Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Απογοητευμένοι οι Έλληνες από την οικονομία, χωρίς εμπιστοσύνη στην ΕΕ – Τι δείχνει το Ευρωβαρόμετρο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μόλις το 26% των Ελλήνων δηλώνει ότι εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του φθινοπωρινού Ευρωβαρόμετρου, που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν. 

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό όσων έχουν θετική άποψη για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας στο σύνολο της ΕΕ (49%, αμετάβλητο ποσοστό) εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό των πολιτών με αρνητική άποψη (48%, +1) αλλά μόνο με μία μονάδα διαφορά. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στα 16 κράτη μέλη της ΕΕ δηλώνουν ότι η κατάσταση της οικονομίας στο κράτος τους είναι καλή.

Η Μάλτα (95%), το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες (91% και για τις δύο αυτές χώρες) είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Στη Δανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία (88%) και την Αυστρία (81%), πάνω από οκτώ στους δέκα απ` όσους απάντησαν έχουν αυτήν την άποψη.

Τα μικρότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (6%), την Κροατία (16%) και την Ισπανία και τη Βουλγαρία (18% και στις δύο).

Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην ευρωζώνη εμφανίζει ανάκαμψη, με το 67% να τάσσεται υπέρ του ευρώ και το 30% κατά.

Η σημαντικότερη ανησυχία των Ευρωπαίων

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες, με 40% των Ευρωπαίων η μετανάστευση θεωρείται ως η σημαντικότερη ανησυχία σε 26 κράτη μέλη της ΕΕ, φθάνοντας τα υψηλότερα ποσοστά στην Εσθονία (65%), τη Μάλτα (61%), καθώς και στη Σλοβενία ​​και την Τσεχία (58% χώρες). Είναι η δεύτερη πιο σημαντική ανησυχία στη Σουηδία και την Πορτογαλία.

Το ένα πέμπτο των πολιτών της ΕΕ αναφέρει την τρομοκρατία (20%, στη δεύτερη θέση στην ΕΕ και 26% στην Κύπρο). Αυτό θεωρείται ως το πιο σημαντικό θέμα στην Πορτογαλία (35%) και βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε 13 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας (42%) και της Λιθουανίας (35%), όπου επιτυγχάνει τις υψηλότερες βαθμολογίες. Στην Ιρλανδία και τη Γαλλία, η τρομοκρατία βρίσκεται στην ίδια θέση με την αλλαγή του κλίματος, σε 27% και 22% αντίστοιχα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ