Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο με δηλώσεις και παραβιάσεις – Συγκαλείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • «Σειρήνες» έντασης «ηχούν» στο Αιγαίο μετά τις δηλώσεις του έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ
  • Διπλή απάντηση από την πλευρά της Τουρκίας
  • Νέες προκλητικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά F-16
    Υψώνει τους τόνους ο τούρκος ΥΠΕΘΑ – «Θα προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας»
  • Απάντηση Καμμένου: Και σήμερα όπως κάθε ημέρα αναχαιτίζουμε αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες
  • Oι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών συνεχίστηκαν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά
  • Ηχηρό μήνυμα Τσίπρα:Ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο
  • Συγκαλείται την Παρασκευή

«Σειρήνες» έντασης «ηχούν» στο Αιγαίο μετά τις δηλώσεις του έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ περί «ισοπέδωσης των Τούρκων εάν ανεβούν σε ελληνική βραοχησίδα» και τις απανωτές απαντήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, τόσο μέσω δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη, όσο και μέσω προκλητικών ενεργειών όπως οι παραβιάσεις του εναέριου ελληνικού χώρου από τουρκικά F-16.

Θέση στο σκηνικό έντασης πήρε και ο έλληνας Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος απάντησε και αυτός με πολύ σκληρό τρόπο κατά των νέων τουρκικών παραβιάσεων στο FIR Αθηνών.

Λίγο αργότερα, ηχηρό ήταν το μήνυμα του έλληνα πρωθυπουργού από το Ισραήλ, όπου και συμμετείχε στη 5η Συνόδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος αύριο συγκαλείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Οι «σκληρές» δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη και οι τουρκικές απαντήσεις

Ο νέος κύκλος αντεγκλήσεων μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε από τις δηλώσεις του ναύαρχου και αρχηγού Ευάγγελου Αποστολάκη κατά την εορταστική συνάντησή του με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

«Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η απάντηση από την Τουρκία ήρθε με δύο διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά,  με νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και έπειτα με δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Δύο τουρκικά μαχητικά F-16 μπήκαν στις 8:42 το πρωί της Πέμπτης στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν χαμηλή πτήση σε ύψος 4 χιλιάδες πόδια, πάνω από το Κασστελόριζό και αποχώρησαν από το FIR Αθηνών στις 8:44.

Μάλιστα, οι υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου από την περιοχή, γεγονός που προκάλεσε την ενόχλησή του.

Λίγο αργότερα, η δεύτερη απάντηση ήρθε δια στόματος του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έκανε λόγο για «γαλάζια» πατρίδα, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από τα «δικαιώματά» της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη “γαλάζια πατρίδα μας“. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», ήταν το μήνυμα που έστειλε με αποδέκτη την ελληνική πλευρά.

Μάλιστα, οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών συνεχίστηκαν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά. Στις 10.43 το πρωί ζεύγος τουρκικών μαχητικών εισήλθε στο FIR και πέταξε δύο φορές πάνω από τα νησιά στα 25.000 πόδια δύο φορές πάνω από τα νησιά (αδιευκρίνιστο αν ήταν τα ίδια μαχητικά) ενώ βγήκαν από το FIR Αθηνών στις 11 το πρωί.

Απάντηση Καμμένου: Και σήμερα όπως κάθε ημέρα αναχαιτίζουμε αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες

Ο έλληνας υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε την δική του απάντηση στις ενέργειες των Τούρκων πάνω από το Αιγαίο. 

Συγκεκριμένα, με μήνυμά του στο twitter αναφέρει ότι: «Η ΤΠΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Αιγαίου της ΔΑΝ Μεγίστης δένουν με τους Ακρίτες του μαγευτικού Καστελόριζου. Σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ