Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Συγκλονίζει η μητέρα του 13χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ – «Αν το σχοινί ήταν δεμένο, δε θα χανόταν»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ο Βασίλης Ζωγράφου τον Απρίλιο του 2014 έκανε μια βόλτα με τους γονείς του στο λούνα παρκ του Ελληνικού που τελικά έμελλε να είναι και η τελευταία της ζωής του
  • Τα όσα κατέθεσε η μητέρα του άτυχου παιδιού συγκλονίζουν
  • «Άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του ” Ελεάννα κρατήσου…..Τα παιδιά είχαν λιποθυμήσει μέσα στον κύλινδρο. Αν ήταν έστω κι ένα σχοινί δεμένο, δε θα έχανα το παιδί μου»

Ξεκίνησε η δίκη για τις ευθύνες του θανάτου του 13χρονου Βασίλη Ζωγράφου στο υπαίθριο Λούνα παρκ του Ελληνικού μετά από πέντε σχεδόν χρόνια και συνεχείς αναβολές.

Το άτυχο παιδί τον Απρίλιο του 2014 έκανε μια βόλτα με τους γονείς του που τελικά έμελλε να είναι και η τελευταία της ζωής του.

Με την κατάθεση της μητέρας του, η οποία περιέγραψε πως έγινε το ατύχημα που ήταν η αίτια να χάσει το παιδί της άρχισε η ακροαματική διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Μαζί με τον Βασίλη στη φουσκωτή μπάλα καθόταν και η μικρότερη αδελφή του. Ο άνεμος που φύσηξε ξαφνικά σήκωσε περισσότερο την μπάλα, η οποία άρχισε να στροβιλίζεται κάτι το οποίο στάθηκε η αιτία το παιδί να χάσει τη ζωή του. 

Τα όσα είπε η μητέρα του στην κατάθεσή της συγκλονίζουν. «Ξαφνικά άρχισε να φυσάει. Ο αέρας δεν ήταν πολύ δυνατός. Σήκωσε τη μπάλα πρώτα κάθετα και μετά οριζόντια προς τα δεξιά που ήταν τα άλλα παιχνίδια. Η μπάλα χτύπησε στο καρουζέλ και έπεσε κατακόρυφα κάτω. Ο Βασίλης φώναξε στην αδελφή του «κρατήσου». Εγώ με τον σύζυγο μου χοροπηδούσαμε να πιάσουμε το σχοινί , αλλά δεν το πιάσαμε ποτέ. Τρέξαμε, βγάλαμε πρώτα τη μικρή που ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση αλλά είχε παλμούς».

Ο 13χρονος Βασίλης φαίνεται ότι είχε χτυπήσει πολύ, γιατί τα μάτια του ήταν ανοιχτά και η γλώσσα του είχε γυρίσει…. Όπως είπε η μητέρα του τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας ήταν η βασική αιτία γι’ αυτή την τραγωδία.

«Αν ο κύλινδρος ήταν αγκυροβολημένος, δεμένος  μέσα στην  πισίνα και είχε δίχτυ γύρω-γυρω, δε θα είχε γίνει τίποτα», είπε η μητέρα αλλά και ο πατριός του 13χρονου. Μάλιστα ο μάρτυρας λίγο από το τραγικό περιστατικό αποθανάτιζε  τα παιδιά, φωτογραφίζοντάς τα.

«Τα παιδιά μπήκαν στο φουσκωτό. Τους έβγαζα φωτογραφίες. Κάποια στιγμή γύρισα για να τους βγάλω και βίντεο. Ακούω τη γυναίκα μου να φωνάζει “Μιχάλη, αέρας, τα παιδιά.” Ούτε δευτερόλεπτα δεν κράτησε. Είδα τη μπάλα να ανεβαίνει. Πήδηξα για να πιάσω το σχοινί αλλά δεν έφτανα. Το φουσκωτό χτύπησε με δύναμη άλλα παιχνίδια», είπε  ο μάρτυρας  για  να  συνεχίσει  με  λυγμούς:  «Άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του ” Ελεάννα κρατήσου…..” Τα παιδιά είχαν λιποθυμήσει μέσα στον κύλινδρο. Αν ήταν έστω κι ένα σχοινί δεμένο, δε θα έχανα το παιδί μου».

Να σημειωθεί πως οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ δεν είχαν άδεια λειτουργίας όπως είπε ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος είχε μισθώσει το χώρο και οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ πλήρωναν κανονικά ενοίκιο.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι αν και το λούνα παρκ δεν είχε άδεια λειτουργίας, πλήρωνε κανονικά ενοίκιο στον δήμο. «Ο δήμος είχε μισθώσει τον χώρο.  Δεν ξέραμε ότι για τη λειτουργία του λούνα παρκ χρειαζόταν άδεια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εισηγήθηκαν σε εμάς ότι χρειάζεται άδεια λειτουργίας για το λούνα παρκ. Δεν ξέραμε ότι είναι παράνομο, γιατί με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσε και τα προηγούμενα χρόνια», κατέθεσε.

Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, τυχόν ευθύνες του δήμου έχουν ελεγχθεί από τα ποινικά δικαστήρια και έχει απαλλαγεί και στον δεύτερο βαθμό. Το δικαστήριο διέκοψε για τις 11 Ιανουαρίου 2019.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ