Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Πώς φτάσαμε στην εκτόνωση στο Αιγαίο και πώς αντιδρά η Ελλάδα στην τουρκική οπισθοχώρηση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η στάση της Τουρκίας είναι αυτή που θα κρίνει και τις εξελίξεις

Ηρεμία παρατηρείται στο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες και αυτή είναι μια άκρως θετική εξέλιξη, καθώς κανείς σώφρων νους δεν θα επιθυμούσε να μπαίναμε σε λογική σύρραξης με την Τουρκία. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η Άγκυρα θα σταματήσει την πολιτική της πρόκλησης όπως επίσης δε σημαίνει και ότι η Αθήνα θα σταματήσει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και υπεύθυνος γι αυτό ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι χειρισμοί του με το Oruc Reis και την έκδοση NAVTEX στα ανοικτά του Καστελόριζου.

Το Σάββατο, ωστόσο, είχαμε τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης. Με την Αθήνα από τη μία να δηλώνει σε όλους τους τόνους αποφασισμένη να μην επιτρέψει αυθαιρεσίες από την απέναντι πλευρά γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι έχει μαζί της τόσο το δίκιο όσο και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και την Άγκελα Μέρκελ να στέλνει το συγκεκριμένο μήνυμα στον Ερντογάν από την άλλη, εξηγώντας του παράλληλα σε υψηλούς τόνους ότι αν συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς, η χώρα του θα απομονωθεί, η κατάσταση εκτονώθηκε.

Αρχικά τα τουρκικά και εν συνεχεία τα ελληνικά πολεμικά πλοία άρχισαν να αποχωρούν από το Καστελόριζο προς μεγάλη ανακούφιση και των ουδέτερων παρατηρητών.

Το Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο, ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση, θα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής τουλάχιστον ως και τις 2 Αυγούστου όταν και ολοκληρώνεται η τουρκική NAVTEX.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πάνω που όλα έδειχναν το Σάββατο να τείνουν προς εκτόνωση, ήρθε ένα τουίτ της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον να περιπλέξει την κατάσταση. Στο τουίτ γινόταν λόγος για έναρξη ερευνών από το Oruc Reis, κάτι που τελικά δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια. Αλλωστε, με μια πρόχειρη αναζήτηση στο marinetraffic.com, μπορούσε κάποιος να δει ότι το τουρκικό πλοίο εξακολουθούσε να είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια ακόμα και αρκετή ώρα μετά την ανάρτηση.

Το «Αναντολού» διαψεύδει τη «Γενί Σαφάκ»

Σημερινό δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ έκανε λόγο για κοινή άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ στα νότια της Κρήτης, με το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού να διαφοροποιείται τονίζοντας ότι το αεροπλανοφόρο Αιζενχάουερ συνοδευόμενο από τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία τις επόμενες μέρες θα συμμετάσχει σε άσκηση της Επιχείρησης Ασπίδας της Μεσογείου με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ