Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα – Τι πρέπει να προσέξετε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Το koinonikomerisma.gr θα παραμείνει ανοιχτό για την υποβολή/τροποποίηση των αιτήσεων έως και την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου
  • Ποιους αφορά η δεύτερη φάση υποβολής των δηλώσεων
  • Τι συμβαίνει με το κριτήριο υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία

Στις 21 Δεκεμβρίου κλείνει η πλατφόρμα του Κοινωνικού Μερίσματος, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τους δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση.

Συγκεκριμένα, το koinonikomerisma.gr θα παραμείνει ανοιχτό για την υποβολή/τροποποίηση των αιτήσεων έως και την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.

Οι τέσσερις κατηγορίες πολιτών που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα

Τέσσερις είναι οι  κατηγορίες πολιτών που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τις επόμενες 48 ώρες και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην χάσουν την δεύτερη καταβολή του μερίσματος, η οποία πραγματοποιείται στις 28 Δεκεμβρίου.

1. Δυνητικοί δικαιούχοι για τους οποίους δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθεί ο IBAN με το ΑΦΜ.

2. Δυνητικοί δικαιούχοι άνω των 70 ετών που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση επειδή περιμένουν να πληρωθούν αυτόματα το μέρισμα.

3. Όσοι αποκλείονται λόγω του κριτηρίου διαμονής δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι, καθώς αυτό διασταυρώνεται από την αδιάλειπτη υποβολή φορολογικών δηλώσεων την τελευταία 5ετία.

4. Μόλις 48 ώρες έχουν για διορθώσεις όσοι δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση λόγω λάθος προσυμπληρωμένων στοιχείων. Ειδικότερα οι δικαιούχοι απευθύνονται :
¬ στα ΚΕΠ εάν το πρόβλημα αφορά στον ΑΜΚΑ
¬ στον ΕΦΚΑ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ασφάλισης
¬ στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας.
Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπούν στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβουν τη διαδικασία έως αύριο.

Ποιους αφορά η δεύτερη φάση υποβολής των δηλώσεων

Η δεύτερη φάση υποβολής αφορά κυρίως όσους αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα, με το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, αλλά και το IBAN όπου όπως φαίνεται «κάποιος κόσμος φοβήθηκε να βάλει το δικό του και έβαλε πιθανώς συγγενικού προσώπου, για να αποφύγει μία κατάσχεση. Αλλά το Μέρισμα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, οπότε θα πρέπει να ακυρώσουν την αίτησή τους, που λογικά έχει εγκριθεί, αλλά δεν πήγε προς πληρωμή γιατί δεν ταυτίστηκε τo IBAN με το ΑΦΜ. Παραμένει προς πληρωμή για να πάει στην δεύτερη, άρα θα πρέπει να την ακυρώσουν και να υποβάλλουν άλλη με το σωστό IBAN», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ Τάσος Τάγαρης.

Το κριτήριο υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία

Για το κριτήριο της υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία και ειδικά για τις περιπτώσεις νέων είτε ήταν προστατευόμενα μέλη είτε υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία, αλλά και για περιπτώσεις χηρείας με την δικαιούχο να μην διέθετε πριν προσωπικό ΑΦΜ, ο κ. Τάγαρης διευκρίνισε σχετικά ότι «η πενταετία ταυτοποιείται από τις πέντε τελευταίες φορολογικές δηλώσεις. Σε αυτές, αρκεί αυτός που αιτείται το μέρισμα να εμφανίζεται -είτε σε δική του δήλωση είτε ως σύζυγος είτε ως προστατευόμενο τέκνο είτε ως φιλοξενούμενος … πρέπει να υπάρχει είτε το ΑΦΜ του είτε το ΑΜΚΑ, αλλιώς δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ