ΠΑΜΕ

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Υπόθεση Αιγυπτίων αλιεργατών

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Από διακεκριμένη οπλοκατοχή σε απλή οπλοκατοχή

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Χειροκροτήματα και επεισόδια στην ανακοίνωση της απόφασης

Με την ανακοίνωση της απόφασης για τον Μιχαλολιάκο, τόσο το ακροατήριο στο Εφετείο όσο και οι 15.000 πολίτες που πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από αυτό ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς. Στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Λουκάρεως όμως, προκλήθηκαν και επεισόδια.

Η συγκλονιστική στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή

Η στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου και τη συγκλονιστική αντίδραση των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών.

https://www.youtube.com/watch?v=QrSAfvvKGz0&feature=emb_title&ab_channel=KonstadinosGrivas

Μαγδα Φύσσα: Ο Παύλος τα κατάφερε

Κεντρικό πρόσωπο η Μάγδα Φύσσα, η οποία ήταν γεμάτη αγωνία πριν την έναρξη της διαδικασίας, αλλά η ετυμηγορία τη δικαίωσε και τη βρήκε να ξεσπά σε πανηγυρισμούς και να δηλώνει «ο Παύλος τα κατάφερε! Γιε μου».

Συνήγοροι πολιτικής αγωγής: Οι μέλισσες νίκησαν τους λύκους

Βγαίνοντας από το Εφετείο συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έκαναν δηλώσεις για την δικαίωση των θυμάτων της Χρυσής Αυγής αλλά και της κοινωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι μέλισσες νίκησαν τους λύκους».

Πορεία προς τη Βουλή με σύνθημα «ο λαός απαιτεί οι ναζί στη φυλακή»

Πορεία Σωματείων, Συνδικάτων και μαζικών φορέων, πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή προς τη Βουλή. Στην «κεφαλή» της πορείας βρίσκεται πανό του ΠΑΜΕ, με το σύνθημα «Ο λαός απαιτεί οι ναζί στη φυλακή».

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος χαιρετίζει την καταδίκη των ναζί

Αποδεκτή με ανακούφιση από τον πολιτικό κόσμο έγινε η ετυμηγορία του Εφετείου στη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές τοποθετήθηκαν σχετικά μετά την ανακοίνωση της απόφασης. 

Ένταση ανάμεσα στα μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ έξω από το Εφετείο

Ένταση για αρκετά λεπτά επικράτησε ανάμεσα στα μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ έξω από το Εφετείο. Άγνωστο το πώς και το γιατί προκλήθηκε, σημασία έχει ότι η εικόνα δεν ήταν ευχάριστη σε μια μέρα που θεωρητικά ο κόσμος που βρίσκεται εκεί έχει περισσότερα να τον ενώνουν παρά να τον χωρίζουν.

Παρουσία όλων των κομμάτων έξω από το Εφετείο

Εκπροσωποι απ’ όλα τα κόμματα βρέθηκαν έξω από το Εφετείο, συμμετέχοντας στην αντιφασιστική συγκέντρωση, πριν την ανακοίνωση της απόφασης.

Σακελλαροπούλου: Επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία μπορεί να ανατρέψει κάθε προσπάθεια υπονόμευσης

Την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή χαιρέτισε με δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο.

Δύο προσαγωγές από την αστυνομία για τα επεισόδια

Τη μεγαλειώδη ειρηνική παρουσία δεκάδων χιλιάδων πολιτών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και τους γύρω δρόμους γύρω από το Εφετείο επιχείρησαν να αμαυρώσουν καμιά κατοσταριά άτομα τα οποία με το που ανακοινώθηκε η απόφαση για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και η ενοχή του ως αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης, άρχισαν να πετούν μολότοφ και πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε δύο προσαγωγές.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στην αντιφασιστική συγκέντρωση

Για 150 μολότοφ και ζημιές σε 10 οχήματα της κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας, από τα οποία πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές και ενώ ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση για την απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής. 

07102020 anak gada efeteio002

Πρώτη αντίδραση Μιχαλολιάκου για την καταδίκη: Δεν έκανα καμία απόπειρα αυτοκτονίας, είμαι υγιής

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης και της καταδίκης της Χρυσής Αυγής από την ελληνική δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση, ο αρχηγός του ναζιστικού κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, εμφανίζεται αμετανόητος και προκλητικός.

Διαψεύδει τις φήμες ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και στηλιτεύει το δικαστήριο για την «ιδεολογική και πολιτική» διώξή του, όπως αναφέρει, παρότι η απόφαση του Εφετείου ήταν «καταπέλτης» για την Χρυσή Αυγή.

Αμετανόητος ο Λαγός: Χαίρομαι που σας πολεμώ – Δεν κάνω πίσω σε τίποτα

Προκλητικός και αμετανόητος εμφανίστηκε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, στην πρώτη του δήλωση μετά την ιστορική καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ως ένοχο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ