Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Επέλαση του «Ιανού» στη Φθιώτιδα: Εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε αυτοκίνητα και σπίτια (video)

Δεκάδες είναι οι κλήσεις στο «199» για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα σπίτια τους στο Λιανοκλάδι - Πρωτοφανείς βροχοπτώσεις σε πέντε χωριά της δυτικής Φθιώτιδας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δραματική είναι η κατάσταση στη Δυτική Φθιώτιδα, καθώς στην περιοχή συνεχίζει την επέλασή του ο «Ιανός» προκαλώντας προβλήματα σε πέντε χωριά, όπου για πάνω από επτά ώρες παλεύουν πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολιτική προστασία για να σώσουν περιουσίες αλλά και ανθρώπους.

Ο κυκλώνας «Ιανός», αφού προκάλεσε πολλά προβλήματα σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, αλλά και σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς για την περιοχή, που ξεκίνησαν πολύ πριν το μεσημέρι και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Ο δρόμος από τη Λαμία προς το Καρπενήσι έχει κλείσει καθώς σε μία απόσταση που ξεπερνά τα 15 χλμ έχουν δημιουργηθεί ποτάμια που ουσιαστικά έχουν ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα κατά μήκος του δρόμου.

Λιανοκλάδι, Στίρφακα, Ζηλευτό και Παλιούρι χτυπήθηκαν περισσότερο, με αρκετούς ανθρώπους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.

Το βίντεο είναι από την εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου μέσα από λεωφορείο του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας:

Δεκάδες είναι οι κλήσεις στο «199» για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα σπίτια τους στην αρχή του Λιανοκλαδίου, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολίτες με κινητικά προβλήματα. Ένας εξ αυτών με μέριμνα του ΕΚΑΒ θα διακομιστεί στο Νοσοκομείο Λαμίας, καθώς το σπίτι του πλημμύρισε και διασώθηκε από τους πυροσβέστες. Άλλοι πάλι θα μεταφερθούν στο Δημαρχείο Λαμίας αφού το σπίτι τους πλημμύρισε.

Το ύψος του νερού στο χωριό Λιανοκλάδι στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά τα 60 εκατοστά και έχει ακινητοποιήσει δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στα νερά. Οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν αφού είχε διακοπεί και η κυκλοφορία και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο περιμένοντας την εκτόνωση της θεομηνίας.

Χείμαρρος στο Λιανοκλάδι:

Εγκλωβισμένοι στην εθνική οδό Λαμίας- Καρπενησίου

Σύμφωνα με το Lamiareport.gr, δεκάδες είναι οι εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα επί της Εθνικής Οδού Λαμίας – Καρπενησίου, η κυκλοφορία στην οποία έχει διακοπεί από τις 14:50’ στη διασταύρωση με τα Λουτρά Υπάτης. Οχήματα έχουν μείνει στο δρόμο εγκλωβισμένα από τα νερά τόσο στον δρόμο από Λουτρά Υπάτης προς το εθνικό δίκτυο (είναι κλειστός και ο δρόμος από Μεξιάτες), όσο και επί της εθνικής οδού. Χαρακτηριστικά τα νερά από τους χείμαρρους που καταλήγουν στο Σπερχειό, όπως το Γραμμενόρεμα και το ρέμα της Στίρφακας, έχουν φέρει στο οδόστρωμα πάνω από μισό μέτρο νερό.

Με εξαίρεση τα πυροσβεστικά οχήματα και αυτά της Πολιτικής Προστασίας απαγορεύεται η διέλευση οποιουδήποτε άλλου οχήματος.

Πλημμύρες στα Λουτρά Υπάτης

Αρχικά οι έντονες βροχοπτώσεις χτύπησαν τη νότια πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, τα Λουτρά Υπάτης και τις γύρω περιοχές καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις ήταν στο όρος Οίτη. Από εκεί φούσκωσαν οι χείμαρροι και νερά μαζί με φερτά υλικά δημιούργησαν ποτάμια για να καταλήξουν μέσα στα χωριά και σε κατοικημένες περιοχές γεμίζοντας υπόγεια και ισόγεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από 15 υπόγεια και ισόγεια σε ξενοδοχεία στα Λουτρά Υπάτης πλημμύρισαν και χρειάστηκαν παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Στο χωριό Ζηλευτό και Λιανοκλάδι, από την απέναντι πλευρά που είναι το όρος Όρθρυς πλημμύρισαν ρέματα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι δρόμοι έγιναν τα ποτάμια και οδήγησαν τα νερά σε σημεία που να δημιουργούν προβλήματα στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την μία το μεσημέρι και μετά η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώθηκε στο χωριό Λιανοκλάδι όπου υπήρξαν και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους ανθρώπους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για τα νερά να έχουν δημιουργήσει τους νέους χειμάρρους.

Οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι ακόμη και στο χωριό Στίρφακα από τα νερά τα οποία έφτασαν εκεί από το όρος Όρθρυ.

Μάλιστα τα νερά μετά το χωριό κατευθύνθηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή και από 4.30 το απόγευμα είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνιακά από το Λιανοκλάδι μέχρι το Δομοκό. Έτσι από την Αθήνα τα τρένα έρχονται μέχρι το Λιανοκλάδι και από κει μεταφέρονται οι επιβάτες με λεωφορεία μέχρι το Δομοκό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σταματούν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Διακόπτεται η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός» και το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία εκδόθηκε εκτάκτως το απόγευμα της Παρασκευής (18/09).

Συγκεκριμένα, καταργούνται όλες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, ενώ η αμαξοστοιχία 56 επιστρέφει στην Αθήνα και η αμαξοστοιχία 58 επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη.

Αιτία, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία και κυρίως τα πλημμυρικά φαινόμενα πριν τη σήραγγα της Οθρύος, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα η σιδηροδρομική γραμμή να υποστεί σοβαρές ζημιές και να είναι απροσπέλαστη.

Καταστροφές και πολλά προβλήματα στη δυτική Ελλάδα – Σκάφη βγήκαν στη στεριά

Πολύ δύσκολες ώρες έχουν περάσει και περνούν Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη λόγω του «χτυπήματος» της κακοκαιρίας «Ιανός» και του μεσογειακού κυκλώνα και οι εικόνες κόβουν την… ανάσα. Ίδια εικόνα στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, ειδικά στην Ηλεία, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία (όπως στον Αστακό).

Σκάφη βούλιαξαν (όπως στην Αγία Ευθυμία και στο Φισκάρδο στην Κεφαλλονιά) και βγήκαν στη ξεριά, αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από δέντρα που ξεριζώθηκαν. Οι θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν, ακόμα, πινακίδες και στέγαστρα, ενώ πολύ ήταν και νερό που έπεσε σε πολλές περιοχές. Από την Κεφαλλονιά συγκλονίζουν οι εικόνες και από τη Σάμη.  

Άνθρωποι διασώθηκαν από από τις αρχές, ενώ η Πυροσβεστική δεν σταμάτησε να δέχεται κλήσεις για απεγκλωβισμούς και πλημμυρισμένα σημεία. Κάποιοι με κίνδυνο τη ζωή τους προσπάθησαν να σώσουν σκάφη τους και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από τον «ALPHA»:

Δείτε εικόνες από τον «ΣΚΑΪ» από τη Βασιλική στη Λευκάδα, όπου υπάρχουν πλημμύρες:

Δείτε τα σχετικά ρεπορτάζ από το «OPEN TV»:
Δείτε εικόνες από τη Ζάκυνθο (eurokinissi.gr):

κακοκαιρία Ιανός Ζάκυνθος καταστροφές eurokinissi

κακοκαιρία Ιανός Ζάκυνθος καταστροφές eurokinissi 1

κακοκαιρία Ιανός Ζάκυνθος καταστροφές eurokinissi 2

κακοκαιρία Ιανός Ζάκυνθος καταστροφές eurokinissi 3

κακοκαιρία Ιανός Ζάκυνθος καταστροφές eurokinissi 4

κακοκαιρία Ιανός Ζάκυνθος καταστροφές eurokinissi 5

Δείτε εικόνες από το «kefaloniamagazine.gr»:

κακοκαιρία Ιανός Αγία Ευφημία Κεφαλλονιά καταστροφές kefaloniamagazine 1

κακοκαιρία Ιανός Φισκάρδο Κεφαλλονιά καταστροφές kefaloniamagazine

κακοκαιρία Ιανός Φισκάρδο Κεφαλλονιά καταστροφές kefaloniamagazine 1

https://www.facebook.com/meteoclub.greece/posts/1753846201429643


Βίντεο: protothema.gr

https://www.facebook.com/weatherathens/posts/3480772958640739

https://www.facebook.com/meteoclub.greece/posts/1753873841426879

https://www.facebook.com/weatherathens/posts/3481035408614494

Πολλά προβλήματα υπάρχουν και τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, όπως στον Αστακό:

κακοκαιρία Ιανός καταστροφές Αστακός Αιτωλοακαρνανία

κακοκαιρία Ιανός καταστροφές Αστακός Αιτωλοακαρνανία 1

Χάθηκε ο ορίζοντας στην Λευκάδα – Ο «Ιανός»… κατάπιε δύο αμμουδερές παραλίες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία στη Λευκάδα, όπου την Παρασκευή (18/09) δε λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 04.00 τα ξημερώματα.

Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Εικόνες καταστροφής στην Ιθάκη – Γέμισαν αφρούς οι Φρίκες, το φαινόμενο «καπουτσίνο»

Η Ιθάκη… χτυπήθηκε αλύπητα από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» και οι εικόνες είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Όπως θα δείτε στο τελευταίο βίντεο από την παραθαλάσσια περιοχή που έχει και λιμάνι, τις Φρίκες, η θάλασσα όχι μόνο βγήκε στην στεριά, αλλά η περιοχή πλημμύρισε με αφρούς.

Το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται «Cappuccino coast» προκαλείται όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι Αυτός ο άσπρος αφρός ονομάζεται από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ. Σύμφωνα με ειδικούς το φαινόμενο «καπουτσίνο» δημιουργείται όταν ισχυροί άνεμοι προκαλούν τρικυμία στη θάλασσα κι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικής ύλης σε αποσύνθεση σε συνδυασμό με τα κύματα που σκάνε σε βράχους.


Βίντεο: newsit.gr

Το νησί είναι χωρίς ρεύμα από τα ξημερώματα και η επικοινωνία με τα κινητά είναι σχεδόν αδύνατη. Η θάλασσα στην κυριολεξία βγήκε στην στεριά.

Μιλώντας στο «newsit.gr», o Έπαρχος Ιθάκης Θανάσης Λιβιτσάνης, είπε: «Δεν μιλάμε για ζημιές πλέον αλλά για μεγάλες καταστροφές. Σε όλο το νησί υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και στη βόρεια Ιθάκη στα λιμανάκια πολλά θέματα. Δεν έχουμε ρεύμα ενώ δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε και με τα κινητά μας διότι το σήμα έρχεται και χάνεται».

Ο Έπαρχος κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πολίτες του νησιού να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για την ασφάλεια τους. «Έχουμε ξεκινήσει πρώτα πρώτα τον καθαρισμό του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου για την ελεύθερη πρόσβαση Βορείου και Νοτίου Ιθάκης και τον Πίσω Αετό έχουν καταπέσει κολόνες, βράχια και πολλά δέντρα. Ζητήσαμε την κήρυξη της Ιθάκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».


Βίντεο: newsit.gr

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

Στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη εντοπίζονται κυρίως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και στα τρία νησιά, ενώ όπως σημειώνει ο Διαχειριστής το καιρικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δυσκολεύοντας το έργο των συνεργείων για την αποκατάσταση των βλαβών, παρά το γεγονός ότι όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει, επίσης, αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους πολίτες, να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς ή άλλα στοιχεία του Δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του Δικτύου στο έδαφος, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Αγώνας δρόμους από τον ΔΕΔΔΗΕ για να επανέλθει η ηλεκτροδότηση

Την κατάσταση που επικρατεί, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, στην Ιθάκη αλλά και σε όλα τα Ιόνια Νησιά περιέγραψε, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα.

«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» ανέφερε η κ. Κράτσα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ιθάκη.

«Ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή, υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία όλων των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ότι πρόβλημα προκύψει», προσέθεσε η περιφερειάρχης

Στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Κράτσα υπογράμμισε ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά».

Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Απίστευτες εικόνες στην Κεφαλονιά – Χάος σε Σάμη και Καραβόμυλο από το πέρασμα του «Ιανού»

Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του από τη Σάμη και τον Καραβόμυλο της Κεφαλονιάς ο Ιανός όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η τοπική ιστοσελίδα «inkefalonia.gr».

740132 c53bb350d1 b2d54587c6a4af44

740132 5b68071bf5 a6e58ab5aa071d22

Τραπέζια, καρέκλες και ομπρέλες που έχουν παρασυρθεί, ξεριζωμένα δέντρα, παγκάκια που έπεσαν μέσα στο νερό, συνθέτουν ένα παζλ καταστροφής.

740132 0bad69988f a53b7eeb3a322a6d

740132 7b4a6d52aa 935bd074388c948b

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με τη μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά.

740132 5346aeba1b 890a8738305d8c70

740132 b7f01b6cca 93809f03d16c5351

740132 917fea8d7d be0a44f38da47b94

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ