Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

«Στα μαλακά» έπεσε ο πρώην διοικητής του ΟΑΣΘ – Κρίθηκε ένοχος για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένοχος κρίθηκε ο πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), Χρήστο Στεφανίδη για την κατηγορία της μη καταβολής ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, το ύψος των οποίων ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ.

Η ποινή που του επέβαλε το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ήταν η φυλάκιση τεσσάρων ετών, με τριετή όμως αναστολή.

Συνολικά εξετάστηκαν δέκα δικογραφίες που αφορούσαν την πρώην διοίκηση του οργανισμού, που αφορούσαν διάφορα διαστήματα, κατά τα έτη 2014, 2016 και 2017. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ ο ίδιος άσκησε έφεση κατά της απόφασης και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο τωρινός πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη ως μάρτυρας, επισήμανε πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν παρά μια  «παρωνυχίδα», καθώς το πρόβλημα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο

«Ο ίδιος ο ΟΑΣΘ έχει οσμή σκανδάλου», καθώς, όπως ανέφερε, η διοίκηση του παρόντος καλύπτει τις υποχρεώσεις της εταιρείας με προϋπολογισμούς που είναι κατά 80 με 85 εκατ. ευρώ μικρότεροι από αυτούς των προηγούμενων διοικήσεων.

Σχετικά με την μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της διοίκησης Στεφανίδης, ο κ. Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προφανώς είχαν άλλες προτεραιότητες» υπογραμμίζοντας ότι τα έτη 2015, 2016 και 2017 διανεμήθηκαν μερίσματα ύψους 30 εκατ. ευρώ στους πρώην μετόχους.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος με τη σειρά του κατηγόρησε το Δημόσιο καθώς όπως ανέφερε, ο Οργανισμός αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα όταν το Δημόσιο δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές του υποχρεώσεις. «Ο ΟΑΣΘ δικαιωνόταν σε κάθε διαιτητική απόφαση» τόνισε και συμπλήρωσε ότι η μη εφαρμογή της απόφασης για αύξηση του εισιτηρίου ζημίωνε τον ΟΑΣΘ κατά 26 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος σε οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού, ο ίδιος τόνισε ότι «τα ετήσια έσοδά του ήταν 60 εκατ. και τα έξοδά του 147 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 88 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη μισθοδοσία».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε κατόπιν μήνυσης που του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορά τα πεπραγμένα προηγούμενων διοικήσεων του άλλοτε ιδιωτικού ΟΑΣΘ. Ήδη, έχουν καταθέσει τα μέλη της σημερινής διοίκησης, ενώ η δικογραφία βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα διαφθοράς, ο οποίος θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων. Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν αυτά της απάτης, της υπεξαίρεσης και της απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ