Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Κορονοϊός: Νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική – Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους (video)

Υποχρεωτική η μάσκα και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου - Έως τις 30 Σεπτεμβρίου ισχύουν τα μέτρα στην Αττική

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σειρά περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση 1,5 μέτρου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά τα μέτρα για την Αττική που ισχύουν από αύριο 16/9 έως τις 30/9:

1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

2. Σε ότι αφορά τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, δηλαδή τα κέντρα διασκέδασης με ΚΑΔ 5630 1001, 5630 1009, 5630 1010, 5630 1011, 5630 1012 που παρέχουν ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών με ΚΑΔ 9004 1009, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.

3. Όσον αφορά στη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

4. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους συμπολίτες μας στην Αττική για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.

5. Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Επίσης, στις λαϊκές αγορές θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών και πρέπει να υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων, ενώ υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφ’ όσον είναι εφικτό.

6. Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται ανώτατο όριο 6 ατόμων.

Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Ενώ η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα μέτρα στην Αττική δεν μπορεί να είναι κάθετα στους δήμους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ο πληθυσμός κινείται και εκτός των δήμων αυτών , γι’ αυτό λαμβάνονται σε όλο το λεκανοπέδιο.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η Αττική βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ωστόσο το αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης δείχνει ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών αυτών των κρουσμάτων και σε ποσοστό πάνω από τον εθνικό μέσο, που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα εντός της Περιφέρειας.

Επιπλέον, παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (πάνω από 60% με αυξητική τάση), ενώ η αναγωγή στα διάφορα μοντέλα-αλγορίθμους ρίσκου δείχνει υψηλότατο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε σήμερα τους 67.

Περιοριστικά μέτρα στην περιφέρεια Τρικάλων

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, επίσης, ότι η περιφέρεια Τρικάλων μπαίνει σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης από αύριο (16-9) με κλείσιμο των καταστημάτων από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί, ενώ ισχύει το όριο των 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις – οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά. Παράλληλα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση αυτή στην στιγμή στη χώρα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχουν 4.089 ενεργά κρούσματα, που είναι απομονωμένα μαζί με τις επαφές τους, εκ των οποίων τα 1.829 στην Αττική.

Στις πύλες εισόδου, από την 1η Ιουλίου που άνοιξε ο τουρισμός εντοπίστηκαν 1.093 κρούσματα, ενώ έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

-Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 13.240 κρούσματα εκ των οποίων σήμερα τα 4.089 είναι ενεργά και απομονωμένα κατ’ οίκον τόσο εκείνα όσο και οι στενές επαφές τους. Επιπλέον, 1.573 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία και 7.273 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

-Από την 1η Ιουλίου (την ημέρα που άνοιξε ο τουρισμός μας) έως τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί 1.093 κρούσματα στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

«Αχίλλειος πτέρνα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας τα αστικά κέντρα

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι ο ιός παρουσιάζει ανησυχητική αντοχή στα μέτρα πρόληψης, τονίζοντας πως στην Αττική που ζει το 1/3 του πληθυσμού της χώρας υπάρχουν δυσανάλογες καταγραφές κρουσμάτων.

Σήμερα από τα 310 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν τα 197 εντοπίζονται στην Αττική.

Ο καθηγητής τόνισε πως στόχος είναι μειωθεί η υπερμετάδοση του ιού ανάμεσα σε αγνώστους, για αυτό και τα νέα μέτρα στην Αττική κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε, επίσης, πως σημαντικό είναι να περιοριστούν οι επαφές μας, βλέποντας συγκεκριμένα άτομα, ώστε να δημιουργήσουμε τις λεγόμενες κοινωνικές «φούσκες», για λίγο καιρό.

Όπως είπε «η μάσκα έχει αποδώσει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, αλλά δεν βλέπουμε την κάμψη της επιδημίας που θα θέλαμε. Θέλουμε μεγαλύτερη επιδημική συρρίκνωση. Σταδιακή αύξηση κρουσμάτων ζορίζει το σύστημα υγείας».

Τόνισε, ακόμα, ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν αχίλλειο πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα χαρακτήρισε «εκκολαπτήριο» της πανδημίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ