Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Δημοτικός παιδικός σταθμός στην Πάτρα έδιωξε μητέρα με το αυτιστικό παιδί της

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα την Τετάρτη έξω από δημοτικό παιδικό σταθμό της Πάτρας. Συγκεκριμένα, μια μητέρα και το αυτιστικό παιδί της, εκδιώχτηκαν από τον παιδικό σταθμό επειδή έληξε η σύμβαση του ειδικού παιδαγωγού που μέχρι πρότινος εργαζόταν στην προσχολική δομή.

Το παιδάκι είχε μία ήπια μορφή αυτισμού και σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της μονάδας από τη στιγμή που δεν υπήρχε πλέον ειδικός παιδαγωγός.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της μητέρας και άλλων γονέων που ήταν εκεί, με αποτέλεσμα να σημειωθεί φραστικό επεισόδιο μπροστά στα μάτια των νηπίων. Από πλευράς μητέρας και οικογένειας του παιδιού το θέμα μπορεί να φτάσει ακόμα και στις δικαστικές αίθουσες, αν δεν βρεθεί μία λύση.

Για το θέμα προχώρησε σε ανακοίνωση ο Κοινωνικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων, ενώ στο αστυνομικό τμήμα κλήθηκε και ο Θεόδωρος Τουλγαρίδης.

Η ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων:

«Μετά την ισχύ του ν.4249/5-12-2017, (άρθρο 30 παρ. 1.α), ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), ενέταξε τη ρύθμιση του νόμου στον Κανονισμό Λειτουργίας των Βρεφονηπιακών του Σταθμών, ώστε να δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στους Δ.Π.Σ. των παιδιών που πάσχουν από σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.

Με απόφαση του Δ.Σ του ΚΟΔΗΠ άμεσα εγκρίναμε το αίτημα πρόσληψης αντίστοιχων ειδικοτήτων (ειδικών παιδαγωγών) με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου όπως προβλέπεται, για να καλύψουμε την ανάγκη αυτή.

Οι προσλήψεις που ζητήσαμε δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι αποστείλαμε και νέο αίτημα του Δ.Σ. μας.

Ο Κοινωνικός Οργανισμός χρησιμοποίησε έτσι, τη μοναδική δυνατότητα που είχε προκειμένου να καλύψει την ανάγκη αυτή, μέσα στα θεσμικά πλαίσια της επιτρεπόμενης πρόσληψης προσωπικού για 2 μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς ενημερώθηκαν σχετικά για όλα και για την έγκριση που ζητήσαμε.

Γι’ αυτό προσλάβαμε εργαζόμενους με τη μοναδική δυνατότητα που είχαμε έστω για 2 μήνες, προκειμένου στο χρονικό αυτό διάστημα να μπορέσει η κυβέρνηση αν ήθελε να εγκρίνει τις θέσεις που ζητήσαμε.

Με ευαισθησία ανταποκριθήκαμε στο ζήτημα αυτό, με βάση τις δυνατότητές μας.

Το γεγονός ότι δεν έχουμε μόνιμους εργαζόμενους δεν οφείλεται στον Κοινωνικό Οργανισμό, αλλά στους κυβερνώντες διαχρονικά.

Τα παιδιά αυτά έχουν το δικαίωμα στη προσχολική αγωγή αδάπανα, όμως αυτό είναι ζητούμενο, γιατί για το κράτος και τα παιδιά αυτά δυστυχώς είναι κόστος.

Γι’ αυτό και οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών, οι συνεχιζόμενες απαγορεύσεις των προσλήψεων ακόμη και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Όλα αυτά καθιστούν έως αδύνατη την αγωγή, φροντίδα και προσχολική αγωγή των παιδιών μας.

Ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να εγκρίνει άμεσα το αίτημά μας, ώστε να προχωρήσουμε στην προκήρυξη πρόσληψης των ανάλογων θέσεων.

Για μας το ζητούμενο είναι η ικανοποίηση του δικαιώματος στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση όλων των παιδιών και των παιδιών με παθήσεις ή αναπηρίες και μάλιστα δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή ή τροφεία, από τις οικογένειές τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει με ευθύνη του κράτους, με ανάλογο σχεδιασμό – προγραμματισμό, χρηματοδότηση, κατάλληλες υποδομές και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, σε αντίθετη κατεύθυνση από την εφαρμοζόμενη διαχρονικά κυβερνητική πολιτική της μείωσης των κοινωνικών παροχών και δαπανών.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δυνατότητα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλύψουμε τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού των κοινωνικών μας δομών».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ