Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Τι αλλάζει στους καφέδες take away το 2022

Περιβαλλοντικό τέλος στα πλαστικά ποτήρια και τα καπάκια αλλά και δυνατότητα να προσκομίζει ο πελάτης το δικό του ποτήρι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περιβαλλοντικό τέλος της τάξης των 0,05 ευρώ για πλαστικό ποτηράκι και άλλα 0,05 ευρώ για το καπάκι, σε περίπτωση που ο πελάτης το ζητήσει, θα καλείται να πληρώσει όποιος πηγαίνει σε μια καφετέρια να αγοράσει καφέ, ρόφημα ή χυμό από την 1η Ιανουαρίου του 2022. 

Οι παραπάνω επιπλέον χρεώσεις θα ισχύουν είτε η παραγγελία γίνει delivery είτε παραγγελθεί δια ζώσης στο κατάστημα (take away). Ο πελάτης, ωστόσο, θα έχει την ευχέρεια να προσκομίζει δικό του ποτήρι προκειμένου να του βάζουν εκεί τον καφέ και ο καταστηματάρχης δεν θα έχει το δικαίωμα να το αρνηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον» που τέθηκε προ ημερών σε διαβούλευση.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται ήδη στα σούπερ μάρκετ, όπου ο πελάτης μπορεί να έχει τις δικές του σακούλες, ενώ χρεώνεται επιπλέον για την αγορά νέων.

Το σχέδιο νόμου ορίζει πάντως ότι «η επιχείρηση μπορεί να αρνηθεί να εξυπηρετήσει τον καταναλωτή στην περίπτωση που το επαναχρησιμοποιήσιμο προϊόν του, είναι προδήλως ακατάλληλο προς τη συγκεκριμένη χρήση».

Τα επιπλέον 10 λεπτά του ευρώ (5 για το ποτήρι και 5 για το καπάκι) θα καταλήγουν σε ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο ώστε να χρησιμοποιηθούν για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις πλαστικές συσκευασίες που σου βάζουν μέχρι σήμερα τις σαλάτες ή άλλα φαγητά. Θα χρεώνονται με περιβαλλοντικό τέλος 0,05 ευρώ, το οποίο δεν θα πληρώνει κάποιος αν πάει με ένα τάπερ και ζητήσει να του βάλουν εκεί το φαγητό.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι από τις 3 Ιουλίου 2021 θα σταματήσει η πώληση πλαστικών μιας χρήσης από τα καταστήματα (π.χ. καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιατάκια, κ.λπ.) ενώ από τις αρχές του 2023 οι εταιρείες που πωλούν νερό ή αναψυκτικά σε πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα σύστημα επιστροφής των συσκευασιών όπου ο καταναλωτής είτε θα λαμβάνει χρήματα για τις συσκευασίες που επιστρέφει, είτε θα έχει κάποια έκπτωση στην αγορά της επόμενης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι στόχος είναι:

α) έως το έτος 2024 η κατανάλωση των εν λόγω πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης να μειωθεί κατ’ ελάχιστον στο τριάντα τοις εκατό (30%), σε σύγκριση με το έτος 2022,

β) έως το έτος 2026 η κατανάλωση των εν λόγω πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης να μειωθεί κατ’ ελάχιστον στο εξήντα τοις εκατό (60%), σε σύγκριση με το έτος 2022.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ