Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Φωτιά στη Μάνη: Μάχη με διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις – Ενεργοποιήθηκε το Copernicus (video)

Η φωτιά στη Μάνη καίει από το πρωί του Σαββάτου (23/8)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε εξέλιξη, με διάσπαρτες εστίες, αλλά χωρίς ενεργό μέτωπο, παραμένει η φωτιά που καίει από χθες Σάββατο (22/8) στην σε δασική έκταση στα Λαγκάδια, του Δήμου Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία, η οποία πάντως δεν απειλεί πλέον κατοικημένες περιοχές. Ενεργοποιήθηκε το Copernicus…

Συνεχίζεται η μάχη στη Μάνη από νωρίς το πρωί της Κυριακής με κάθε επίγειο και εναέριο μέσο, καθώς μπορεί η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου να μην έχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο υπάρχουν, σύμφωνα με την Πυροσβεστικήαρκετές αναζωπυρώσεις μέσα στα καμένα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί με 175 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα και 47 οχήματα, επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τις διάσπαρτες εστίες, αλλά και τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται. Από αέρος συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης 8 ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Πλέον, στόχος για τους πυροσβέστες είναι να περιοριστεί το μέτωπο και γι’ αυτό η μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες έχει ενισχυθεί με επίγεια και εναέρια μέσα, αλλά και με δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έφυγαν από την Αθήνα το μεσημέρι της Κυριακής, για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς.

Όπως μπορείτε να δείτε από το βίντεο του OPEN, η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή και τα ελικόπτερα προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η φωτιά δεν απειλεί κάποια κατοικημένη περιοχή, όμως στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι και αυτό κάνει πιο δύσκολο των πυροσβεστών που επιχειρούν.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής στην Ανατολική Μάνη που επλήγη χθες από δασική πυρκαγιά.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση – η οποία είναι δωρεάν – των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται, τέλος, ότι είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την Υπηρεσία Copernicus για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, μετά από αυτή στην Κορινθία.

πυρκαγιά Μάνη copernicus

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ