Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

H Ελλάδα στη Σελήνη – Ο Νίκος Παππάς αποκάλυψε από τις ΗΠΑ συνεργασία του ελληνικού διαστημικού οργανισμού με τη NASA

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και μπαίνει δυναμικά στην παγκόσμια έρευνα μέσω διαστημικών προγραμμάτων, στα οποία λίγες χώρες έχουν πετύχει να συμμετάσχουν ενεργά. Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Παππάς από το Ντένβερ του Κολοράντο στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» της ΕΡΤ, υπεγράφη συμφωνία για συνεργασία του «Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού» και της NASA, ώστε η χώρα μας να πατήσει στο έδαφος της Σελήνης με δικό της διαστημικό όχημα.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα για την Ελλάδα πάνω σε πολλές εφαρμογές της επιστήμης, που θα βοηθήσει πολύ και την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρα μας. Βλέπετε, θα δώσει άλλη ώθηση στην έρευνα των ελληνικών πανεπιστημίων. Μ’ αυτό τον τρόπο θα δοκιμάσει η Ελλάδα τις δυνάμεις της σε πεδία της παγκόσμιας έρευνας.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωση
συμμετείχε στην εκδήλωση, κατά την διάρκεια της οποίας υπέγραψαν την κοινή δήλωση συνεργασίας ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA).

Η Δήλωση Συνεργασίας, που υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr, και ο Διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, προβλέπει τη συνεργασία των δύο Οργανισμών, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΝASA: «Advanced Human and Robotic Exploration ON and AROUND the MOON», καθώς και την έναρξη συνεργασιών γενικής μορφής σε όλους τους τομείς του Διαστήματος.

Ο Νίκος Παππάς εκτός των άλλων αποκάλυψε: «Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας θα πατήσει με δικό της όχημα στη Σελήνη. Μιλάμε για όχημα που θα κατασκευαστεί από έλληνες επιστήμονες και θα αναπτύξει την έρευνα με βάση τις ιδέες και τις προτεραιότητες των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων. Είναι πολύ σημαντικό, διότι η Ελλάδα γίνεται μέλος του γκρουπ των ελάχιστων χωρών που έχουν… κατεβάσει όχημα στη Σελήνη. Έτσι, η χώρα μας θα μαζέψει δεδομένα που θα είναι περιουσία του ελληνικού κράτους των ελληνικών ερευνητών ιδρυμάτων. Δείξαμε ότι όταν υπάρχει συντονισμός δυνάμεων μπορούμε να πρωτοπορήσουμε, μπορούμε πολλά ως χώρα».

Για να γίνει αυτό το σημαντικό βήμα, εκτός από τον ελληνικό διαστημικό οργανισμό, συνέβαλαν πολλά πανεπιστήμια της χώρα μας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών), ερευνητικά κέντρα (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος) και ιδιωτικές εταιρείες.

Όπως έγινε γνωστό, οι εκτοξεύσεις του διαστημικού οχήματος είναι προγραμματισμένες για το 2021 και το 2022 (σ.σ.: συμμετοχή της Ελλάδας υπό την ονομασία «Hellas to the Moon»).

Τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ συνοδεύει, επίσης, στις ΗΠΑ ο Ειδικός Σύμβουλός του, Κωνσταντίνος Αγόρης.

Δείτε την ανακοίνωση της σημαντικής είδησης από τον Νίκο Παππά στην ΕΡΤ:

Τι κερδίζουμε από την συμφωνία με τη NASA

Τα οφέλη που προκύπτουν για την Ελλάδα είναι πολλαπλά. Μεταξύ άλλων:

-Η χώρα εισέρχεται στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμος εταίρος.

-Η Ελλάδα θα δηλώσει παρουσία στο Διεθνή Σεληνιακό Σταθμό, που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αποκομίζοντας ενισχυμένα στρατηγικά οφέλη.

-Τα στοιχεία που θα προκύψουν και θα τεθούν προς αξιοποίηση ανοίγουν νέους ακαδημαϊκούς ορίζοντες, δίνουν δυνατότητες ίδρυσης καινοτόμων εταιρειών, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το Διάστημα.

-Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των Πανεπιστημίων και των ερευνητών της χώρας σε διεθνή προγράμματα, με την προσέλκυση υψηλής χρηματοδότησης.

-Ενισχύεται η προσπάθεια ανάσχεσης του brain drain, αλλά και της προσέλκυσης εγνωσμένου κύρους Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.

-Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην αιχμή του δόρατος της διαστημικής τεχνολογίας.

-Αναπτύσσεται ένας νέος κλάδος για την ελληνική οικονομία, με τα ανάλογα οφέλη.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, που ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση υπογραφής, δήλωσε: «Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, κι αυτό γιατί η χώρα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των πολύ λίγων διακεκριμένων χωρών που θα έχουν εγκατάσταση στη Σελήνη. Από αύριο ξεκινούμε δουλειά, σε συνεργασία με τα ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, αλλά και την ελληνική διαστημική βιομηχανία, με σκοπό τον καθορισμό των επιχειρησιακών απαιτήσεων, το σχεδιασμό και την κατασκευή του ελληνικού σεληνιακού οχήματος».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr, τόνισε: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Μετά από 9 μήνες σκληρής εργασίας, η χώρα τοποθετείται ισότιμα στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως στρατηγικός εταίρος στον χώρο του Διαστήματος, διασφαλίζοντας οφέλη για την κοινωνία, την επιστήμη, την οικονομία, αλλά κυρίως τους νέους μας. Προτρέπουμε τους νέους να συμπορευθούν με τις προσπάθειές μας και να εργασθούμε όλοι μαζί για την υλοποίηση ενός οράματος που θέλει την Ελλάδα να φθάνει και στο έδαφος της Σελήνης, αποδεικνύοντας την υπεραξία των επιστημόνων της».

Ο Διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, ανέφερε: «Η NASA πάει στο φεγγάρι και θα μείνει. Είναι μοναδικό ότι πάμε στη Σελήνη με μια παγκόσμια συμμαχία. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο ΕΛΔΟ, που έκλεισε τον πρώτο χρόνο ζωής του, θα πάει μαζί μας στο φεγγάρι».

Δείτε και το σχετικό tweet του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ο οποίος είχε προαναγγείλει τη σχετική είδηση νωρίτερα:

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ