Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Ο Mr Bitcoin ζητά εκ νέου την άρση της προσωρινής κράτησής του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο 39χρονος Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού αναμένεται να οδηγηθεί την Παρασκευή (05/04) στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά για να αιτηθεί άρση της κράτησής του.

Ο Βίνικ αισθητά καταβεβλημένος από τα πολλά κιλά που έχει χάσει λόγω της απεργίας πείνας που έχει κυρήξει, επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του, ώστε να δει τα παιδιά και την γυναίκα του η οποία μάλιστα πάσχει από καρκίνο. Ο ίδιος συναινεί να εκδοθεί στη χώρα για να δικαστεί.

«Τα παιδιά μου έχουν να με δουν 19 μήνες πια και όταν με ρωτούν “πότε θα έρθεις μπαμπά” δεν ξέρω τι να τους πω», ανέφερε ο ίδιος μέσω των συνηγόρων του, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά το δικαστήριο θα του δώσει το δικαίωμα να επιστρέψει ελεύθερος στη χώρα του και στην οικογένειά του.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ που φέρεται ως διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin, συνελήφθη στις 25/07/2017, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του στη Χαλκιδική και έως σήμερα κρατείται χωρίς ποινή και χωρίς κατηγορία. Μόνη αιτιολόγηση της κράτησής του είναι τέσσερα διεθνή αιτήματα έκδοσης, δύο από τη Ρωσία, ένα από τις ΗΠΑ και ένα από τη Γαλλία.

Ο ίδιος ξεκίνησε απεργία πείνας διότι ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται τα διακιώματά του. Ιδιαίτερα το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, το δικαίωμα του σε πραγματική προσφυγή και τα δικαιώματα του σεβασμού και της αξιοπρέπειάς του. Ο Αλεξάντερ δηλώνει αθώος σε όλες τις κατηγορίες του.

Οι αμερικανικές αρχές, που έχουν ζητήσει την έκδοσή του, φέρεται να τον κατηγορούν για λειτουργία μη αδειοδοτημένης επιχείρησης, ενώ σύμφωνα με τους συνηγορούς του, προσπαθούν να του προσάψουν ότι μέσω της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας γίνονταν παράνομες συναλλαγές.

Η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «Έχουν παραβιαστεί τα απώτατα όρια που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας μας. Το Σύνταγμα ορίζει ότι δεν επιτρέπεται προσωρινή κράτηση πάνω από 12 μήνες για κακουργήματα και πάνω από 6 μήνες για πλημμελήματα – και αυτό μπορεί να πάει μέχρι τους 18 μήνες, στο ανώτατο απαραβίαστο όριο».

Στην αυριανή δικαστική διαδικασία αναμένεται να εξεταστούν μάρτυρες, αλλά και ο ίδιος ο Αλεξάντερ Βίνικ. Το δικαστήριο, στην προηγούμενη συνεδρίασή του, απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του για υπό όρους αναστολή της προσωρινής κράτησής του.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ