Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, βαδίζουμε στο κακό σενάριο, το οποίο είναι χειρότερο από τις προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από ένα μήνα, τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, κάνοντας λόγο για πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα.
Μιλώντας στον Ant1, είπε ότι οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές αλλά δεν θα γίνουν πραγματικότητα γιατί θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα τόσο προσωπικής όσο και κοινωνικής ευθύνης προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα.
«Αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο διαφορετικά σενάρια, το ένα είναι το καλό, αυτό που είχαμε δημοσιεύσει στις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι τον 15Αύγουστο που προέβλεπε μια σημαντική αύξηση τον Δεκέμβριο αλλά όχι νωρίτερα και το χειρότερο σενάριο, πάνω στο οποίο βαδίζουν αυτή τη στιγμή τα κρούσματα, από τις 10 περίπου του μήνα, που προβλέπει δυστυχώς μια αύξηση πολύ σημαντική τον Νοέμβριο με μια ακόμα πιο σημαντική αύξηση τον Δεκέμβριο. Χειρότερο σενάριο δηλαδή από αυτό που είχαμε πει στις αρχές του καλοκαιριού και μάλιστα χειρότερο από τα 1.000 κρούσματα την ημέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος θεωρεί πως δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, σημειώνοντας πως ο λόγος που έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση είναι ακριβώς επειδή δεν εφαρμόζουμε με ακρίβεια και αυστηρότητα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, τα μέτρα προστασίας, τις μάσκες, τις αποστάσεις.
Στόχος, όπως είπε, είναι να μπορέσουμε να πλησιάσουμε στο καλό σενάριο, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα χρειαστεί πιθανώς να παρθούν και λίγο πιο σκληρά μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να δαμάσουμε την ένταση της πανδημίας.
Εξετάζονται τα lockdown της μιας εβδομάδας
Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός γενικευμένου lockdown, ο καθηγητής είπε πως δεν θα χρειαστεί, ωστόσο αποκάλυψε, ότι αυτή τη στιγμή μελετάται η πιθανότητα ενός lockdown για παράδειγμα στην Αττική, διάρκειας μιας ή δύο εβδομάδων, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά χωρίς να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.
«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας από τώρα μέχρι τις 20 του Οκτώβρη, που κρυώνει ο καιρός. Μέχρι τότε προλαβαίνουμε να πάρουμε τα μέτρα που θα μας φέρουν στη σωστή πορεία διαχείρισης της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, όμως, δυστυχώς, βαδίζουμε πάνω στο κακό σενάριο, χειρότερο από αυτό που προβλέπαμε πριν από ένα μήνα περίπου» κατέληξε ο καθηγητής.