Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Ένταση με πρόσφυγες στα Διαβατά – Αποχωρούν σταδιακά από τον Σταθμό Λαρίσης (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Μειώνεται σταδιακά ο αριθμός προσφύγων που είχαν συγκεντρωθεί στον σταθμό Λαρίσης
  • Τα πρώτα πούλμαν τους μεταφέρουν πίσω στις δομές φιλοξενίας
  • Εκτός κυκλοφορίας τα τρένα μέχρι νεωτέρας

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν την Παρασκεή 5 Απριλίου έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, όπου περίπου 500 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά επεισόδια προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να περάσουν τα σύνορα.

Ανάλογα σκηνικά, πολύ λιγότερο έντονα, παρατηρήθηκαν το πρωί και στον Σταθμό Λαρίσης, ενώ αυτή την ώρα μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των συγκεντρωμένων προσφύγων.

Ήδη τα πρώτα πούλμαν μετέφεραν πρόσφυγες πίσω στις δομές, όπου φιλοξενούνται. «Γίνεται μια προσπάθεια να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι όλες οι διαβεβαιώσεις και οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Διακινδυνεύουν πιο πολλά από αυτά που ελπίζουν να κερδίσουν. Τους ενημερώνουμε συνέχεια και ήδη έχουν αρχίσει να αποχωρούν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος μετέβη με κλιμάκιο του υπουργείου στο σταθμό Λαρίσης.

Ο πρώτος «γύρος έντασης» είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Πέμπτης 4 Απριλίου και συνεχίστηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

4767489 1Έχουν αναφερθεί  σπρωξίματα με μητέρες που παρακαλούν τους αστυνομικούς να τους επιτραπεί να προχωρήσουν. Οι αστυνομικοί, τους απώθησαν αλλά τα πνεύματα δεν έχουν ηρεμήσει.

Μεταξύ των προσφύγων έχει αναπτυχθεί μια φήμη η οποία υποστήριζε πως τα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία θα άνοιγαν και θα επιτρεπόταν έτσι η πρόσβαση στη Βόρεια Ευρώπη.

4767495Το απόγευμα της Πέμπτης άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα, όπου δημιουργήθηκε ένταση με αποτέλεσμα να γίνει μία προσαγωγή, να συλληφθεί ένας 37χρονος Ιρακινός για αντίσταση και απόπειρα σωματική βλάβης και ένας αστυνομικός να τραυματισθεί.

4767432Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη που έχει κλείσει περιμετρικά την περιοχή, καθώς οι πρόσφυγες έχουν δηλώσει ότι πρόθεσή τους είναι να μεταβούν στα σύνορα.

Όπως ανέφεραν πάντως χθες, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα, παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών». Οι ίδιες πηγές κάλεσαν τους επωφελούμενους «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας».

Γεροβασίλη: Δε θα τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά ή από τον Σταθμό Λαρίσης

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο news247.gr, τόνισε πως «δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες επειδή κάποιοι διακινητές του πούλησαν ψεύτικές ελπίδες. Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται. Δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα. Δεν θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ