Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Στην τελική ευθεία η υπόθεση Novartis – Ανοιχτό ενδεχόμενο για διώξεις ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • H υπόθεση θα εκκαθαριστεί σπαστά για τα έτη 2010-2012 ή τα έτη 2009-2013, οι εισαγγελείς θα καλέσουν τυχόν υπόπτους σε εξηγήσεις
  • Oι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει να γράφουν κατά τμήματα το πόρισμα για τη Novartis αξιοποιώντας το υλικό που έχουν
  • Eάν υπάρξουν διώξεις κατά πολιτικών θα είναι για το αδίκημα της δωροδοκίας, αδίκημα για το οποίο μπορεί να ασκηθεί δίωξη χωρίς την ύπαρξη δεδομένων για «μαύρο χρήμα»

Μέσα στο επόμενο διάστημα γίνεται προσπάθεια προκειμένου να κλείσει από την Εισαγγελία Διαφθοράς ένα κομμάτι από την υπόθεση Novartis.

Σε περίπτωση διώξεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς η υπόθεση θα εκκαθαριστεί σπαστά για τα έτη 2010-2012 ή τα έτη 2009-2013, οι εισαγγελείς θα καλέσουν τυχόν υπόπτους σε εξηγήσεις, καθώς ο μέχρι πρότινος εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής, είχε αποστείλει έγγραφο στους εισαγγελείς Διαφθοράς επισημαίνοντάς τους την ανάγκη να καλούν πάντα στις υποθέσεις υπόπτους.

Επίσης, οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει να γράφουν κατά τμήματα το πόρισμα για τη Novartis αξιοποιώντας το υλικό που έχουν. Να σημειωθεί ότι η έρευνα για τους λογαριασμούς των εμπλεκομένων προσώπων στις ελληνικές τράπεζες είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Πάντως, εάν υπάρξουν διώξεις κατά πολιτικών θα είναι για το αδίκημα της δωροδοκίας, αδίκημα για το οποίο μπορεί να ασκηθεί δίωξη χωρίς την ύπαρξη δεδομένων για «μαύρο χρήμα», αλλά μόνο με καταθέσεις, έγγραφα και λοιπά. Στα έγγραφα περιλάμβαναν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα σε τηλέφωνα και χειρόγραφες σημειώσεις.

Ο παρατηθείς πρόσφατα εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, σε αναφορά του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διαψεύδει δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία, στη Βιέννη, σε συνάντηση μεταξύ του Ελληνικού κλιμακίου της Εισαγγελίας Διαφθοράς και του αντίστοιχου των ΗΠΑ για την υπόθεση της Novartis, αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι με στοιχεία, με το επιχείρημα ότι ήταν προϊόν υποκλοπής.

Ακόμη, επιρρίπτει ευθύνες για χειρισμούς στην Εισαγγελία Διαφθοράς αναφερόμενος σε διάφορα περιστατικά. Κατά κανόνα επιρρίπτει ευθύνες για τη διαρροή προς τον Τύπο με τη φράση «είμαστε μόνον εμείς οι τέσσερις» (ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς) και προσθέτει: «Πάντως δεν μίλησα εγώ».

Ο κ. Αγγελής στην αναφορά του, εμφανίζεται ότι στοχοποιήθηκε ότι μπλοκάρει την έρευνα, κάτι που προκάλεσε την οργή του.

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή για πειθαρχική διερεύνηση των γεγονότων στη Βιέννη, η οποία ανατέθηκε, ήδη, σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνηθεί τί ακριβώς έγινε στη Βιέννη σε συνδυασμό και με την αναφορά του κ. Αγγελή. Στο πλαίσιο αυτής της πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας θα κληθούν και οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ