Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Κιόνι: Το υπέροχο, γραφικό χωριουδάκι της Ιθάκης – Εκεί όπου έζησε ο Καραϊσκάκης (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Κιόνι είναι παραθαλάσσιο χωριό της Ιθάκης.

Ανήκει στο δήμο Ιθάκης του νομού Κεφαλληνίας και απέχει 24 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ. Αποτελεί το μοναδικό οικισμό του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος και με βάση την απογραφή του 2001 έχει 171 κατοίκους.

Η δημιουργία του οικισμού χρονολογείται κατά τον 16ο αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κάτοικοι από την Ανωγή. Ορισμένες μάλιστα κατοικίες εκείνης της εποχής διατηρούνται ακόμα. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος χάρη σε αυτές τις καλοδιατηρημένες κατοικίες, οι οποίες μάλιστα επέζησαν και των ισχυρών σεισμικών δονήσεων, που συγκλόνισαν κατά καιρούς τα Επτάνησα.

Εδώ ο χρόνος σταματά κι εσύ απλώς απολαμβάνεις την κάθε στιγμή. Από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, το παραδοσιακό επτανησιακό χωριό Κιόνι με το γραφικό του λιμανάκι, αποτελεί ιδανικό αραξοβόλι για δεκάδες κότερα και σκάφη το καλοκαίρι. Έτσι κάπως το ανακάλυψαν πρώτοι οι Ιταλοί, οι Άγγλοι και μετά οι Έλληνες τουρίστες. Το πανέμορφο χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και ξεκινά από ψηλά, από τη Ράχη και κατηφορίζει αρμονικά προς τη θάλασσα φτάνοντας στο κλειστό, πανέμορφο λιμανάκι. Εκεί θα βρεις αρκετές ταβερνούλες και ελάχιστα αλλά πολύ περιποιημένα μαγαζάκια με είδη δώρων. Αν περπατήσεις στη δεξιά πλευρά του, θα δεις τμήμα από το πέτρινο σπίτι όπου ζούσε ο Καραϊσκάκης, ενώ από εκεί ο δρόμος συνεχίζει προς μικρούς απομονωμένους κολπίσκους, ιδανικούς για μπάνιο. Στο τέλος, και λίγο πριν το μάτι χαθεί στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, διακρίνονται τρεις καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι.

(Βίντεο: travel inspiration)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ