Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ένωση Δικαστών: Εξωφρενική η παρέμβαση αστυνομικών για πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέων

Τι αναφέρει στην ανακοίνωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ενόχλησή της από τις παρεμβάσεις των αστυνομικών για μετατροπή των πλημμεληματικών διώξεων σε κακουργήματα σε βάρος των συλληφθέντων από την κατάληψη της Ματρόζου στο Κουκάκι εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της.

Η ένωση χαρακτηρίζει εξωφρενικό το γεγονός ότι ζητείται από την ένωση αστυνομικών ακόμη και ο πειθαρχικός έλεγχος των εισαγγελέων που άσκησαν τις διώξεις.

Η ανακοίνωση:

«Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από Υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών. Έφθασε, μάλιστα, ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν.

Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία. Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας. Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας, και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς. Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων υπέβαλε αίτημα στον Άρειο Πάγο με το οποίο ζητά να μετατραπούν από πλημμελήματα σε κακουργήματα τα αδικήματα που αποδόθηκαν στους συλληφθέντες από την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι, ζητώντας παράλληλα τον πειθαρχικό έλεγχο των εισαγγελέων που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ