Τρίτη 24 Μαΐου 2022

«Στόχευσε σαν μικρό κανόνι το κτίριο» – Ειδικός του στρατού περνά από «μικροσκόπιο» τη βόμβα στον ΣΚΑΪ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τι αναφέρει  ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων – Δ/ντης του Κέντρου Ελέγχου Οπλων
  • Βασισμένος στις κατευθυντικές νάρκες τύπου «Κλέιμορ» (Claymore) και πιθανώς εμπλουτισμένος με μύδρους ο μηχανισμός
  • Τι είπε για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που χρησιμοποιήθηκε στη βόμβα ο καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

Πληροφορίες για τον βομβιστικό μηχανισμό που προκάλεσε την έκρηξη στα γραφεία του ΣΚΑΪ στο Φάληρο το πρωί της Δευτέρας έδωσε ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων – Δ/ντης του Κέντρου Ελέγχου Οπλων, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ.

«Βασισμένος στις κατευθυντικές νάρκες τύπου «Κλέιμορ» (Claymore) και πιθανώς εμπλουτισμένος με μύδρους (βλήματα – θραύσματα) ήταν, σύμφωνα με ειδικούς, ο μηχανισμός που χρησιμοποίησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για μια αυτοσχέδια, κατευθυντική νάρκη τύπου “Claymore” (σ.σ. αμερικανικής έμπνευσης το πρώτο σχέδιο). Δηλαδή ένα μεταλλικό δοχείο που τοποθετήθηκε μέσα στον σάκο, με εκρηκτικά στη βάση, το οποίο στόχευσε σαν ένα μικρό κανόνι στην περιοχή» πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Και θέλω να δω αν είχε μύδρους (σ.σ. βλήματα/θραύσματα) μέσα. Διότι θα ήταν εξαιρετικά κουτό να χρησιμοποιήσουν μόνο το ωστικό κύμα μιας τέτοιας συσκευής. Δεν είναι κάτι που συνηθίζουν οι τρομοκράτες» τόνισε ο Δ/ντης του Κέντρου Ελέγχου Οπλων και προσέθεσε: «Κοιτούσα στα βίντεο και έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για θραύσματα. Και αν πράγματι υπήρχε μια τέτοια, κατευθυντική νάρκη, τότε σκοπός ήταν να εστιάσει τους μύδρους και τα θραύσματα σε συγκεκριμένο σημείο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που χρησιμοποιήθηκε στη βόμβα ο καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων είπε ότι «δεν περιμένω να είναι ANFO. Το ANFO χρειάζεται εκατοντάδες κιλά. Ακούμε για 10 – 15 κιλά εκρηκτικής ύλης. Αυτό που έχει σημασία είναι το ισοδύναμο ΤΝΤ. Και για όσους λένε ότι θα μπορούσε να ισοπεδωθεί το κτίριο, αυτό δεν είναι δυνατό με μια συσκευή που βρίσκεται σε τόσο μικρό χώρο. Θα χρειάζονταν εκατοντάδες κιλά ισοδύναμου ΤΝΤ» κατέληξε ο Δρ. Λιόλιος

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ