Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Νέα πυρκαγιά στη Μόρια: Σε δύο μέτωπα η φωτιά, οικογένειες έτρεχαν να σωθούν (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο νέα μέτωπα φωτιάς ξέσπασαν το απόγευμα της Τετάρτης (9/9) στον καταυλισμό των προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο, καίγοντας ό,τι είχε απομείνει. Τα δύο μέτωπα είναι έξω από το ΚΥΤ, στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Μόριας, το οποίο δεν είχε καεί χθες.

Όπως μετέδωσε το OPEN TV, κάηκαν σκηνές που δεν είχαν καεί και οικογένειες έτρεχαν άρον άρον με τα μωρά στην αγκαλιά τους να σωθούν από τις φλόγες.

Η νέα εστία ξέσπασε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα ενώ η κατάσταση από τους καπνούς και το καμένο πλαστικό είναι αποπνικτική.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ προς το παρόν παραμένει άγνωστη η αιτία της φωτιάς.

Οι πρόσφυγες επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, αλλά οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν τους επέτρεψαν να βρεθούν κοντά στην είσοδο της πόλης.

«Την καταστροφή στη Μόρια μπορούσε κανείς να προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια»

Για καταστροφή σε έναν περιορισμένο χώρο, «όπου διαμένουν επί χρόνια στοιβαγμένοι “κακήν κακώς” χιλιάδες άνθρωποι» και την οποία «σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια από το 2015 ως και “χθες” μπορούσε κανείς να προβλέψει» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αναφερόμενο στα γεγονότα της Μόριας.

Ο σύλλογος κάνει λόγο μεταξύ άλλων για ανεφάρμοστα σχέδια και εξαγγελίες, πολιτικά στελέχη, από το 2015 μέχρι σήμερα, χωρίς καμία εμπειρία και γνώση του μεταναστευτικού, καθώς και για «άθλια κατάσταση» και σε δομές της ενδοχώρας, όπως στον Ελαιώνα, τη Μαλακάσα, τον Σκαραμαγκά, το Πολύκαστρο και τα Διαβατά, «όπου ως άτυπα “κέντρα διερχομένων” στοιβάζουν πλήθος προσφύγων με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο».

Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στο ΚΥΤ της Μόριας και ζητά τα ΚΥΤ και οι δομές να φιλοξενούν αριθμό ανθρώπων απολύτως σύμφωνα με τη χωρητικότητά τους. Επίσης, να μην μεταφερθεί κανείς από τη Μόρια μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ κορονοϊού, εκτός από σοβαρές περιπτώσεις ευάλωτων, και τέλος να ακυρωθεί η αποσυμφόρηση της Μόριας όταν οδηγεί σε αναγκαστική συμφόρηση δομών στην ενδοχώρα.

Ζητά τέλος, από τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα «σχεδιασμό ρεαλιστικό, που να σέβεται τους εργαζόμενους και να σέβεται τους κανόνες διεθνούς δικαίου για τους φιλοξενούμενους».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ