Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία – Κάηκαν 36.000 στρέμματα στην Κορινθία, συγκλονιστικές εικόνες από δορυφόρο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκδηλώθηκαν 64 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στην πυρκαγιά στην Ηλεία, 64 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα. Τραγικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει την Κορινθία από τις 22 Ιουλίου (ξεκίνησε από τις Κεχριές και τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης).

Στην Κορινθία, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου η καμένη έκταση μετά το πέρασμα του Suomi-NPP, στις 15:30 ώρα Ελλάδος, υπολογίζεται στα 3600 εκτάρια (36.000 στρέμματα). Η λεπτομερής χαρτογράφηση της καμένης έκτασης θα δοθεί σε μεγαλύτερη ανάλυση αύριο, μετά το πέρασμα του Sentinel-2.

πυρκαγιά Κορινθία copernicus δορυφορική εικόνα 1

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκαν την Παρασκευή (24/07) πέντε κοινότητες του Δήμου Κορινθίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι (6) μήνες.


Την Πέμπτη ζητήθηκε και η ενεργοποίηση του συστήματος Κοπέρνικος (Copernicus/Emergency Management Service – Mapping) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Ηλεία

Επίσης, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή Γραμματικό Πύργου Ηλείας είναι σε εξέλιξη. Αυτή την ώρα επιχειρούν 119 πυροσβέστες, 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και έως την ώρα που νύχτωσε 5 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Πελοποννήσου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει γίνει εκκένωση περιοχής, λόγω της πυρκαγιάς», τονίζει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, που μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή ανάμεσα στο Γραμματικό Ηλείας και το Χελιδόνι. «Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς το Χελιδόνι και στη νότια πλευρά της προς την περιοχή Πουρνάρι. Επαναλαμβάνω, δεν έχει γίνει εκκένωση περιοχής, απλώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι του Χελιδονιού να είναι σε ετοιμότητα», πρόσθεσε νωρίτερα την Παρασκευή (24/07) ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Εστίες καίνε ακόμα στην Κορινθία

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η δασική πυρκαγιά στην Κορινθία, είναι σε εξέλιξη, με πολλές διάσπαρτες εστίες. Συνολικά επιχειρούν αυτή την ώρα, βράδυ Παρασκευής, 485 πυροσβέστες, 84 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ από αέρος μέχρι την ώρα που νύχτωσε 8 ελικόπτερα και ισάριθμα αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε ο Copernicus για τη δορυφορική παρακολούθηση της φωτιάς:

πυρκαγιά Κορινθία copernicus δορυφορική εικόνα

Πύρινη κόλαση: 64 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Σε 64 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 19:00 την Πέμπτη (23/07), έως την ίδια ώρα την Παρασκευή (24/07), σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συνολικά επιχείρησαν 1.028 πυροσβέστες με 331 οχήματα, 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες, καθώς και μηχανήματα έργου των περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ