Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Έως τις 29 Μαρτίου μπορούν να δηλώσουν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση καθορίζεται ο τρόπος υποβολής της αίτησης – δήλωσης των ελλήνων εκλογέων που διαμένουν σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα  στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Οι ψηφοφόροι, για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) μέχρι και τις 29 Μαρτίου 2019. Οι Έλληνες κάτοικοι της ΕΕ θα ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε ορισμένες πόλεις της χώρας που διαμένουν.

Η αίτηση συμπληρώνεται είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε από την οικεία διπλωματική αρχή. Σε κατάλληλα διαμορφωμένη σελίδα καταχωρούνται με λατινικούς χαρακτήρες τα στοιχεία της σημερινής διεύθυνσής του (πόλη, οδός, αριθμός, ΤΚ, τηλέφωνο, e-mail) και επιλέγεται από προκαθορισμένη λίστα, η πόλη, σε εκλογικό τμήμα της οποίας επιθυμεί να ψηφίσει. Η αίτηση εκτυπώνεται εις τριπλούν μέσω του συστήματος. Ο εκλογέας υποβάλει αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου ή ταχυδρομικώς, τα τρία αντίγραφα της αίτησης – δήλωσης μαζί με φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή της τελευταίας σελίδας του διαβατηρίου του (ή της σελίδας του διαβατηρίου στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία του κατόχου) στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ