Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Ιερώνυμος για Αγιά Σοφιά: H 24η Ιουλίου ημέρα πένθους για την ορθοδοξία και ολόκληρο τον ελληνισμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Λυπάμαι βαθύτατα που οι ισχυροί του κόσμου τούτου, οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ή μάλλον πίσω από τους δικούς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς υπολογισμούς», τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφορικά με τη λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί (με τη… βούλα του τουρκικού ΣτΕ) την 24η Ιουλίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζει: «Και με τη στάση τους αυτή ανέχονται ή ουσιαστικά αποδέχονται κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας μια ανίερη πράξη βεβήλωσης όχι μόνον ενός ιερού πνευματικού κέντρου της Ορθοδοξίας μας, της Χριστιανοσύνης, γενικότερα, και ενός συμβόλου της Πίστης μας, αλλά και ενός οικουμενικού μνημείου πολιτισμού και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων και των λαών διαφορετικών θρησκευτικών ταυτοτήτων.

Ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους.

Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα προστώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και σας καλώ όλους και όλες να ψάλλουμε μαζί το ‘τη Υπερμάχω’ υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε ξανά στο θέμα και τόνισε πως πρόκειται για παιχνίδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του. Τις ενέργειες της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά έχουν καταδικάσει, εκτός των άλλων, τόσο η Ιερά Σύνοδος, όσο και το Φανάρι. Ο τούρκος πρόεδρος πρόσφατα συνέχισε τις προκλήσεις, επιθεωρώντας τις εργασίες μετατροπής του ναού σε τζαμί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ