Με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς ξεκινά μια εβδομάδα την οποία οι λοιμωξιολόγοι ούτως ή άλλως χαρακτήριζαν ως κρίσιμη για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα και το πρωί της Δευτέρας (24/08) γίνεται κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου… Δεδομένου ότι τα αστικά κέντρα γεμίζουν από τους παραθεριστές που επιστρέφουν μαζικά και από τη στιγμή που μπαίνουμε πλέον σε κανονικούς ρυθμούς με τον κόσμο να γυρνά στις δουλειές του ήταν σημαντικό η στροφή στα καθιερωμένα να γίνει σε φυσιολογικά πλαίσια.
Αντ’ αυτού γίνεται με ρεκόρ κρουσμάτων, με τα 284 χθεσινά να ξεπερνούν κατά 15 το αμέσως προηγούμενο υψηλό των 269.
Όπως φαίνεται στον ορίζοντα, οι σημερινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα αλλάξουν τα υπάρχοντα δεδομένα και αντί για τις 7 Σεπτεμβρίου, το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 του μήνα. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι αν κι αυτή η παράταση της μίας εβδομάδας κρίνεται ως αρκετή σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται. Πολύ περισσότερο τι γίνεται γενικότερα και όχι μόνο στα σχολεία.
Κρίσιμη σύσκεψη για τον κορονοϊό στο Μαξίμου
Σύσκεψη με την επιτροπή λοιμοξιολόγων και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην καθιερωμένη σύσκεψη αναμένεται να αξιολογηθούν τα δεδομένα που αφορούν την εξάπλωση του κορονοϊού και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.
Η σημερινή σύσκεψη, ωστόσο, θεωρείται σημαντική με δεδομένο ότι χθες καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους.
«Μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας»
Χθες βράδυ, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, έδωσε μια εικόνα της κατάστασης λέγοντας ότι «τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας.
Τριάντα ένας συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι… περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».
Χθες, εξάλλου, προστέθηκε και η Λέσβος στις περιοχές που έχουν περιορισμούς λόγω έξαρσης και από σήμερα, στις 06.00 το πρωί μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται στο νησί τα εξής μέτρα:
· Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
· Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
· Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τα χθεσινά κρούσματα
Ανακοινώθηκαν την Κυριακή (23/8) 284 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 είναι «εισαγόμενα». Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8664, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.
Από αυτά, τα 1.852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι 31. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συναγερμός στους τρεις δήμους της Αττικής με τα περισσότερα κρούσματα
Το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων (284) της Δευτέρας (23/08) σήμανε συναγερμό σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά η περιοχή που «νιώθει» το μεγαλύτερο άγχος είναι η Αττική. Κι αυτό γιατί εκεί καταγράφονται σχεδόν τα μισά κρούσματα (141).
Τρεις δήμοι, ωστόσο, είναι αυτοί που σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πρόκειται για τον δήμο Γλυφάδας, τον δήμο Κηφισιάς και τον δήμο Βουλιαγμένης.
Tις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί 50 κρούσματα στη Γλυφάδα, ενώ στη Βουλιαγμένη καταγράφηκαν 28 μόνο σε μια μέρα. Όπως είναι φυσικό, τόσο στον ΕΟΔΥ όσο και στους ίδιους τους δήμους, υπάρχει στενή παρακολούθηση του προβλήματος, ώστε η κατάσταση να διατηρηθεί υπό έλεγχο, πόσω μάλλον από τη στιγμή που ακόμα δεν έχουν επιστρέψει όλοι οι παραθεριστές από τις διακοπές τους.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Έτσι διαμορφώνεται η κατανομή των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα:
- 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 5 στην Π.Ε Αχαΐας
- 2 στην Π.Ε Γρεβενών
- 2 στην Π.Ε. Δράμας
- 6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
- 7 στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 στην Π.Ε Ζακύνθου
- 1 στην Π.Ε Ηλείας
- 3 στην Π.Ε Ημαθίας
- 2 στην Π.Ε Ηρακλείου
- 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων
- 2 Π.Ε Καβάλας
- 5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή
- 2 στην Π.Ε Καστοριάς
- 2 στην Π.Ε Κοζάνης
- 20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 8 στην Π.Ε Λάρισας , εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 12 στην Π.Ε Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 3 στην Π.Ε Μαγνησίας
- 1 στην Π.Ε Πέλλας
- 3 στην Π.Ε Πιερίας
- 1 στην Π.Ε Πρέβεζας
- 1 στην Π.Ε Σερρών
- 2 στην Π.Ε Τρικάλων
- 1 στη Π.Ε Φωκίδας
- 4 στην Π.Ε Χανίων
- 2 στην Π.Ε Χίου
- 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση