Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Παραδοχή Κορκονέα δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη: Στόχευσα ευθεία και προς τα κάτω

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας παραδέχθηκε πως προέταξε το όπλο προς το πλήθος, στοχεύοντας ευθεία και προς τα κάτω
  • Επειτα από τις επίμονες ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας Β. Χανή, ο ειδικός φρουρός που αφαίρεσε τη ζωή του 15χρονου, ζήτησε συγγνώμη
  • Αμφισβήτησε τα βίντεο και τα ηχητικά ντοκουμέντα της 6ης Δεκεμβρίου του 2008
  • Ο ίδιος δεν μπόρεσε να δώσει εξήγηση για το πώς η σφαίρα έπληξε τον Αλέξη αφού ο ίδιος πυροβόλησε μόνο στον αέρα

Για πρώτη φορά στα δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, ο Επαμεινωνδας Κορκονέας παραδέχεται ότι είχε στρέψει το όπλο του ευθεία και προς τα κάτω προς το μέρος των ατόμων που βρίσκονταν απέναντι του.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, έπειτα από τις επίμονες ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας Β. Χανή, ο ειδικός φρουρός που αφαίρεσε τη ζωή του 15χρονου, ζήτησε συγγνώμη.

«Μαζί με αυτόν είμαστε πρωταγωνιστές. Ο Αλέξης και ο Κορκονέας. Αυτός νεκρός, εγώ στη φυλακή. Νιώθω ότι πρέπει να κάνω μνημόσυνο και το έκανα στη φυλακή. Δεν ήταν επιδίωξη μου, ούτε ήθελα ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο. Θα ήθελα παρά πολύ να μιλήσω μαζί με τη μητέρα του και να της εξηγήσω και να εκφράσω τη λύπη μου και πως ποτέ μα ποτέ δεν επιδίωξα κάτι τέτοιο. Ζητώ συγγνώμη. Για τα λάθη μου, κάποιες κινήσεις μου… αυτό δε σημαίνει ότι είχα πρόθεση ή δόλο να σκοτώσω» ανέφερε κατά την πολύωρη απολογία του.

«Φοβήθηκα, ένιωσα εγκλωβισμένος, ένιωσα ότι κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο Επαμεινώνδας Κορκονέας στις πιεστικές ερωτήσεις της προέδρου της έδρας. Ο ίδιος ωστόσο δεν μπόρεσε να απαντήσει γιατί δε ζήτησε ενισχύσεις, γιατί δεν ζήτησε την συμπαράσταση των συναδέλφων του που βρίσκονταν πολύ κοντά στο σημείο, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, και γιατί τελικά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όπλο.

Αμφισβήτησε το βίντεο και τα ηχητικά ντοκουμέντα για το περιστατικό, ενώ επέμεινε ότι πυροβόλησε μόνο στον αέρα, τονίζοντας πως «οι ήχοι της πόλης ακούγονται αλλιώς, ας πούμε η κρότου λάμψης έχει διπλό ήχο και ακούγεται σαν ένας ήχος στα βίντεο».

«Είδα 3 ή 4 άτομα να έρχονται κατά πάνω μου. Πίσω τους σαν σκιές είδα και άλλα άτομα. Έβγαλα το περίστροφο και πυροβόλησα δύο φορές στον αέρα» είπε κατά τη διάρκεια της απολογίας για το μοιραίο βράδυ που από τις σφαίρες του έπεφτε νεκρός ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Μάλιστα, παρά τις ερωτήσεις σχετικά με το πώς η πορεία της σφαίρας είναι διαφορετική από εκείνη που περιγράφει ο κατηγορούμενος, σχολίασε ότι δεν μπορεί να το εξηγήσει.

Εισαγγελέας: Για πρώτη φορά σήμερα αναφέρετε ότι κρατήσατε το όπλο ευθεία και κάτω. Ερωτηθήκατε επανειλημμένα στο παρελθόν και δεν το είπατε ποτέ.

Κατηγορούμενος: Ποτέ δεν το σήκωσα ευθεία παράλληλα με το έδαφος. Έχω στο μυαλό μου ότι αν γίνει λάθος, η σφαίρα θα εξοστρακιστεί προς το εγκαταλελειμμένο κτίριο.

Εισαγγελέας: Η λογική λέει πως την ώρα εκείνη είναι δύσκολο να σκεφτείς που θα στρέψεις το όπλο. Θέλω να μπω στο μυαλό σας. Τι θέλατε να κάνετε, ποιο σκοπό είχατε;

Κατηγορούμενος: Επιδίωξη μου είναι να μην πάθει κανείς κακό. Το όπλο δεν ήταν ποτέ στραμμένο ευθεία προς το πλήθος.

Εισαγγελέας: Μπορεί να έφυγε σφαίρα;

Κατηγορούμενος: Δεν είμαι σίγουρος. Ήμουν σε τέτοια σύγχυση που δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Εγώ λέω όχι.

Νωρίτερα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας ανέφερε ξεκινώντας την απολογία τους: «Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου συντριβή. Να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην μάνα τα αδέρφια για τον εκλιπόντα πατέρα του παιδιού. Θα ήθελα αν μπορούσα να αλλάξω τη ροή των πραγμάτων. Θα ήθελα στο μέλλον αν μπορούσα να τα φέρει ο Θεός να μιλήσω με τη μητέρα και να της πω πράγματα που θα βγουν μέσα από την καρδιά μου.  Ξέρω όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Είναι φοβερό πράγμα να σκοτωθεί ένα παιδί. Εκείνα που έγιναν εκείνη τη βραδιά μου έρχονται μπροστά μου κάθε φορά που βλέπω ένα παιδί. Η καρδιά μου γίνεται κομμάτια. Ήθελα πολύ να μιλήσω με τη μάνα και την αδερφή του παιδιού κάποτε για να της εξηγήσω». Παράλληλα έδειξε να είναι αποφασισμένος να πάρει πάνω του όλες τις ευθύνες αφήνοντας στο περιθώριο τις οποιεσδήποτε ευθύνες του συναδέλφου του Βασ. Σαραλιώτη που επίσης είναι κατηγορούμενος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις πιεστικές ερωτήσεις του Εισαγγελέα της έδρας κ. Χανή απέφυγε να απαντήσει γιατί δεν ακολούθησε κανόνες απεμπλοκής.

«Η συγνώμη του Κορκονέα θα γινόταν αποδεκτή αν ήταν ειλικρινής. Είναι σαφές ότι δύο εμπλεκόμενοι αστυνομικοί παραμένουν αμετανόητοι» δηλώνει η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας συγχρόνως ότι «από την εξέταση Κορκονέα αναδείχτηκαν οι αντιφάσεις της απολογίας του». Και εκφράζοντας τη βεβαιότητά της ότι «θα αποδοθεί δικαιοσύνη αντίστοιχη με την πρωτόδικη απόφαση» τόνισε ότι «αυτό θα αποτελεί δικαίωση τόσο για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο όσο και για όλα τα θύματα αστυνομικής βίας που η Πολιτεία δεν προστάτευσε».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος που είναι επίσης δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής σχολίασε ιδιαίτερα τις αντιφάσεις της απολογίας Κορκονέα λέγοντας με νόημα πως πρόκειται για «αντιφάσεις πάνω στις αντιφάσεις για να εξασφαλιστεί απεγνωσμένα η υπερασπιστική γραμμή ότι δεν φταίει ο Κορκονέας αλλά φταίνε 4 ή 5 παιδιά που δήθεν του επιτέθηκαν». Ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, που σήμερα ξεκίνησε τις ερωτήσεις του στον Κορκονέα και θα συνεχίσει αύριο, έκανε λόγο για αδιάσειστα στοιχεία λέγοντα πως «η πραγματικότητα είναι θεμελιωμένη με τρόπο αδιάσειστο και οι δύο αστυνομικοί όσο και αν προσπαθούν να διασκεδάσουν τις ευθύνες τους δεν θα το καταφέρουν».

Πληροφορίες: ethnos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ