Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Νέα δίωξη για κακουργήματα στον Λαυρεντιάδη για το σκάνδαλο των λιπασμάτων ELFE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για βαρύτατα κακουργήματα κατέληξε η εισαγγελική έρευνα για τη μεταβίβαση της εταιρείας λιπασμάτων ELFE του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε άλλες εταιρείες συμφερόντων του.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Στέφανος Μπαξεβάνης άσκησε σε βάρος τού επιχειρηματία και τεσσάρων συνεργατών του ποινική δίωξη κακουργηματικού βαθμού, καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, ο κ. Λαυρεντιάδης με την επίμαχη μεταβίβαση είχε στόχο να αποφύγει την εξόφληση χρεών προς τράπεζα, τα οποία θα βάρυναν τελικά το Δημόσιο ως εγγυητή χρηματοδοτήσεων.

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη, ο κ. Λαυρεντιάδης θεωρείται ηθικός αυτουργός σε απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου, καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Η νέα δικογραφία (έχει προηγηθεί άλλη για την υπόθεση των χρεών προς την ΔΕΠΑ) σε βάρος του επιχειρηματία και των συγκατηγορουμένων του αφορά τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την τράπεζα Alpha Bank. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, φυσικοί αυτουργοί των παραπάνω αδικημάτων είναι οι τέσσερις συνεργάτες του επιχειρηματία, οι οποίοι εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των εταιρειών ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε το 2016 η τράπεζα, η οποία κατήγγειλε ως μεθόδευση την επίμαχη μεταβίβαση ώστε η ELFE να μείνει ουσιαστικά δίχως αντικείμενο, ώστε το Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής να καταβάλλει τα χρέη της στην τράπεζα, ενώ οι εταιρίες- διάδοχα σχήματα που είχαν την επιχειρηματική δραστηριότητα να «κρατούν» τα κέρδη απαλλαγμένες από υποχρέωση καταβολής χρεών.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ