Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Πρόσφυγας έσωσε 80χρονη από πνιγμό στην Καβάλα – Του βεβαιώθηκε άσυλο (video)

Έβγαλε την ηλικιωμένη ζωντανή από το νερό και έμεινε δίπλα της μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μια λιτή και συνάμα συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Νότη Μηταράκη, στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Καβάλα που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι. Και υπήρχε σοβαρός λόγος που πήγε εκεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Βλέπετε, σε μια συμβολική κίνηση επέδωσε ο ίδιος τη βεβαίωση ασύλου στον νεαρό Μοχάμεντ Αμπουσαλά από την Παλαιστίνη, που διαμένει στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας καθώς πριν από λίγες μέρες έσωσε από βέβαιο πνιγμό την 80χρονη Μαρία Φιλιππίδου. Η ηλικιωμένη γυναίκα καθώς κολυμπούσε στην παραλία του Περιγιαλίου έχασε τον έλεγχο του σώματός της και κόντεψε να πνιγεί. Η συμβολή του Μοχάμεντ ήταν καθοριστική καθώς κατάφερε να την βγάλει από το νερό και να την κρατήσει ζωντανή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Για την ενεργεία του αυτή ο Νότης Μηταράκης τον ευχαρίστησε δημόσια, εξήρε την πράξη του και μαζί με μια ευχαριστήρια επιστολή του επέδωσε και τη βεβαίωση ασύλου καθώς, όπως τόνισε, ο Μοχάμεντ και η οικογένειά του πληρούσαν όλες τι προϋποθέσεις οπότε μπορούσαν να λάβουν άσυλο και να τύχουν της διεθνούς προστασίας σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι ελληνικοί και ευρωπαϊκοί νόμοι.

Κατά την άφιξή του στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στην Καβάλα ο υπουργός ενημερώθηκε από το νέο διοικητή της δομής Δημήτρη Ρέμο για την οργάνωση και τη λειτουργία της. Ξεναγήθηκε στους χώρους της, συνομίλησε με στελέχη του υπουργείου αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ενώ ενημερώθηκε και για τα νέα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του διοικητή σήμερα στην ανοιχτή δομή της Καβάλας φιλοξενούνται περί τα 960 άτομα. Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι παιδιά καθώς η δομή έχει κυρίως πολυμελείς οικογένειες. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι από το Αφγανιστάν ενώ υπάρχουν και πρόσφυγες από τις αραβικές χώρες.

Πριν από την Καβάλα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισκέφθηκε τις δομές φιλοξενίας στις Σέρρες και τη Δράμα. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η κατάσταση οργάνωσης και λειτουργίας των δομών φιλοξενίας συνεχώς βελτιώνονται αν και όπως συμπλήρωσε «πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο».

«Στόχος της κυβέρνησης», επισήμανε ο υπουργός, «είναι η ουσιαστική μείωση των προσφυγικών ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Ήδη σήμερα κλείσαμε έξι ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνταν ως χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Οι μειωμένες ροές, οι αυξημένες αποφάσεις ασύλου που εκδίδονται, οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας μας επιτρέπει όχι μόνο να συνεχίσουμε την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά πλέον να μιλάμε και για αποσυμφόρηση της ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποία με συνολικά τριάντα δύο δομές φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της κρίσης».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη δομή της Καβάλας ο υπουργός συνομίλησε με το δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη και τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη, εξετάζοντας «από κοινού το πως η λειτουργία της δομής επηρεάζει την τοπική κοινωνία».

«Είναι σημαντικό», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, «να υπάρχει μια καλή σχέση ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τη δομή και είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα καθώς συνεχίζουμε την πολιτική μείωσης των προσφυγικών ροών και επιστροφών, ότι δημιουργούμε ένα καθεστώς αποσυμφόρησης των δομών. Απώτερος σκοπός και στόχος είναι οι χώροι που φιλοξενούνται σήμερα οι δομές και βρίσκονταν εντός αστικών ιστών να επιστρέψουν στις τοπικές κοινωνίες και να χρησιμοποιούν εκ νέου για την κάλυψη άλλων αναγκών που έχουν οι πολίτες. Για το λόγο αυτό και όλες οι δομές είναι προσωρινές, χρησιμοποιούνται προσωρινές κατασκευές όπως προκάτ κατασκευές και κοντέινερ».

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός συνεχάρη τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και τα στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει εντός των δομών.

Κλείνουν έξι επιπλέον ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας προσφύγων

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς το κλείσιμο ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας. Την Παρασευή (04/09) τερματίστηκε η λειτουργία ακόμα έξι ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας, εκ των οποίων τρεις στα Γρεβενά, δυο στις Σέρρες και μία στην Έδεσσα. Οι συνολικά 250 διαμένοντες σ’ αυτές μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Από τα μέσα Ιουλίου έχουν κλείσει συνολικά 18 δομές. Αναλυτικότερα, 10 στα Γρεβενά, δυο στις Σέρρες, δυο στην Έδεσσα, μία στην Κοζάνη, μία στις Πρέσπες, μία στη Φλώρινα και μία στην Αργολίδα.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει κλείσιμο, μέχρι το τέλος του έτους, και των υπόλοιπων 49 ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας του προγράμματος FILOXENIA.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ