Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Νεαροί διακινούσαν δεκάδες κιλά χασίς στην Κέρκυρα – «Εγκέφαλος» ένας 17χρονος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έλληνες και αλβανοί μαθητές Λυκείου και νεαροί «πρωταγωνιστούν» στην υπόθεση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών που εξάρθρωσε η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Κέρκυρας.

Η έρευνα για την υπόθεση διήρκεσε αρκετούς μήνες και τελικά διαπιστώθηκε η εμπλοκή 21 ατόμων, μεταξύ των οποίων και τέσσερις μαθητές ηλικίας 15 έως 17 ετών.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Κέρκυρας, ηγετικό ρόλο στη σπείρα, που εισήγαγε κάνναβη από την Αλβανία, είχε ένας 17χρονος υπήκοος Αλβανίας.

Ανησυχητική είναι και η παρατήρηση των αστυνομικών πως οι αγοραστές στους οποίους προμήθευε το χασίς, η σπείρα, ήταν αντίστοιχης, μικρής ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σπείρα των νεαρών διακινούσε μεγάλες ποσότητες (εντοπίστηκαν 140 κιλά τον περασμένο Αύγουστο) και αποκόμισε κέρδη άνω των 150.000 ευρώ, σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών.

Οι δηλώσεις που έκανε ο διευθυντής της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, αστυνομικός υποδιευθυντής Ματθαίος Γιαννούλης: «Tο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υπηρεσίας μας κατάφερε ύστερα από πολύμηνες έρευνες να εξακριβώσει την δράση μιας πολυμελούς οργάνωσης νεαρών ατόμων τα οποία είχαν αναπτύξει συστηματική δράση στην διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης στην πόλη και άλλες περιοχές της Κέρκυρας και ειδικότερα σε χώρους αναψυχής των νέων.

Ειδικότερα θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:

· Η εξακρίβωση της δράσης της οργάνωσης παρουσίασε αρκετές ιδιαιτερότητες καθώς όπως διαπιστώθηκε και αποτυπώθηκε στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε, τα 21 μέλη που αποτελούσαν τον βασικό πυρήνα της ήταν νεαρά άτομα, τέσσερα από τα οποία 15-17 ετών. Αντίστοιχες ηλικίες είχαν και οι χρήστες στους οποίους διοχετευόταν η ακατέργαστη κάνναβη.

83c1e541d547c55b78784880139d1706

· Συγκεκριμένα οι εμπλεκόμενοι τυγχάνουν άτομα νεαρής ηλικίας, όπως και το άτομο το οποίο έχει ταυτοποιηθεί για τον ρυθμιστικό του ρόλο και ορισμένοι εξ αυτών κατέχουν την ιδιότητα του μαθητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ανέπτυξαν εγκληματική δραστηριότητα προμηθεύοντας συνομήλικούς τους με ακατέργαστη κάνναβη.

· Η δράση της οργάνωσης εντοπίζεται τουλάχιστον τους τελευταίους 8 μήνες με τα προσδοκώμενα παράνομα οικονομικά οφέλη να ανέρχονται τουλάχιστον σε 150.000 ευρώ.

· Στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών για την εξάρθρωση της οργάνωσης είχαν ήδη συλληφθεί σε προγενέστερο χρόνο από την Υπηρεσία μας τέσσερα ακόμη μέλη, για διάφορες υποθέσεις ναρκωτικών, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι.

· Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 140 κιλών η οποία είχε κατασχεθεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας στις 17 Αυγούστου 2018 διαχειρίζονταν από έναν 18χρονο Αλβανό μέλος της οργάνωσης, με το εκτιμώμενο όφελος της διακίνησης να ανέρχεται στο ποσό των 420.000 ευρώ.

7181056137e19f39a17782c1baad20a6

Λεπτομέρειες για την παραπάνω υπόθεση θα σας δοθούν στην συνέχεια , ενώ κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς, που συνέβαλαν στην εξάρθρωση της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επέδειξαν καθώς και τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, οι οποίοι συνέδραμαν στην επιχείρηση εντοπισμού μελών της οργάνωσης».

Για την ίδια υπόθεση, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημόσιων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων Αστυνόμος Α’ Γεώργιος Κωνστάντης ανέφερε:

«Για την εξάρθρωση της δράσης της οργάνωσης, προηγήθηκε μεθοδική πολύμηνη διερεύνηση της υπόθεσης στο πλαίσιο της οποίας, ταυτοποιήθηκε ο βασικός πυρήνας της οργάνωσης, το εγκληματολογικό προφίλ των μελών της, η ιεραρχική τους σχέση καθώς και οι λειτουργικές τους διασυνδέσεις προκειμένου να εξασφαλίζεται η παράνομη δραστηριότητα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν διαπιστώθηκε ότι την εγκληματική οργάνωση δομούσαν 21 μέλη, 7 Έλληνες και 14 Αλβανοί, νεαρής ηλικίας εκ των οποίων τέσσερις ανήλικοι, ηλικίας από 15 έως 17 ετών.

Ρυθμιστικό ρόλο στην οργάνωση είχε ένας 17χρονος Αλβανός, ο οποίος συντόνιζε την εισαγωγή, ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, τις οποίες στην συνεχεία με την συνδρομή των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και το ρόλο που ο καθένας είχε, τις διακινούσαν σε νεαρούς κυρίως χρήστες στην Κέρκυρα.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, συνελήφθησαν συνολικά 7 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα, ένας 25χρονος Έλληνας, ένας 16χρονος Αλβανός στην Αθήνα, ένας Έλληνας 15 ετών στην Ηγουμενίτσα και τέσσερα ακόμη άτομα στην Κέρκυρα, δύο Αλβανοί και δύο Έλληνες από 16 έως 19 ετών.

Κατά την διάρκεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης στην Κέρκυρα εντοπίστηκαν στην κατοχή μέλους της οργάνωσης και κατασχέθηκαν συσκευασίες κάνναβης συνολικού βάρους 1.070 γραμμαρίων, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές, 670 ευρώ και 5 κινητά τηλέφωνα.

Σε βάρος των 7 μελών της οργάνωσης που συνελήφθησαν και των 14 ακόμη εμπλεκομένων στην υπόθεση, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και των διακεκριμένων περιπτώσεων διακίνησης.

Σημειώνεται ότι μέρος των μελών της οργάνωσης είχαν συλληφθεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, κατά την διάρκεια διαδοχικών υποθέσεων διακίνησης κάνναβης και συγκεκριμένα:

· Στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 όπου συνελήφθησαν δύο Έλληνες ηλικίας 35 και 36 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε και κατασχέθηκε συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 310 γραμμαρίων.

· Στις 22 Νοεμβρίου 2017 , όπου συνελήφθη ένας 27χρονος Αλβανός καθώς στην κατοχή του είχε κατασχεθεί κάνναβη βάρους 7.170 γραμμαρίων.

· Στις 24 Νοεμβρίου 2018, όπου συνελήφθησαν δύο Έλληνες 23 και 21 ετών καθώς σε έρευνα που τους είχε πραγματοποιηθεί είχε κατασχεθεί ποσότητα κάνναβης 770 γραμμαρίων».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ