Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Έκθεση της Forensic Architecture για τη δολοφονία του Ζακ – Ποιος είναι ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι; (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ο συγκεκριμένος άνδρας έχει απαθανατιστεί σε διάφορα βίντεο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας
  • Η ΕΛΑΣ υποστηρίζει ότι δεν τον γνωρίζει
  • Τα ερωτήματα της ερευνητικής ομάδας του Forensic Architecture

Η Forensic Architecture έδωσε στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεση, σχετικά με έναν μάρτυρα – κλειδί στην υπόθεση δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, θέτοντας το ερώτημα «Ποιος είναι ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι;».

Ο συγκεκριμένος άνδρας έχει απαθανατιστεί σε διάφορα βίντεο που αφορούν τη βίαιη επίθεση και τον θάνατο του Ζακ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας, ενώ -όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση- η αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν τον γνωρίζει.

Ο άνδρας με το κίτρινο t-shirt

Ο μάρτυρας – κλειδί είναι ένας άνδρας που φοράει ένα κίτρινο t-shirt, με μια χαρακτηριστική μπλε στάμπα, ένα ξεβαμμένο μπλέ τζιν και παπούτσια με σόλες ανοιχτού πράσινου χρώματος.

Φαίνεται για πρώτη φορά στην κάμερα ασφαλείας ενός καταστήματος παπουτσιών επί της οδού Πατησίων να περπατάει προς τη Γλάδστωνος. Λίγο αργότερα, ο ίδιος εμφανίζεται έξω από το κατάστημα «Βενέτης» στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων, όπου υπάρχει και η πρώτη οπτική καταγραφή του Ζακ Κωστόπουλου. Ο Κωστόπουλος είναι έξω από το κατάστημα κοντά στον άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι και σε άλλους δύο άνδρες, ένας εκ των οποίων μπαίνει στο αρτοποιείο, παίρνει ένα μπουκάλι νερό και το προσφέρει στον Ζακ. Ο Ζακ φαίνεται να κάνει μια προσπάθεια να μπει στο κατάστημα και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι τον εμποδίζει έντονα.

Στο βίντεο αυτόπτη μάρτυρα που καταγράφει με κινητό την επίθεση στο κοσμηματοπωλείο, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να είναι παρών από την αρχή, από τη στιγμή δηλαδή που ο κοσμηματοπώλης επιτίθεται ρίχνοντας αντικείμενα στο κατάστημα του με τον Ζακ να βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σκηνής, όπου ο κοσμηματοπώλης μαζί με το μεσίτη σπάνε το κοσμηματοπωλείο και ξυλοκοπούν άγρια τον Ζακ, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι βρίσκεται εκεί. Δε φαίνεται να συμμετέχει ο ίδιος στην επίθεση, αλλά την παρακολουθεί από κοντά και μιλάει στο κινητό του. Λίγο αργότερα, όπου ο Ζακ βρίσκεται αιμόφυρτος στο έδαφος, στέκεται κοντά του και ακούγεται να κλείνει το τηλέφωνο λέγοντας «στο Βενέτη, στο Βενέτη, έλα».

Ύστερα, απευθύνεται στον αστυνομικό της ομάδας Ζήτα που έφτασε πρώτος και τον ενημερώνει σχετικά με τα τραύματα του Ζακ: «Θέλει ασθενοφόρο (…) Δεν είναι στον λαιμό, είναι στα χέρια και στο κεφάλι». Κάποια δευτερόλεπτα μετά διακρίνεται κοντά στον διασώστη του ΕΚΑΒ.

Κρατάει πτυσσόμενο γκλοπ

Στο βίντεο που οι αστυνομικοί των ομάδων ΔΙΑΣ και Ζήτα κλωτσούν και περνούν δεματικά στα χέρια του αιμόφυρτου Κωστόπουλου, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι βρίσκεται κοντά στην ομάδα των αστυνομικών. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος με πολιτικά ρούχα που βρίσκεται τόσο κοντά στη διαδικασία ξυλοδαρμού και χειροπέδησης, καθώς οι πολίτες έχουν απομακρυνθεί. Σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο, χάρη στην ευκρίνεια που εξασφαλίζει η ανάλυση του Forensic Architecture, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να κρατάει στο χέρι του πτυσσόμενο γκλοπ, σαν αυτά που έχουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

Τα ερωτήματα

Η ερευνητική ομάδα του Forensic Architecture θέτει τα εξής ερωτήματα:

-Ποιος είναι τελικά ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι;

-Γιατί του επιτρέπεται να είναι τόσο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος;

-Πώς κατέληξε ο Ζακ παγιδευμένος στο κοσμηματοπωλείο;

-Τι ρόλο έπαιξε η ταυτότητα του Ζακ στη βίαιη εξέλιξη των γεγονότων;

-Ποια ήταν η συμβολή της αστυνομίας τον θάνατο του Ζακ;

(omniatv.com – Forensic Architecture)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ