Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Αυτό είναι το τελικό νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια – Τι προβλέπει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
  • Όλες οι αλλαγές
  • Τι προβλέπεται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Βασικός προσανατολισμός του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας είναι:

– Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των ΑΕΙ με τα αντίστοιχα περιφερειακά ΤΕΙ, με στόχο την ενοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

– Η θέσπιση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κύριο νέο χαρακτηριστικό την δημιουργία Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης.

Ταυτόχρονα, στο νέο πολυνομοσχέδιο επιχειρείται η αναμόρφωση του θεσμού των πειραματικών σχολείων.

Η θέσπιση τεσσάρων κατευθύνσεων με τέσσερα μαθήματα προς εξέταση, το ωρολόγιο πρόγραμμα και η δημιουργία τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης, αποτελούν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και του Νέου Λυκείου.

Τα τέσσερα επιστημονικά πεδία:

1ο επιστημονικό πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες
2ο επιστημονικό πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες
3ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες υγείας και ζωής
4ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.

Τα μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με το νέο σύστημα, μειώνονται στη Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας, αυξάνεται η ύλη στα μαθήματα προσανατολισμού, οι απολυτήριες και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνονται σε τέσσερα μαθήματα (Νεοελληνική Γλώσσα και στα 3 μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού), ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής σε «χαμηλόβαθμα» τμήματα χωρίς Πανελλαδικές.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές της Β’ Λυκείου θα συμπληρώνουν αμέσως μόλις τελειώνουν την τάξη, στις 30 Ιουνίου (για φέτος μόνο αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο) μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, από τις οποίες θα δημιουργηθεί η λίστα με τις σχολές στις οποίες θα γίνεται την επόμενη χρονιά η εισαγωγή μόνο με το απολυτήριο.

Το εάν επιθυμούν τελικά οι υποψήφιοι να εισαχθούν σε σχολή χωρίς εξετάσεις, θα το «κλειδώνουν» στη μέση της Γ’ Λυκείου, τον Φεβρουάριο.

Δείτε παρακάτω το σχέδιο νόμου για τις Πανελλαδικές και τις συνέργειες Πανεπιστημίων-ΤΕΙ

Δείτε παρακάτω τι θα ισχύει για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ