Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Στο φως νέα στοιχεία της δικογραφίας για Novartis – Χρησιμοποιούσαν ΜΜΕ για δωροδοκίες και «ξέπλυμα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα στοιχεία από τη δικογραφία για την υπόθεση Novartis που διαβιβάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο λόγος για ένα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, στο οποίο αναφέρεται ότι «οι εταιρείες Μέσων Ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος».

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι μικρότερες εταιρείες ΜΜΕ και η Publicis Hellas, ήταν ενταγμένες στο σχέδιο δωροδοκίας, καθώς και ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής έδωσε το «πράσινο φως» στην αιτιολόγηση για τις δωροδοκίες.

Συγκεκριμένα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας, πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011 – 2012, η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα».

Όπως σημειώνεται, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012ο κ. Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του. «Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξεως των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε την δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χάνονταν) για την Novartis. Ο Φρουζής, έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια…», αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο.

Παράλληλα, σε καταθέσεις που δόθηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς γίνεται λόγος για τον ρόλο διαφημιστικής εταιρείας, ως μέσον για τις δωροδοκίες αξιωματούχων.

Επίσης, στην δικογραφία, παρατίθενται εικονικά τιμολόγια από την εταιρεία PRESTIGE προς Μέσα Ενημέρωσης, που θεωρούνται ότι ήταν ο τρόπος για να διοχετευθούν χρήματα για την εξυπηρέτηση των σκοπών της εταιρείας Novartis.

Περιληπτικά:

Η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» έχει καταθέσει ότι έχει ακούσει τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά, μέσω της εταιρείας PRESTIGE, προς τον Ανδρέα Λοβέρδο «όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο». Η ίδια μάρτυρας, καταθέτει επίσης, ότι τα χρήματα προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις. Η «Αικατερίνη Κελέση», δηλώνει ωστόσο ότι δεν είδε με τα μάτια της να δίνονται χρήματα στον πρώην υπουργό.

Από την πλευρά του, ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», κατονομάζει δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας ΒΗΜΑ ότι χρησιμοποιήθηκαν για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση δύο φαρμάκων και ότι η διαφημιστική εταιρεία, στην οποία συμμετείχαν, έλαβε από την NOVARTIS ΗΕLLAS μέσα σε μία διετία 200.000 ευρώ, προκειμένου να προωθηθεί η κατ’ εξαίρεση τιμολόγηση των δύο συγκεκριμένων φαρμάκων, «να καλλιεργηθεί θετική πολιτική εικόνα του Ανδρέα Λοβέρδου» και «να καλλιεργηθεί ομοίως η θετική εικόνα του Κ. Φρουζή για την προεδρία του ΣΦΕΕ».

Σημειώνεται άλλωστε, ότι ο μάρτυρας Νικόλαος Μανιάς καταθέτει ότι ο κ. Φρουζής έδωσε χρήματα μέσω της PRESTIGE στην τότε γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα.

Ο εν λόγω μάρτυρας συνδέει την κ. Δρέττα με την «προνομιακή εξόφληση της NOVARTIS ΗΕLLAS από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ