Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Το 32% των Ελλήνων πιστεύει πως ο βιασμός είναι δικαιολογημένος ή αποδεκτός σε κάποιες περιπτώσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από σχετική έρευνα της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε στην Washington Post προκύπτει πως, συνολικά το το 27% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι το σεξ χωρίς συγκατάθεση είναι δικαιολογημένο ή αποδεκτό, σε κάποιες περιπτώσεις. Στην Ελλάδα, αυτή την άποψη εξέφρασε το 32% των ερωτηθέντων.

Αυτό το σκοκαριστικό συμπέρασμα που βγαίνει από το Ευρωβαρόμετρο για τη βία με βάση το φύλο, βγήκε, μετά από έρευνα στην οποία συμμετείχαν 30.000 Ευρωπαίοι πολίτες, με το 27% των νέων ανδρών να απαντούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις δικαιολογούν το σεξ χωρίς συγκατάθεση, ενώ το 20% των γυναικών έδωσαν την ίδια απάντηση.

Το ποσοστό είναι υψηλότερο στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, ξεπερνώντας το 40%, ενώ φτάνει το 55% στη Ρουμανία! Την ίδια άποψη φαίνεται πως έχουν και στην Ουγγαρία (47%), τη Βουλγαρία (43%) και την Τσεχία (42%), όπως αναφέρει η Washington Post, που δημοσίευσε την έρευνα. Όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρος γεωγραφικός διαχωρισμός, καθώς για παράδειγμα το 40% των Βέλγων δικαιολογεί σε κάποιες περιπτώσεις τον βιασμό, ενώ στη γειτονική Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15%.

Η ερώτηση που δέχθηκαν ήταν διατυπωμένη ως εξής:

«Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σεξ χωρίς συγκατάθεση μπορεί να δικαιολογείται σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Πιστεύεται ότι αυτό ισχύει για τις εξής περιπτώσεις;»

  1. Μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών

2. Εθελοντικά να πας στο σπίτι με κάποιον, για παράδειγμα μετά από πάρτι ή ραντεβού

3. Προκλητικά, αποκαλυπτικά ή σέξι ρούχα

4. Δεν λες ξεκάθαρα όχι ή δεν αντιστέκεσαι

5. Έχει προηγηθεί φλερτ

6. Έχεις αρκετούς σεξουαλικούς συντρόφους

7. Περπατάς μόνος έξω το βράδυ

8. Ο δράστης δεν συνειδητοποιεί τι κάνει

9. Ο δράστης μετανιώνει για την πράξη του.

1_564

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ