Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Στις 14 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι σε όλα τα σχολεία – Πώς θα λειτουργήσουν (video)

Ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση οι τελικές αποφάσεις για το σχολικό έτος 2020-21 με τα μέτρα για τον κορονοϊό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε τις τελικές αποφάσεις, με όλα τα αυστηρά μέτρα, για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία φέτος με τη μάχη κατά του κορονοϊού να είναι σε εξέλιξη και όπως είπε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει, τελικά, στις 14 Σεπτεμβρίου, κάτι που από τη Δευτέρα (31/08) γίνει γνωστό. Με στόχο να υπάρξει και η καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

Όπως εξήγησε η Νίκη Κεραμέως, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους επιστήμονες, ειπώθηκε πως επειδή πολλοί φορείς του κορονοϊού είναι ασυμπτωματικοί, είναι σημαντικό να επιστρέψουν όλοι από τις διακοπές, ώστε να μπορούν και οι ειδικοί να δουν το πώς εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα. Αφού πρώτα περιοριστούν οι μετακινήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο το πρώτο κουδούνι τα χτυπήσει, τελικά, στις 14 του μήνα.

Το υπουργείο Παιδείας πήρε, λοιπόν, τις τελικές αποφάσεις για τη σχολική χρονιά 2020 – 2021 και για τα μέτρα κατά του κορονοϊού, τα οποία θα ισχύσουν για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει επιστρέψει από τις διακοπές του και τους κάλεσε να επιστρέψουν. Το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας έχει επιστρέψει στην Αθήνα, είπε και τους κάλεσε να επιστρέψουν άμεσα.

Ακολούθως πήρε τον λόγο η Νίκη Κεραμέως και αρχικά επανέλαβε πως η έναρξη του σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, όπως είχε ανακοινωθεί στις 18 Αυγούστου. Ακολούθως τόνισε πως όλα τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 του μήνα και όχι στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είχε γίνει γνωστό στην προηγούμενη ενημέρωση.

Η κα Κεραμέως είπε ότι σκοπός της συνέντευξης Τύπου είναι να δοθούν κάποιες επιπλέον οδηγίες για το άνοιγμα των σχολείων. Η υπουργός ανακοίνωσε δειγματολειπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, διαφορετικά διαλείμματα, μέτρα για τη λειτουργία των κυλικείων.

«Η έναρξη του σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης και κάθε βήμα αξιολογείται και επικαιροποιείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε και επιπλέον πιο αυστηρά μέτρα», υπογράμμισε.

Η Νίκη Κεραμέως είπε ακόμα ότι έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια και η παράδοση των βιβλίων έχει γίνει στην ώρα της, ενώ επανέλαβε ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και ότι τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες.

Η υπουργός εξήγησε γιατί θα δίνεται σε κάθε μαθητής δωρεάν ένα παγούρι για να μην πίνουν τα παιδιά από την βρύση και να μην ανταλλάσσουν μπουκάλια.

Έκανε γνωστό πως από την χρήση μάσκας εξαιρούνται τα παιδιά με γνωσιακή αναπτυξιακή η ψυχική διαταραχή συμπεριφοράς, ενώ υπογράμμισε πως απουσίες δεν θα προσμετρώνται αν ο μαθητής νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ή ο εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί σπίτι του.

Για τον αγιασμό είπε πως δεν έχει παρθεί τελική απόφαση, θα υπάρξουν επαφές με την Εκκλησία, αλλά τόνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη να πραγματοποιηθεί ανά τάξη. Για τα φροντιστήρια η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως θα ισχύσουν οι αυστηρές προδιαγραφές των σχολείων.

Πέτσας Κεραμέως Θεοδωρικάκος ενημέρωση ανακοινώσεις άνοιγμα σχολείων 1

Αναλυτικά τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, που ανακοινώθηκε η υπουργός ξανά:

 • Xρήση μάσκας υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Η κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες στους μαθητές.
 • Έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα δοθούν στα σχολεία.
 • Γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να αναλύσουν τα μέτρα πρόληψης.
 • Αντισηπτικά στα σχολεία.
 • Ενίσχυση ολοήμερων σχολείων.
 • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ΕΟΔΥ στα σχολεία.
 • Διαφορετικά διαλείμματα των μαθητών και προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων.
 • Σχολικοί εορτασμοί ανά τμήμα.
 • Δε θα πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές και συνέδρια.
 • Περίπατοι ανά τμήμα.
 • Δε θα πραγματοποιηθούν σχολικά πρωταθλήματα.
 • Στα εργαστήρια και στις αίθουσες πληροφορικής μικρός αριθμός μαθητών, καθαρισμός μετά από κάθε χρήση.
 • Καθαρισμός μουσικών οργάνων – απόσταση τριών μέτρων ειδικά στα πνευστά μουσικά όργανα.
 • Δωρεάν παγούρι για τους μαθητές.
 • Εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας παιδιά με νόσημα που τα εμποδίζει να κάνουν σωστή χρήση της μάσκας.
 • Σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθείται διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ..
 • Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας του σχολείου τα μαθήματα θα συνεχίζονται εξ’αποστάσεως. 

Τι είπε για τη χρήση μάσκας 

«Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού. Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων», είπε η Νίκη Κεραμέως και συνέχισε:  

«Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας. Από την χρήση μάσκας εξαιρούνται τα παιδιά με γνωσιακή αναπτυξιακή η ψυχική διαταραχή συμπεριφοράς.

Πιο αναλυτικά από την χρήση μάσκας εξαιρούνται:

 • Κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γενικά εξαιρούνται:

 • Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
 • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
 • Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό».

Κεραμέως ενημέρωση ανακοινώσεις άνοιγμα σχολείων

Τι είπε η Νίκη Κεραμέως για τις απουσίες

«Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

 • Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του.
 • Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
 • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή.
 • Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
 • Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.
 • Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Καθορίζονται, βάσει οδηγιών των Ειδικών, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα:

 • Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της.
 • Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες.
 • Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες.
 • Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
 • Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500).
 • Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα).
 • Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.
 • Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.
 • Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.
 • Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

«Διαφορετικά διαλείμματα»

Ακολούθως η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μίλησε για τα διαλείμματα και υπογράμμισε: «Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων τα δειλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες ανά τάξη».

Θεοδωρικάκος ενημέρωση ανακοινώσεις άνοιγμα σχολείων

«Πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας – Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα»

Παίρνοντας τον λόγο ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι στις 14 Σεπτεμβρίου που αρχίζει το νέο σχολικό έτος είναι το μεγαλύτερη στοίχημα για όλους, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν παρθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι τα παιδιά πρέπει να νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια για την επιστροφή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Κάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες να φορούν μάσκα για την ασφάλεια όλων και ιδιαίτερα των φίλων τους και των παππούδων και των γιαγιάδων τους. «Σας εμπιστευόμαστε», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «όπως εμπιστευόμαστε και τον Έλληνα εκπαιδευτικό».

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί είπε: «Υπάρχει έγκαιρη επιχορήγηση της ΚΕΔΕ με ποσό άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την διάθεση δωρεάν μασκών στο σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την Επικράτεια. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν κανονικά με όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται. Διατίθενται 175 εκατομμύρια ευρώ στις περιφέρειες για την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.

Για τα παιδιά που είναι στις ευάλωτες ομάδες και πρέπει να μείνουν σπίτι με την υπόδειξη των ειδικών, για τους γονείς τους που είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας ή μειωμένου ωραρίου για τον έναν από τους δυο γονείς».

Πέτσας: Γυρίστε και μείνετε σπίτι πριν ανοίξουν τα σχολεία – Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας, ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορονοϊού

Όπως αναφέρθηκε τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο Στέλιος Πέτσας, ζήτησε από τους γονείς να γυρίσουν από τις διακοπές και να μείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι για ένα διάστημα πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Αρχικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Για να κερδίσουμε τον πόλεμο με την πρωτοφανή, παγκόσμια, υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού χρειάζεται ομαδική δουλειά. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς».

Όπως επεσήμανε «η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν συνεργαστεί στενά όλο αυτό το διάστημα καθώς η σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες είναι διαφορετική. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορονοϊού.

Και ενώ το Υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για τη νέα σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων, που – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους – κάνουν ό,τι χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, από τη μέριμνα για το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, μέχρι την εξασφάλιση της αναγκαίας απολύμανσης και της διάθεσης όλων των αναλώσιμων υλικών, όπως μάσκες και αντισηπτικά.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, θα ήθελα να σημειώσω ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού – από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες – φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

Τις σχετικές λεπτομέρειες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα παρουσιάσουν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και ο προέδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Μαζί μας βρίσκεται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κα. Βάνα Παπαευαγγέλου για τυχόν εξειδικευμένες ερωτήσεις σας».

Παπαστεργίου: Έγκαιρα όλα τα σχολεία θα έχουν προμηθευτεί τις μάσκες

Στις 91 έφθασαν οι προσφορές ισάριθμων εταιρειών που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό προμηθειών μασκών για τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, που διενήργησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Αυτό δήλωσε ο πρόεδρός της, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους συναρμόδιους υπουργούς για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όπως είπε, η εξέταση των προσφορών αυτών ξεκίνησε ήδη με τη συμμετοχή παρατηρητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα ολοκληρωθεί άμεσα, διαβεβαιώνοντας ότι έγκαιρα όλα τα σχολεία πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα έχουν προμηθευτεί τις μάσκες που τους αναλογούν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια για μια ασφαλή σχολική χρονιά. Και στο πλαίσιο αυτό, προσέθεσε, έχει επιδοθεί σ’ έναν «αγώνα δρόμου» και ήδη έχουν προσληφθεί οι καθαρίστριες, έχουν αγοραστεί αντισηπτικά κ.ά. Μόνο το μηνιαίο κόστος αγοράς αντισηπτικών για τα σχολεία πανελλαδικά υπολογίζεται σε ένα 1 εκατομμύριο ευρώ, είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Θυμηθείτε εδώ τις αποφάσεις που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων στις 18 Αυγούστου.

Κεραμέως Θεοδωρικάκος ενημέρωση ανακοινώσεις άνοιγμα σχολείων

Πέτσας Κεραμέως Θεοδωρικάκος ενημέρωση ανακοινώσεις άνοιγμα σχολείων

Φωτογραφίες: sooc.photos

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ