Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Δραματικές προβλέψεις ειδικών: Σοβαρός ο κίνδυνος να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα τη μέρα

Αρχίζουν και ζορίζουν αρκετά τα πράγματα και οι ειδικοί προειδοποιούν ώστε να μην πιεστεί το σύστημα Υγείας και να μην ξεφύγει ο έλεγχος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν την Τετάρτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξηγώντας ότι αν οι πολίτες δεν αντιμετωπίσουν σοβαρά τον κορονοϊό και δεν εφαρμόσουν αυστηρά τα μέτρα, η εικόνα θα χειροτερέψει και δεν αποκλείεται μέσα στον Δεκέμβριο να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα τη μέρα.

«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική, κάτι το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» τόνισε αρχικά ο κ. Λαζανάς και εν συνεχεία εξήγησε ότι πλέον δεν τηρούνται καθολικά τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στην επιβολή νέων.

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο ‘κόκκινο’», υποστήριξε αφήνοντας ανοικτό ενδεχόμενο τα μέτρα να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά αν δεν αλλάξει άμεσα η εικόνα.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να είχε εφαρμοστεί ήδη και πως πιθανά μελλοντικά μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lock down και η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας, ενώ δεν έκρυψε ότι αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». Κάτι που και άλλοι συνάδελφοί του επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

«Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες… Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο… Διασωληνώνονται και άτομα νεαρής ηλικίας».

Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα την ημέρα 

Ο κ. Σαρηγιάννης από την πλευρά του, ήταν πιο… ανησυχητικός τονίζοντας πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει δραματικά η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

«Με βάση τους υπολογισμούς από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα η ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης, θα οδηγηθούμε σε μια αύξηση τον Νοέμβριο και μια νέα, μεγαλύτερη τον Δεκέμβριο. Αν το αφήσουμε να εξελιχθεί, μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων»

Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1000 κρούσματα ημερησίως, υπογράμμισε πως είναι πιθανό, αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ