Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Πυρκαγιά στην Κορινθία: Δύσκολη και αυτή η νύχτα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιγαντιαία η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται για δεύτερο 24ωρο - Εκκενώθηκε και ο οικισμός Ρυτό, ενεργοποιείται ο Copernicus για τη δορυφορική παρακολούθηση της φωτιάς

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να καίει η μεγάλη φωτιά στην Κορινθία, που ξεκίνησε την Τετάρτη (22/07) από τις Κεχριές και τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα περάσουν 2η δύσκολη νύχτα. Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική Κορινθία, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής επί ποδός. Τραυματίστηκε πυροσβέστης…

Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι προωθείται η εκκένωση και του χωριού Σοφικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου, κάτι που διέψευσε, πάντως, ο δήμαρχος της περιοχής, αλλά και η Πυρισβεστική, Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως αποφασίστηκε νέα εκκένωση οικισμού, αυτή στο Ρητό Κορινθίας, ενώ έγινε γνωστό πως ενεργοποιείται ο Copernicus για τη δορυφορική παρακολούθηση της φωτιάς.

Η φωτιά σκαρφάλωσε το βουνό που είναι πάνω από τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες. Αυτό είχε πως αποτέλεσμα να δοθεί το μεσημέρι εντολή εκκένωσης για τη Δράσσα και το ράντζο – κατασκήνωση «The Ranch» στο Σοφικό

Όπως έγινε γνωστό, η περιφέρεια Πελοποννήσου προωθεί την εκκένωση του Σοφικού, καθώς η φωτιά αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων και μαίνεται ανεξέλεγκτη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ενημερώθηκε ότι η φωτιά αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων».

Επίσης, σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη , για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές».

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος – Δεν εκκενώνεται το Σοφικό

Ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος διέψευσε, πάντως, κατηγορηματικά την είδηση ότι προωθείται η εκκένωση του Σοφικού Κορινθίας, και ενημερώνει τους πολίτες ότι δεν εκκενώνεται το Σοφικό και η φωτιά που έχει ξεσπάσει στον οικισμό Δράσσα έχει οριοθετηθεί.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης δήλωσε στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα.

Στην περιοχή, παραμένουν οι πολλές διάσπαρτες εστίες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις και στην περιοχή επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες.

Ενεργοποιείται ο Copernicus για τη δορυφορική παρακολούθηση της φωτιάς

Αναλυτικά, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους.

πυρκαγιά Κορινθία Σοφικό 3

Νέα εκκένωση χωριού

Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Κορινθία με τη φωτιά που ξεκίνησε από τις Κεχριές να παραμένει σε έξαρση και να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Έτσι, το απόγευμα της Πέμπτης (23/07) δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ακόμη ένας οικισμός στην Κορινθία, το Ρυτό.

πυρκαγιά Κορινθία Σοφικό

Εκκενώθηκαν οικισμός και κατασκήνωση

Νωρίτερα, στην εκκένωση κατασκήνωσης στην περιοχή Σοφικό και της κοινότητας Ντράσσα προχώρησαν, για προληπτικούς λόγους, οι Αρχές στην Κορινθία, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, διότι, όπως εξήγησε, «η κατάσταση με τη φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Επίσης, όπως είπε ο Βασίλης Νανόπουλος, «παρότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».

πυρκαγιά Κορινθία Σοφικό 2

Πολλές διάσπαρτες εστίες με συνεχείς αναζωπυρώσεις

Ένας ακόμη οικισμός, αυτός της Ντράσσας, εκκενώθηκε, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής, εξαιτίας της πυρκαγιάς στις Κεχριές Κορινθίας, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα. Παράλληλα, με πρωτοβουλία των υπευθύνων κατασκήνωσης στο Σοφικό απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, τα παιδιά από το σημείο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτός από τις φλόγες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αναζωπυρώνονται συνεχώς, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος επιχειρούν επτά ελικόπτερα συνολικά, καθώς και τρία αεροσκάφη.

πυρκαγιά Κορινθία Σοφικό 5

Τραυματίστηκε στο κεφάλι πυροσβέστης

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το «korinthostv», ένας πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, τραυματισμένος στο κεφάλι.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (22/07) στον οικισμό Αθίκια κάηκαν σπίτια, ενώ δύσκολη ήταν η νύχτα. Την Τετάρτη (22/07) εκκενώθηκαν έξι οικισμοί. Το πρωί της Πέμπτης (23/07) η κατάσταση έδειχνε, πάντως, καλύτερη.

πυρκαγιά Κορινθία Σοφικό

Εκδηλώθηκαν 72 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες – Σύλληψη για εμπρησμό στην Ηλεία

Το μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών έως τώρα για το 2020 κατέγραψε την Πέμπτη (23/07) το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα μέσα σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν συνολικά 72 δασικές πυρκαγιές, με τις περισσότερες από τις οποίες να τίθενται σχετικά σύντομα υπό έλεγχο. Σύλληψη για εμπρησμό στην Ηλεία…

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης (23/07) στη Φιγυλεία Ηλείας, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς βρέθηκε νεκρός εντός αγροκτήματος ένας κάτοικος της περιοχής,

Αρχικά ο θάνατος του αποδόθηκε στη φωτιά. Όπως διαπιστώθηκε, όμως, αργότερα από τις αστυνομικές αρχές, ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ένα οικόσιτο άλογο που προσπαθούσε να απομακρύνει από την πυρκαγιά.

Τέλος, αργά το απόγευμα η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός κατοίκου της Φιγαλείας καθώς θεωρείται ότι προκάλεσε τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή. Ο συλληφθείς κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια αφού όπως προέκυψε από τις έρευνες του ανακριτικού τμήματος της περιοχής επιχείρησε να κάψει ξηρά χόρτα.
πυρκαγιά Κορινθία Σοφικό 4

πυρκαγιά Κορινθία Σοφικό

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr, sooc.photos

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ